
FRUCTELE COMUNE
• • •
PLINE DE FIBRA, UNELE SUNT INSA MAI BOGATE IN SUBSTANTE HRANITOARE DECAT ALTELE.
Fie ca iti pui niste felii de piersica peste cereale, fie iei un mar ca gustare sau mananci pere coapte la desert, fructele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta.
CE CONTIN?
In general, fructele contin cantitati variate de vitamine, in special vitamina C si vitamina A. Majoritatea au un continut bogat in fibra, in cea mai mare parte, solubila — tipul de fibra care contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sange. Fructele sunt de asemenea bogate in substante fitochimice, compusi vegetali si pigmenti ce contin antioxidanti si pot proteja organismul de mai multe maladii.
RECOMANDARE
Daca este nevoie, lasa fructele sa se coaca la temperatura camerei, dar dupa aceea pastreaza-le in frigider pentru a le mentine savoarea si prospenmea.
CE ESTE INDICAT?
* Fructele inchise la culoare. Strugurii rosii sau negri sunt mai bogati in substante nutritive decat cei albi, iar ciresele si prunele tind sa aiba concentratii mai mari de compusi benefici decat merele sau perele.
* Varietatea. Doar pentru faptul ca strugurii albi, perele si merele verzi nu au atatea vitamine ca alte fructe nu inseamna ca trebuie sa le excluzi din dieta. Un mar contine aproape 4 g de fibra. La randul lor, strugurii albi au alte calitati nutritive decat cei rosii.
CE NU ESTE INDICAT?
*Sucurile. Bogate in zaharuri si foarte sarace in fibra, sucurile si cidrul din fructe nu sunt la fel de hranitoare ca fructele.
• Fructele decojite, in special merele. Daca inlaturi coja, nu vei mai beneficia de substantele antioxidante din fruct. Coaja mai are si un continut bogat in fibra, vitamine si minerale.
Perele sunt o excelenta sursa de fibra solubila, aceasta putand contribui la reducerea nivelului colesterolului.