Sida este o boala recenta despre care se vorbeste foarte mult in ultimul timp in intreaga lume. Daca la inceput ea a cuprins doar un grup restras de indivizi, in momentul de fata numarul celor afectatia crescut simtitor, mai ales in unele parti ale globului. Astfel numarul de bolnavi s-a dublat in ultimul an, ajungand pana in prezentla un total de peste 81000 dintre care doar America raporteaza peste 60000 de cazuri (februarie 1988). Un numar mare de bolnavi detin Africa (peste 97000) si Europa (aproximativ 10000 cazuri).
La noi in tara numarul de bolnavi este foarte mic, comparativ cu alte tari din America, Africa, Europa, dar faptul ca totusi s-au semnalat cazuri, constituie un semnal de alarma, care ne atentioneazaca trebuie sa facem in asa fel in cat sa evitam, sa prevenim aceasta boala grava ce a cuprins omenirea de la inceputul acestui deceniu.
Se stie ca in orice boala infectioasa prima conditie pentru a-i gasi mijloacele de tratament si profilaxie (vaccin) este decoperirea si izolarea virusului. Dupa depasirea acestei etape, restul este relativ simplu. Ceea ce este specific acestei boli infectioase este tocmai faptul ca virusul a fost descoperit, a fost izolat, studiat, dar pana in prezent cu toate eforturile si investitiile importantefacute in lume, inca nu s-au gasit un tratament si un vaccin eficace.
In aceste conditii va trebui sa luptam cu armele pe care le detinem deocamdata si putem afirma ca astazi cele mai sigure arme sunt informarea larga a populatiei si educatia pentruca numai astfel se pot lua masuri de prevenire eficiente.
Acesta este si scopul randurilor de fata: de a va informa cat mai complet despre agentul infectios care provoaca aceasta boala, despre modul lui de actiune, despre caile sale principale de transmitere. Veti afla care sunt persoanele cele mai in pericol de a contracta infectia si ce este cel mai important, ce masuri trebuie luate pentru a evita acest pericol.
Veti sti care aspecte ale vietii dumneavoastra prezinta risc pentru a contacta boala (si aici va trebui sa aveti grija) si care aspecte nu prezinta nici un risc de infectare. Speram sa inlaturam astfel eventuala stare de neliniste ce ar putea-o crea aceasta crestere a epidemiei de SIDA in lume.
Reamintim ca este o boala infectioasa oarecum diferita de celelalte, pe de o parte prin modul de manifestare si lipsa unui tratament si vaccin eficient, iar pe de alta parte prin faptul ca atinge cele mai intime aspecte ale psihologiei umane.
SIDA (sindromul de imunodeficienta dobandita) este un sindrom (adica un ansamblu de manifestari), provocat de un virus specific si care se caracterizeaza prin afectarea importanta a sistemului imunitar al organismului uman. Aceasta boala nu este ereditara, ea se dobandeste in timpul vietii. Organismul infectat nu se mai poate apara impotriva germenilor si diversilor microbi, fata de care in mod obisnuit se apara si este invadat de acesti, numiti oportunisti. Germenii oportunisti profita de ocazia ce li se ofera pentru a se dezvolta, iar celulele cancerigene profita in aceeasi masura pentru a se multiplica si a da nastere la diverse tumori.