
Lubrifianti sanatosi care s-ar putest afla in alimentele dumneavoastra procesate, dar nu si pe eticheta produsului.Lubrifianti ce pot avea contact incidental cu alimente.
Lubrifiantii ce pot avea contact incidental cu diverse alimente pot fi folositi in siguranta la agregatele industriale care produc, manufactureaza, proceseaza, prepara, trateaza, impacheteaza, transporta sau depoziteaza alimente, cu conditia respectarii prevederilor din aceasta sectiune:
Lubrifiantii sunt produsi din una sau mai multe dintre urmatoarele substante:
(1) substante general recunoscute ca sigure pentru utilizarea in industria alimentara;
(2) substante utilizate in conformitate cu prevederile unei sanctiuni sau aprobari anterioare;
(3) substante identificate in acest paragraf.
Lubrifiantii sunt folositi la instalatiile de procesare a alimentelor ca film protector antirugina, ca agent de degajare pentru garnituri de etansare si busoane de inchidere a tancurilor de depozitare si ca lubrifiant pentru subansamble si instalatiile aflate in locatii unde partea lubrifiata poate intra in contact cu produsele alimentare. Cantitatea utilizata este minimul necesar pentru ohtinerea efectului tehnic urmarit asupra instalatiei, iar cantitatea adaugata produselor alimentare, pentru oricare dintre constituenti identificati in aceasta sectiune, nu depaseste limitele prescrise.
Lubrifiantii pentru industria alimentara folositi pentru instalatiile de mare capacitate, cum ar fi cele pentru fabricarea inghetatei sau masinile de framantat aluat si “uleiurile pentru industria alimentara” folosite pentru instalatiile de productie medie, cum ar fi cele pentru feliat carne si branzeturi, sunt produse derivate din petrol ce introduc benzen in alimentele pe care le consuma.
Uleiul mineral si petrolatumul provin din titei. Cum s-a hotarat oare ca acestea pot fi folosite in siguranta? In siguranta pentru masini. Dar nu si pentru dumneavoastra. Produsele din petrol n-ar trebui sa se gaseasca m alimentele noastre, nici macar in cantitati infime. Si asta pentru ca intotdeauna contin urme de benzen si alte produse petrocbimice care nu sunt deloc neglijabile chiar daca, instrumentele de masura nu le pot detecta. Chiar si cele mai performante instrumente de testare sunt foarte „grosolane” in comparatie cu capacitatea de detectare a organismului uman. Benzenul este foarte greu de detectat si un singur test costa mii de dolari.
Producatorii se opun unei astfel de cheltuieli suplimetare. Si totusi, epidemia de cancer este o amenintare reala. Trebuie sa cerem teste noi, mai sensibile, pentru detectarea toxinelor din alimentele noastre. N-ar fi minunat daca legiuitorii ar cere ca in procesul de productie al alimentelor sa se utilizeze doar substante chimice ce nu interactioneaza cu sistemul nostru imunitar? In aceasta situatie, lubrifiantii ar putea fi substante precum uleiul de masline, ceara de albine sau amidonul de porumb. Iar la rubrica, restrictii s-ar mentiona: niciuna.
Butylated Hydroxyanisole - hidroxianisol butilat; utilizat ca agent antioxidant.
Butylated Hydroxvtoluene - hidroxitoluen butilat; utilizat ca agent antioxidant.
Inhibitor de coroziune si aditiv pentru cresterea stabilitatii hidrocarburilor utilizate sub forma de combustibili.