
Carnea de vaca
**
Constituie o buna sursa de proteine si fier, dar este bogata in grasimi saturate
Este bogata in proteine, fier si vitamina B12, dar oricum, fiti precauti cu acesta carne – are un continut ridicat de colesterol si acizi grasi saturati, chiar si atunci cand este curatata de grasimea de la suprafata.
Recomandare
Este de preferat ca fleicile din piept sau din spate sa fie fierte inabusit in zeama sau preparate ca tocana. Gateste-le cu o zi inainte si lasa-le sa se raceasca. Grasimea va forma o crusta deasupra sosului care poate fi data la o parte.
Ce contine?
O portie de 85 g de carne de vaca gatita cu o optime din grasimea de la suprafata are aprox. 75 g colesterol. Degreseaz-o inainte de a o gati si-i poti reduce colesterolul la o treime.
Ce este indicat?
• Feliile slabe au mai putine portiuni de grasime intretesuta in fibra muschiului. Cu toate acestea, pot fi tari si in acest caz este recomandat sa le fierbi inabusit.
• Gateste rational. Prajitul fripturii permite eliminarea grasimilor. Daca doresti carnea fripta, nu pune ulei.
Ce nu este indicat?
• Portiile mari. Limiteazate la portii mici – nu manca o friptura mai mare decat un pachet de carti de joc.
• Carnea scumpa. Evit-o, in general contine grasime. Exceptii: carnea slaba toccata si fileul de muschi.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Pulpa de vaca cu os, la gratar |
168 |
48 |
60 |
8.2 |
2.8 |
22 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Friptura Porterhouse, la gratar |
180 |
53 |
59 |
9.5 |
3.3 |
22 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Antricot la gratar |
150 |
69 |
55 |
5 |
1.8 |
24 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Muschi la gratar |
179 |
90 |
56 |
6.5 |
2.3 |
28 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Tocata ( 90% fara grasime) |
173 |
40 |
64 |
9 |
3.7 |
21 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Tocata ( 85% fara grasime |
197 |
73 |
67 |
11.9 |
4.7 |
21 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Tocata ( 80% fara grasime) |
209 |
73 |
71 |
13.6 |
5.3 |
20 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Carnea de vitel
**
Desi si-a catigat o reputatie proasta in ultimii ani din cauza metode zootehnice de crestere a viteilor, este un chilipir alimentar, mai ales in comparative cu carnea de vaca sau de mile. Carnea de vitel este mai saraca in grasimi si in calorii, dar contine ceva mai mult cholesterol.
Recomandari
• Carnea de vital nu contine multa “ marmorare ” ( tesut de grasime in interiorul muschiului), dei poate fi calita in putin ulei sau fiarta inabusit.
• Feliile taiate din spata si din partile inferioare ale piciorului sunt in general tari. De preferat este ca acestea sa fie fierte inabusit.
Ce contine?
Un cotlet de vital de 85 g contine mai mult cholesterol decat o portie identical de carne toccata de vaca, dar are de vreo cinci ori mai putini acizi grasi saturati.
Ce este indicat?
• Carnea toccata de vital este mult mai slaba decat cea toccata de vaca, pentru ca de obicei provine din picior sau din spata.
• Feliile din partea superioara a piciorului sunt cele mai slabe.
Ce nu este indicat?
Tavalirea carnii de vital prin pesmet inainte de prajire sau acoperirea cu branzeturi si sosuri grele. Mai bine pudreaz-o cu putina faina inainte de a o cali si serveste-o cu n sos usor de lamiae sau de vin.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Antricot |
156 |
91 |
65 |
3.9 |
1.1 |
28 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Friptura de vitel la capac |
160 |
124 |
80 |
3.7 |
1.1 |
30 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Coaste fripte |
151 |
98 |
83 |
6.3 |
1.8 |
22 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Pulpa |
151 |
107 |
80 |
3.7 |
0.9 |
17 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Muschi file |
149 |
90 |
82 |
5.9 |
2.2 |
24 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Tocata |
146 |
88 |
71 |
6.4 |
2.6 |
21 |
0 |
0 |
0 |
0 |