
Inca port in minte amintirea lectiei pe care am invatat-o in urma acestei intamplari: chiar si in programul mortii, unui om i se poate salva, totusi, viata. Acest lucru mi-a dat destula incredere sa imi asum sarcina pe care trebuia sa o indeplinesc chiar si pentru mine insumi: aceea de a fi pregatit pentru clipa cand momentul final avea sa vina, intr-un fel, si Joe mi-a salvat viata, la randul sau.
Imi aniversez, acum, cel de-al paisprezecelea an de viata, de cand mi s-a stabilit diagnosticul de cancer. Nu-mi amintesc exact data acelei sedinte de scanare facuta impreuna cu Jonathan si Doug. Mai stiu, doar, ca fusese in jurul datei de 15 octombrie. Astfel, perioada dintre 15 si 20 octombrie este deosebita pentru mine, ceva asa, gen Yom Kippur sau Saptamana Mare ori Ramadanul. Este un fel de ritual personal. Imi ingadui cateva clipe de solitudine. Uneori, plec intr-un soi de pelerinaj particular, pe la vreo biserica, vreo sinagoga ori vreun loc sfant. Meditez la tot ceea ce mi s-a intamplat, rememorez durerea, teama, criza. Multumesc Cerului pentru transformarea pe care am suferit-o, deoarece sunt un om mult mai fericit acum, odata cu aceasta a doua nastere a mea. Strajerii corpului: puternicele celule imunitare
Ravagiile celulelor S180
Din toate tipurile de celule canceroase folosite de cercetatori, cele mai virulente sunt celulele S180 – de la Sarcom 180. Provenind dintr-un tip anume de soarece de laborator, din Elvetia, ele sunt cultivate pe scara larga. Peste tot in lume, ele sunt folosite pentru a studia cancerul in conditii de laborator identice. Caracterul anormal al acestor celule este dat de numarul de cromozomi. Acestia secreta o cantitate mare de citochine, substante toxice care distrug invelisul celulelor cu care vin in contact. Odata ce aceste celule S180 sunt injectate in organismul unei soarece de laborator, ele se reproduc atat de repede, incat masa tumorii se dubleaza la fiecare zece ore. Ele invadeaza tesuturile inconjuratoare si distrug orice intalnesc in cale, in interiorul cavitatii abdominale, cresterea lor copleseste rapid capacitatea de drenaj a sistemului limfatic, in abdomen se acumuleaza fluide, numite ascite, ca intr-o cada de baie infundata. Acest mediu fluid, usor colorat, furnizeaza un mediu ideal de dezvoltare pentru celulele S180. Ele continua sa se reproduca, intr-o maniera primejdioasa, pana cand vreun organ vital cedeaza sau vreau vas important de sange se sparge, provocand moartea.
Drepturile animalelor
Aceasta carte si acest capitol, in special, se refera la o serie de studii de laborator realizate pe soareci si sobolani. Iubesc animalele si nu-mi place sa ma gandesc la toata suferinta indurata de acestea in cursul experimentelor facute pe ele, insa, pana in momentul de fata, nici grupurile care apara drepturile animalelor, nici oamenii de stiinta care s-au angajat sa gaseasca o alternativa satisfacatoare acestor experimente, nu au reusit sa descopere asa ceva, insa asa cum veti vedea, datorita acestor animale, un extraordinar numar de adulti si copii, vor fi tratati, intr-o zi, cu o mai mare eficacitate si compasiune. Un mare numar de animale vor beneficia si ele de rezultatele acestor experimente, deoarece, ca si noi oamenii, si ele sufera adesea de cancer.