
Reguli de regim in obezitate
1. Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
2. Nu abuzati de sare.
3. Nu consumati alcool.
4. Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate.
REGIM PENTRU O ZI (cca. 1000 calorii, 75g proteine, l00g glucide, 35g lipide)
Dimineata - 200g lapte rece sau cald. Ora 10 - o chifla (50g) sau o felie de paine (50g), cu branza de vaci sau carne fiarta slaba (50g). Ora 12 - o cafea neagra cu zanarina.
Ora pranzului felul I - salate de cruditati din 200g varza alba sau rosie sau ridichi de lima, sau andive, salata verde sau castraveti, salata de rosii, ardei grasi, praz cu o lingurita de ulei, lamaie sau otet.
Se pot folosi 1-2 farfurii de supa sau ciorba, preparate din aceleasi legume si aceleasi cantitati ca cele indicate pentru salata. Neputand folosi ridichiile si andivele, legumele pentru supe sau ciorbe se vor completa cu loboda, spanac, dovlecei sau conopida. felul II - l00 g carne slaba de vaca, manzat, pasare fiarta, fripta, tocata si fiarta sau fripta, inabusita, conserve de carne slaba preparata ca rasol. sau 150 g peste slab, stavrid, cod, stiuca, salau (congelat sau proaspat) fiert, fript la cuptor, conserve de peste slab, rasol. sau 150g branza dc vaci. felul III - un mar (l00g) Seara - 150g cartofi fierti inabusiti sau 200g soteuri din fasole verde si 200g dovlecei cu 2 lingurite de iaurt.
felul I - l00g carne slaba fripta sau 150g peste slab (adica sortul care nu s-a consumat la pranz) felul II - un mar (l00g) In ziua in care carnea se inlocuieste cu 50g parizer, sunca, crenvursti sau salam popular, nu se adauga ulei peste salate ci ulei de parafina si lamai sau otet. Salatele, ciorbele sau supele si soteurile nu se prepara din morcov, telina, sfecla si mazare verde. Supele nu se ingroasa cu fainoase. Supele si ciorbele se asesoneaza cu verdeturi de tip patrunjel, marar, leustean, tarhon. sosurile se prepara din supa de carne degresata si se dreg cu o lingura de iaurt, lamaie verdeturi, cimbru sau dafin. Carnii i se da gust cu cimbru si putin usturoi, iar salatelor cu lamaie, otet si chimen. Folosind toate aceste condimente se poate reduce cu usurinta cantitatea obisnuita de sare ce se adauga la mancare. In acest fel puteti consuma cantitatea dorita de lichide excluzand insa bauturile indulcite (suc, sirop, lichior, nectar, pepsi, etc) si cele alcoolice.
Sunt total interzise: Zaharul, toate dulciurile concentrate, fainoasele si depasirea cantitatilor prescrise de paine si cartofi. dintre fructe sunt interzise: fructele uscate, cele oleaginoase si dintre cele ce se consuma proaspete: strugurii, prunele, ciresele pietroase, perele pergamute. Felurile vor fi cat mai variate pentru ca regimul sa poata fi tinut in timp. Se folosesc regimuri si mai restrictive, cu 400 - 600 sau 800 calorii. De exemplu: regimul de 240 calorii permite 300 g branza de vaci pe zi, regimul lactat 1 litru de lapte pe zi, aduce aproximativ 600 calorii, iar regimul de fructe, de exemplu 1 kg de mere aduce 400 calorii. In conditii de spital, se poate folosi si postul absolut. Bolnavul sta in repaus la pat, si primeste 1500 - 2500 ml ceai indulcit cu zaharina, cu suplimentarea vitaminelor pe cale parenterala (clinica de boli de nutritie si boli metabolice din Bucuresti). Un asemenea regim restrictiv nu este posibil decat timp foarte limitat. Alte variante de regimuri hipocalorice, au fost prezentate la capitolul notiuni de alimentatie si dietetica, diete cu caracter mai general. Dintre acestea citam: dieta hidrozaharata, regimul hipocaloric, regimul hipolipidic, (hipocolesteronemiant), regimul vegetarian, regimul de cruditati, lactoovo-vegetarian, cura de fructe etc. Cultura fizica, este un adjuvant pretios al regimului. Se practica cultura fizica medicala in centre specializate, dar mai accesibila este cultura fizica libera pe care o efectueaza bolnavul insasi, singur. Eforturile fizice vor fi moderate, zilnice si practicate toata viata. Nu se recomanda eforturi fizice mari, sporadice, care cresc apetitul si setea. Se recomanda mersul pe jos 60 - 90 de minute zilnic, cros, ciclism, inot, patinaj, turism, gimnastica etc. Tratamentul balneo fizio-terapic este tot un factor adjuvant. Consta in proceduri termoterapice (bai de aburi, bai de lumina), masaj, dus cu presiune, etc. Tratamentul medical nu actioneaza in obezitate pe masura asteptarilor. Se folosesc medicamente pentru inhibarea apetitului crescut, pentru stimularea catabolismului si diuretice pentru eliminarea apei. Dintre anorexigene: Anapetolul, Silutinul si Gastrofibranul care provoaca satietate precoce. Silutinul se administreaza un drajeu cu 30 minute inaintea celor trei mese, iar Gastrofibranul 4-5 tablete, cand apare senzatia de foame. Tratamentul dureaza maximum 1 - 2 luni.