
DATELE NUTRITIONALE
Majoritatea informatilor din aceasta carte sunt preluate din Baza Nationala de Date Nutritionale pentru Referinta Standard a Departamentului de Agricultura al SUA, numerele 15 si 16. Acesta nu include intotdeauna zaharurile in cercetarile sale. Dat fiind ca acestea din urma sunt un tip de carbohidrati, gramajul zaharului dintr-un aliment nu-l va depasi niciodata pe cel al carbohidratilor. Cand se mentioneaza anumite marci sau alimente, datele nutritionale sunt luate de pe site-urile companiilor respective.
Cum se utilizeaza aceasta carte
Ghidul caloriilor, carbohidratilor si colesterolului va ofera o gama larga de informatii intr-o singura pagina. Substantele nutritive vitale sunt detaliate in grafice si tabele, prezentandu-se totodata si o serie de date dupa care te poti ghida la cumparaturi si la gatit, pentru a obtine preparate savuroase si hranitoare.
Tabelele
Cantitatile de substante nutritive sunt prezentate pentru portii recomandate (de exemplu, in cazul preparatelor din carne), sau pentru portile obisnuite (de exemplu, cazul fructelor). Daca nu se specifica datele pentru o anumita substanta nutritiva, dar alimentele o pot contine, se foloseste prescurtarea NE. Aceasta abreviere mai este utilizata si pentru alimentele care pot afecta nivelul de glucide din sange, fara a se specifica pentru ele indexul glicemic. Daca alimentele nu au nici un impact asupra nivelului de zahar din sange, atunci apare un 0 la rubrica IG.
CHEIE
*** Sanatos
** Partial sanatos
* Putin sau deloc sanatos
Punctele rosii de sub fiecarui capitol ofera o lamurire rapida in privinta calitatilor fiecarui aliment in parte.
Abrevieri:
IG — Indice glicemic
NE — Nutrient existent
S — Scazut
M — Mediu
R — Ridicat
UI — Unitati Internationale