Vinul rosu poate ascunde in el secretul longevitsatii. Cine ar fi crezut ca una dintre modalitatile de a-ti prelungi viata poate fi mai usoara decat destupatul unei sticle de vin?
O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Harvard a descoperit un ingredient in vinul rosu care prelungeste durata de viata a unor organisme cu pana la 80%. Moleculele descoperite in vinul rosu, alune si alte vegetale au prezentat, in urma cercetarilor, capacitati de prelungire a duratei de viata la organisme cu regim limitat de calorii. Molecula, denumita resveratrol, apartine unui grup binecunoscut de compusi din plante numiti polifenoli, care sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. In urma tratarii cu resveratrol, drojdia si-a marit durata de viata cu 80%. Au mai fost efectuate teste asupra viermilor si mustelor, cu rezultate incurajatoare. David Sinclair, asistent la catedra de patologie din cadrul Universitatii Harvard si coautor al studiului, a declarat ca scopul acestuia nu este acela de a mari durata de viata a drojdiei sau a organismelor multicelulare, ci a omului. Potrivit experimentelor, resveratrolul are efecte benefice asupra celulelor umane, pe care le face mai rezistente in fata radiatiilor. Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca trecerea unui organism la un regim de hrana limitat in calorii reduce frecventa bolilor legate de imbatranirea organismului, precum cancerul, osteoporoza sau boala cardiaca. Studiile facute la Harvard explica in ultima instanta de ce persoanele care consuma moderat vin rosu prezinta un risc minim in ceea ce priveste accidentele cardiovasculare. Aceasta descoperire ar putea duce la crearea unor noi medicamente pentru prelungirea vietii sau prevenire