Fibrele alimentare reprezinta o categorie de carbohidrati, produsi din alimente de origine vegetala. Principalele alimente bogate in fibre sunt: fructe, legume, cereale integrale. In prezent, exista doua tipuri de fibre: solubile si insolubile. Pentru o sanatate de fier, este necesar sa consumati amandoua tipuri de fibre. In momentul in care le ingeram, fibrele solubile se dizolva in apa, provocand un gel care are rol catalizator asupra grasimilor si a zaharului in sange. Fibrele solubile sunt esentiale pentru persoanele care au probleme cu colesterolul sau glicemia. Fibrele insolubile nu se digera, ele se umfla ca un burete. Au un rol benefic in stimularea digestiei si in prevenirea cancerului de colon. Aceste fibre sunt necesare persoanelor care sufera de tranzit intestinal lent sau constipatie.
Principalele surse de procurare a fibrelor solubile sunt: tarate de psyllium, seminte de in, orz, ovaz, fasole, mazare uscata, mere, morcovi, portocale.
Principalele surse de procurare a fibrelor insolubile sunt: seminte de in, paste fainoase, faina de ovaz, tarata de porumb, mazare verde, conopida.
Modul de actionare al fibrelor:
Absorb apa - substantele toxice - inmoaie materiile fecale, marindu-le masa si diminuandu-le consistenta - stimuleaza tranzitul intestinal- impiedica depozitarea materiilor fecale din colon - asigura o digestie usoara, eliminand complet reziduurile.
Fibrele alimentare au rolul de a intari sistemul imunitar si de a mentine sanatatea intestinala. De asemeni, diminueaza riscul de imbolnavire (hipertensiune, atac de cord, accident vascular, obezitate, cancer).
Fiecare om, trebuie sa administreze zilnic cate 24-35 grame de fibre. Persoanele care adopta o dieta moderna, vor ingera doar 10-15 grame de fibre. In cazul in care, nu puteti administra zilnic fructe, legume sau cereale integrale, trebuie sa consumati un produs pe baza de fibre.