
Constipatia se caracterizeaza prin defecatii rare sau dificile incluzand scaune tari si uscate. Prezenta scaunelor tari din organism se datoreaza absorbtiei in exces a apei in intestine. Acest fenomen se datoreaz colonului care se contracta incet, producand trecerea prea lenta a scaunului. Pentru mentinerea unui colon sanatos este necesar sa se consume multa apa. Simptomele de constipatie sunt insotite de balonare, umflarea intestinelor, apasare si o senzatie de eliminare incompleta. Din cauza unei presiuni excesive se pot dezvolta hemoroizii.
Eliminarea fecalelor la oameni variaza mult, de la trei scaune pe zi la trei pe saptamana. De obicei, constipatia indica mai putin de trei de defecatii pe saptamana. O opinie gresita despre constipatie este ca e obligatoriu o defecatie in fiecare zi. In mod normal, frecventa este mai putin importanta decat gradul de disconfort asociat cu defecatia sau absenta necesitatii de a avea una. Constipatiile si neregularitatile sunt obisnuite mai ales la persoanele in varsta si la copii.
Boala se dezvolta la varsta copilariei si poate dura pana la batranete. Reprezinta o afectiune in plina extindere, mai ales la persoanele din mediul urban datorita sedentarismului si a alimentatiei proaste. O treime din populatia adulta sufera de constipatie.
Constipatia
poate fi insotita de dureri abdominale, dureri de cap, insomnii, oboseala generala, lipsa poftei de mancare, limba incarcata, senzatie de balonare, colite, tumori intestinale, colon iritat, ocluzie intestinala, dischinezie rectala, afectiuni genitale la femei, prostatita si adenom de prostata, migrene, stari depresive, manifestari alergice si de nervozitate, cu mancarimi in zona abdomenului si a feselor si chiar unele tulburari psihice.
Constipatia se imparte in trei categorii: habituala (cronica), organica (simptomatica) si functionala (ocazionala).
Constipatia habituala reprezinta o forma primara a bolii, dezvoltandu-se mai des la femeile care au avut multe nasteri, la batrani si la persoanele obeze cu viata sedentara. Principalele cauze care produc constipatie sunt in concordanta cu alimentatia saraca in celuloza, dar bogata in alimente rafinate, fibre vegetale fine (paine alba, fripturi, branzeturi). Un rol important il are si sedentarismul, care are rolul de a reduce tonusul musculaturii intestinale, statul in pat timp indelungat, intoxicatiile cu nicotina sau metale grele (plumb), utilizarea excesiva de laxative si purgative. Constipatia poate fi o reactie adversa a unor boli de ficat, de stomac si intestine, ulcere gastrice si duodenale, apendicita, colecistopatii, precum si dupa aparitia unor factori psihici (stresuri) sau conjuncturali.
Constipatia organica se formeaza din cauza unor afectiuni gastro-intestinale (tumori), leziuni pe canalul anal (inflamatii intestinale, hemoroizi, fisuri anale, prolaps anal) sau de tulburari postoperatorii si hormonale.
Constipatia functionala se datoreaza unor schimbari in regimul alimentar, deplasari lungi in alte localitati, nerespectarea unui program regulat al meselor si al scaunului si consumul in exces al anumitor medicamente. Intalnim dureri chinuitoare mai ales pe partea dreapta. Aceste dureri se confunda cu apendicita sau colita. Pe partea stanga a colonului, durerile sunt diminuate, insa nu exista simptome de autointoxicare iar flora microbiana este foarte redusa.
Tratamentele pentru eliminarea constipatiei au cunoscut tehnici variate in decursul timpului. Acum 200 de ani, in multe tari din Europa, oamenii saraci consumau mult mei care le provoca constipatii severe.
Tratamente naturiste pentru combaterea constipatiei:
-Rubarba - fierbeti 20 g de rubarba proaspata cu 750 ml apa si fierbeti usor pentru a reduce la 500ml. Administrati 100ml seara.
-Tamarin - Luati 10-20 g pe zi de fruct proaspat, fara seminte : ajustati cantitatea conform reactiei personale la tratament.
-Ulm american - O lingurita de pulbere de ulm american amestecata cu 1 cana de apa si bauta de 3 ori pe zi inainte de mese
-Stevie - Extract lichid, echivalentul a 2-4 g de radacina uscata, de 3 ori pe zi.
-Radacina de papadie - O cana de ceai din 1lingurita de pulbere uscata de trei ori pe zi.
-Cascara sagrada (la recomandarea unui specialist si niciodata pe termen lung)