
Studiul realizat de curand de catre cercetatorii de la Universitatea Auckland privind rolul vital al vitaminei D in sanatatea plamanilor este confirmat acum de un alt studiu, de data aceasta realizat de Universitatea California.
Potrivit acestuia din urma, o doza de 1.000 de unitati de vitamina D3 scade semnificativ riscul aparitiei diferitelor forme de cancer, printre care si cel ovarian, de san si de colon, cu pana la 50 la suta.
Cancerul de san, de exemplu, afecteaza in America una din opt femei. Diagnosticarea la timp cu ajutorul mamografiei reduce rata mortalitatii cu aproape 20 de procente. Dar folosirea vitaminei D poate sa previna aparitia acestuia, a declarat coautorul studiului, Cedric F. Garland.
In plus, studiul a descoperit ca locuitorii statelor americane din nord-est si cei cu un grad mai mare de pigmentare a pielii risca mai mult decat altii sa sufere de deficienta de vitamina D. Acest lucru se datoreaza faptului ca razele ultraviolete ale soarelui sunt necesare corpului uman pentru a sintetiza vitamina D, iar pigmentarea pielii afro-americanilor reduce aceasta abilitate.
Femeile afro-americane ce dezvolta cancer la san risca mai mult decat femeile caucaziene sa moara din cauza acestei afectiuni, a spus Garland. Acelasi lucru se aplica si in cazul cancerului la colon, prostata si ovare.
Autorii studiului ofera si cateva indicii asupra metodelor de imbunatatire a cantitatii de vitamina D.
Multe persoane nu ating doza necesara de vitamina D. Un pahar cu lapte contine doar 100 de unitati. Alte alimente, cum ar fi sucul de portocale, iaurturile si branza, incep sa fie imbogatite, dar trebuie sa depui un efort considerabil pentru a atinge 1.000 de unitati pe zi. Expunerea la soare are propriile limitari. Recomandam pana la 15 minute de expunere zilnica la soare pe 40% din suprafata corpului, in afara de fata, care ar trebui protejata, a mai spus Garland.