
Un aliment ideal - micul-dejun Kollath
Astazi stim ca alimentatia ideala trebuie sa fie cat mai naturala si pe cat posibil cruda. Adesea insa, stomacul celor neobisnuiti cu dieta naturala tolereaza greu hrana nepreparata termic, mai ales cerealele. Profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician si doctor in medicina, unul dintre pionierii alimentatiei sanatoase din Germania, a descoperit metoda de a face cerealele integrale mai usor digerabile, fara folosirea focului. Prin adaugarea de fructe, seminte, miere si scortisoara, acest mic dejun dobandeste si un gust placut, care-i completeaza valoarea alimentara exceptionala.
Ingrediente : 3-4 linguri de faina integrala de cereale (grau, ovaz etc.); pe cat posibil, procurati-va cereale organice, provenite din culturi netratate chimic; puteti de asemenea macina boabe proaspete, folosind o simpla rasnita de cafea, nuci, alune sau migdale maruntite sau rasnite, stafide, curmale, smochine, prune uscate, nuca de cocos rasa (optional), fructe: mere, banane, portocale, pere, fragi, cirese, capsuni, prune, piersici, caise sau orice alte fructe de sezon bine coapte, miere si scortisoara.
Mod de preparare
Seara, se pune faina integrala intr-un vas din ceramica sau sticla. Se adauga 3-5 linguri de apa. Se amesteca bine si se lasa la temperatura camerei pana a doua zi dimineata. Pe timpul noptii, faina va absorbi apa, devenind o pasta. In tot acest timp, are loc si un proces de fermentatie, caruia i se poate atribui o buna parte din valoarea dietetica a acestui mic-dejun, precum si digestibilitatea sa.
Intr-un alt vas, se pun la inmuiat ca 20 g fructe uscate maruntite, la alegere: nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminte de floarea soarelui decojite si neprajite etc. Minimal, se pot folosi doar cateva nuci. A doua zi dimineata, continutul celor doua vase se amesteca, folosindu-se si apa de la inmuierea fructelor. Se adauga apoi un mar, ras in momentul servirii, pentru a evita oxidarea. Se pot folosi si alte fructe, taiate ori zdrobite, in functie de posibilitati si de inspiratie. Se pudreaza apoi acest amestec cu scortisoara. Se poate adauga si putina miere.
In alta dimineata, pasta de faina inmuiata de cu seara se poate combina cu un iaurt subtire (de baut), zeama de lamaie, putin unt de arahide sau de migdale si marul ras. Alteori, faina integrala poate fi inlocuita cu fulgi din germeni de cereale, de asemenea inmuiati de cu seara.
Consumarea regulata a micului dejun Kollath aduce urmatoarele beneficii:
- Stare de satietate cel putin 4 ore. Niciun fel de falsa foame dimineata si absenta senzatiei de supraincarcare a stomacului.
- Reglarea armonioasa a greutatii. Persoanele care doresc sa piarda din greutate nu vor avea acea senzatie acuta de foame inaintea mesei de pranz si se vor satura chiar cu o ratie redusa; in schimb, cele ce vor sa se implineasca in mod echilibrat, vor constata o imbunatatire a functiilor lor digestive si vor lua in greutate.
- Constipatia, factorul principal al autointoxicarii, este eliminata.
- Semnele de oboseala si de epuizare, care sunt indiciul unei acumulari de toxine, dispar.
- Performantele fizice si intelectuale cresc vizibil.
- Se instaleaza o stare de bine generalizata, rezultata dintr-un echilibru biologic mai bun.
- Apare o senzatie de bucurie interioara si o satisfactie care indeparteaza orice dorinta de a mai consuma cafea, tutun, alcool.
- Se mareste puterea de concentrare, deoarece aparatul digestiv nu mai este ingreunat de un mic-dejun greu. Se stie ca digestia acapareaza aproximativ 70% din energia nervoasa a corpului.
- Rezulta o mai buna rezistenta la stres sau stari tensionale.
- Compozitia sanguina se imbunatateste. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigari a tesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fara eruptii. Furunculele, eczemele sau pecinginile dispar.
- Parul redevine suplu si plin de vitalitate, unghiile devin stralucitoare si nu se mai rup.
- Sanatatea dintilor se amelioreaza. Dintii care se dezgoleau reintra in alveolele lor.
- Scheletul este intarit, sudura fiind mai rapida in caz de fracturi.
Acest mic dejun poate fi considerat si ca o prajitura, in care compozitia si gustul pot varia la infinit, dupa inspiratie si in functie de fructele de sezon. Vitaminele complexului B din faina integrala de grau se adauga vitaminelor si mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizati de hidratii de carbon ai graului. Prepararea este simpla, pentru ca nu necesita fierbere. Reteta este avantajoasa si pentru ca dimineata nu avem prea mult timp la dispozitie pentru pregatirea unui mic dejun cu adevarat hranitor si sanatos. Pofta buna!