
Tratament cancer - Generalitati
Sunt descrise mai multe metode pentru controlul durerii din cancer. Deoarece durerea are un caracter unic pentru fiecare pacient, pot fi necesare diferite combinatii terapeutice pentru controlul acesteia si strategia terapeutica va trebui ajustata frecvent. Este foarte important ca pacientul sa fie sincer si precis, in legatura cu medicamentele care sunt eficiente sau nu in cazul sau. O strategie terapeutica agresiva va imbunatati calitatea vietii indiferent de stadiul bolii.
Medicamente eliberate pe baza prescriptiei medicale
De obicei, medicamentele eliberate pe baza prescriptiei medicale sunt necesare pentru controlul eficient al durerii. Administrarea acestor medicamente se face conform recomandarilor medicale; in cazul persistentei durerii este necesar consultul medicului. Dintre aceste medicamente fac parte:- medicamente antiinflamatoare mai puternice, ca de exemplu antiinflamatoare steroidiene sau corticosteroizi (corticosteroizii sunt medicamente folosite in tratarea cancerului si a durerii din cancer, insa nu sunt identici cu steroizii anabolizanti folositi de cei care practica culturismul)
- bifosfonatii, cum ar fi Fosamax, Aredia si Didronel; celulele canceroase care s-au raspandit la nivelul tesutului osos afecteaza activitatea fiziologica a celulelor osoase; bifosfonatii impiedica activitatea celulelor canceroase si ajuta la reducerea distrugerii tesutului osos, diminuand disconfortul si riscul de fractura
- solutii orale, pentru ameliorarea durerii datorate inflamatiei mucoasei bucale
- opioide, cum ar fi Hidrocodon, Morfina si Fentanil
- antidepresive, cum ar fi inhibitorii receptorilor de serotonina (Paxil si Zoloft) sau antidepresivele triciclice (Elavil si Tofranil)
- anticonvulsivantele, ca de exemplu gabapentin (Neurontin) sau carbamazepina (Tegretol)
- unguente antialgice, cum ar fi unguentele ce contin capsaicin sau lidocaina, ce ajuta la ameliorarea durerii de la nivelul tegumentelor si a tesuturilor invecinate.
Alte optiuni terapeutice
Dintre optiunile terapeutice care pot fi, de asemenea, eficiente fac parte si urmatoarele:- fizioterapia, ca de exemplu masajul, baile calde sau reci sau terapiile care au ca scop intarirea organismului
- yoga, exercitiile aerobice si alte tipuri de exercitii, care solicita sistemul muscular si osos, si ajuta la mentinerea mobilitatii, flexibilitatii si intaresc organismul
- terapii comportamentale, ca de exemplu relaxarea, meditatia sau terapia prin biofeedback (aceasta foloseste tehnici vizuale si auditive pentru a invata pacientul sa-si modifice raspunsul corporal) sau imaginatia stimulata (care mai este numita si vizualizare; este adesea recomandata pentru a se descoperi un ajutor interior, un ghid spiritual sau eu suprem)
- educatia si suportul emotional: pentru mai multe informatii in aceasta privinta, pacientul ar trebui sa se adreseze medicului, pentru a-l indruma catre departamentul de servicii sociale, din cadrul centrului de tratament pentru cancer sau din spital
- terapii complementare, ca de exemplu acupunctura, aromoterapia si terapia prin ras.Este necesara o comunicare cat mai clara intre pacient si medic cu privire la terapiile eficiente sau ineficiente impotriva durerii. Cunoasterea caracterului durerii de catre pacient, ajuta medicul sa inteleaga mai bine simptomele pacientului si sa stabileasca o strategie terapeutica pentru tratarea acesteia. Multi pacienti sunt ingrijorati de aparitia dependentei la medicamentele antialgice. Medicamentele administrate in spital, sub supraveghere medicala, determina foarte rar dependenta. Se recomanda consultul medicului pentru a inlatura ingrijorarea pacientului. In cazul pacientilor deprimati sau anxiosi, controlul durerii este mult mai dificil de realizat. Se recomanda consultul medical pentru ameliorarea stresului si a anxietatii.
Preocupari privind deznodamantul
Scopul managementului durerii din cancer este acela de a ameliora pe cat posibil durerea pacientului, pentru ca acesta sa poata continua activitatile zilnice, cum ar fi serviciul, activitatile recreative, in timpul tratamentului si, pe cat posibil, in perioada de insanatosire dupa tratarea cancerului. Cu toate acestea, la un moment dat, tratamentul durerii nu va mai fi eficient. Cadrele medicale vor ajuta pacientul sa raspunda la intrebari sau sa-si manifeste preocuparea privind confortul personal. Personalul medical specializat in ingrijiri la domiciliu poate asigura asistenta medicala pacientului cu cancer chiar si la domiciliul acestuia.Pacientul poate sa-si exprime in scris dorintele privind ingrijirile medicale in stadiul terminal, cu mult timp inainte de faza terminala, cu mentionarea optiunii privind asigurarea ingrijirilor medicale pana la final sau intreruperea acestora la un moment dat. Acesta poate alege dintre diferitele tipuri de tratament, care este cel mai eficient tratament pentru afectiunea sa. In cazul in care pacientul nu mai este capabil sa vorbeasca sau sa ia decizii, in numele sau va putea lua decizii persoana pe care acesta a desemnat-o (de regula un membru al familiei).