
Una dintre cauzele supraproductiei bruste de substante inflamatoare, destul de rar mentionata atunci cand se vorbeste de cancer, este stresul psihologic. Unele izbucniri emotionale, starile de panica sau sentimentele negative, de suparare, pot provoca secretia in exces a noradrenalinei (cunoscuta ca hormonul lupta sau fugi) si a cortizonului. Acesti hormoni pregatesc corpul pentru un raspuns la o potentiala ranire, in parte chiar prin stimularea factorilor ce favorizeaza inflamatia, ca element necesar pentru repararea tesuturilor. In acelasi timp, acesti hormoni actioneaza si ca fertilizatori pentru tumorile canceroase, latente sau deja formate.
Descoperirea rolului esential al inflamatiei in dezvoltarea si raspandirea cancerului este relativ recenta. O cercetare atenta a bazei principale de date a MedLine, in ce priveste articolele publicate in limba engleza si referitoare la inflamatii, arata ca interesul oamenilor de stiinta este abia in stadiu incipient in ceea ce priveste acest concept (doua articole din 1990, treizeci si sapte in 2005). Acesta este unul din motivele pentru care indrumari privind pasii pe care ar trebui sa-i urmam pentru a detine controlul in cazul unei inflamatii sunt foarte rar mentionate in sfaturile pe care le primim in domeniul prevenirii si tratamentului cancerului. In plus, medicatia antiinflamatoare prezinta prea multe efecte adverse pentru a oferi o solutie valabila la aceasta problema. In orice caz, prin intermediul modalitatilor naturiste de tratament, aflate la indemana oricui, putem actiona eficient pentru a reduce inflamatia. Este vorba, pur si simplu, de eliminarea toxinelor pro-inflamatoare din mediul nostru inconjurator, adoptarea unui regim alimentar anticancerigen, cautarea echilibrului emotional si satisfacerea nevoii reale a corpului nostru, de a face exercitiu fizic. Vom reveni asupra acestor subiecte, pe parcursul urmatoarelor capitole.
Putin probabil ca medicii nostri sa ne sugereze abordarea unor astfel de maniere de tratament. Prin definitie, schimbarea stilului de viata nu poate fi patentata, astfel ca ea nu poate dobandi rangul de descoperire medicala; ca urmare, nu poate fi prescrisa pe reteta. Aceasta inseamna ca majoritatea medicilor nu iau in considerare aceste tratamente in domeniul lor de activitate, deci depinde numai de noi sa le facem sa devina propriul nostru domeniu de actiune.