Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 
legume

LEGUMELE, sunt alimente de origine vegetala, larg intrebuintate in alimentatia omului sanatos si bolnav. Contin o mare proportie de apa (75-90%) si mai ales glucide cu multa celuloza. Deoarece in unele diete, ca de exemplu in diabet sunt foarte utile, este necesar sa fie cunoscute grupele de legume in raport cu proportia de glucide continute: 1-5% glucide contin: salata, dovleceii, rosiile, vinetele, castravetii, verdeturile; 5-10% glucide contin: fasolea verde, ceapa, bamele, morcovii, prazul, sfecla, telina, mazarea verde, varza, carotele; 15-20% contin: cartofii, hreanul, fasolea, lintea si mazarea uscata. Legumele contin in cea mai mare parte vitamine si saruri minerale, in schimb proteinele si lipidele sunt foarte reduse. Pe langa valoarea nutritiva au si o mare valoare terapeutica: aperitive (telina, mazarea), depurativa (ridichii, salata verde), diuretice (sparanghel, praz, telina), vermifuge (usturoi, ceapa, varza), etc. Legumele se pot consuma crude ca salate sau fierte ca pireuri, soteuri, budinci. Consumul de legume proaspete, de fructe si ape minerale, acopera nevoile de saruri minerale ale organismului. Trebuie sa se tina seama ca prelucrarea culinara incorecta, duce la pierderea a 60-80% din continutul vitaminic (in special vitamina C) si de saruri minerale. Pentru prevenire se recomanda:
legumele sa fie curatate, spalate si taiate cu putin inainte de a fi puse la fiert. Maruntirea lor duce la cresterea pierderilor de vitamine. Astfel, in timp ce cartofii fierti si coaja nu-si pierde aprope deloc vitamina C, fierti maruntiti pierd 90-92% din vitamina C. legumele sa fie puse la fiert in apa clocotita, fierberea sa se faca in vase acoperite Existenta unui strat de grasime deasupra legumelor, reduce de asemenea pierderile vitaminice. sa se respecte timpul de fierbere, fierberea indelungata distruge vitaminele. De aceea se recomanda ca legumele, sa se adauge direct in apa clocotita, treptat, in raport cu cele care fierb mai greu (la inceput) si terminand cu cele care fierb mai repede. legumele sa nu fie pastrate de la o masa la alta. Reincalzirea ca si pastrarea indelungata duce la pierderi vitaminice. in borsuri sau ciorbe, vitamina C, se pastreaza mult mai bine decat in supe. Vasele de fiert din cupru sau zinc, favorizeaza distrugerea vitaminelor.
FRUCTELE, sunt alimente deosebit de importante datorita bogatiei lor in apa, in glucide cu molecula mica, in celulozice, saruri minerale, vitamine, si diverse arome.
Au valoarea alcalinizanta (ca si legumele), mineralizanta, laxativa, diuretica, cotagoga (stimularea functiilor hepatice) si vitaminizanta. Dupa continutul in glucide se deosebesc: fructe care contin 5% glucide: pepene verde, fragi, portocale, grepfuri si lamai; fructe care contin 10% glucide: capsuni, zmeura, mere, piersici, visine, alune; fructe care contin 15% glucide: mere ionatane, caise, cirese, prune coapte; fructe care contin 20% glucide: banane, prune, struguri, pere bergamotte; Cunoasterea proportiei de glucide din fructe, este foarte utila pentru diabetici, obezi etc. In general fructele sunt bine digestibile si pot fi consumate proaspete ca atare, ca salata de fructe sau ca sucuri (neutralizeaza aciditatea gastrica). Continand multa celuloza sunt si laxative.
PRODUSELE ZAHAROASE, se obtin prin rafinarea industriala si contin multe glucide cu molecula mica (glucoza, zaharoza, levuloza). Intr-un volum mic, ofera o valoare calorica ridicata. Zaharul este un produs obtinut fie din sfecla de zahar (in tara noastra) sau din trestia de zahar. Ciocolata are o valoare calorica si nutritiva ridicata, contin, glucide 64%, lipide 22%, proteine 4%, minerale 4%. Consumul tot mai mare de glucide si produse zaharoase, este strans legat de frecventa in cresterea aterosclerozei si complicatiilor sale, a obezitatii, diabetului zaharat si a altor boli de nutritie. Alt inconvenient este dezechilibrul tiamino-glucidic (consum crescut de glucide si redus de vitamina B1. Trebuie amintita si actiunea cariogena a produselor zaharoase.
BAUTURILE NEALCOOLICE. Se incadreaza in acest capitol apa potabila, apele minerale, ceaiurile, sucurile de fructe si de legume, siropurile si bauturile stimulente (ceai, cafea, cacao). Apele minerale provin din apele subterane, exteriorizate la suprafata solului. In tara noastra se gasesc numeroase izvoare de ape minerale cu indicatii terapeutice in diverse afectiuni (gastrointestinale, hepatobiliare, cardiovasculare, renale). Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: apele de la Borsec, Bodoc, Buzias, Covasna, Caciulata, Olanesti, etc. Dintre ceaiuri, virtuti terapeutice au ceaiurile medicinale. Sucurile de fructe si de legume (rosii, morcovi, varza alba) sunt de asemenea preparate dietetice. Dintre bauturile stimulante (ceai, cafea, cacao), insistam asupra efectelor nocive ale excesului de cafea (nervozitate, tremuraturi, insomnie, tahicardie, etc).
CONDIMENTELE, sunt ingrediente care confera preparatelor culinare, gust placut. Sunt utilizate condimente acide (otet, acid citric sau sare de lamaie), condimente picante (piper, mustar, boia de ardei), aliacee (usturoi, ceapa, hrean), aromate (chimen, ienibahar, cimbru, scortisoara, vanilie, cuisoare, leustean, patrunjel, marar, foi de dafin, anason) si condimente saline (sarea de bucatarie, cea mai importanta sursa de sodiu in organism).


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Cum sa consumati cat mai multe legume
 Cum sa consumati cat mai multe legume  Cum sa consumati cat mai multe legume V-ati saturat sa auziti la tot pasul ca trebuie sa manancati cat mai multe legume? Acesta este adevarul – legumele reprezinta o abundenta sursa  de vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti. Nutritionistii va recomanda sa manancati zilni
 
• Printre retete naturiste
Printre retete naturiste   Printre retete naturiste Sunt o persoana careia ii place sa gateasca, si pentru ca sunt mai mult decat interesata de hrana, am facut din nutritie un mijloc de cunoastere personala. Pentru ca m-am documentat despre rolul alimentelor in sanatate si despre tipul de nutrienti continut de legume
 
• Rosiile si sanatatea
Rosiile si sanatatea   Desi toti le stiam ca legume, deja sunt multe articole cu tema: rosiile sunt fructe sau legume. Acest aspect mi se pare mai putin important, dar ceea ce conteaza intr-adevar sunt efectele lor pentru organismul uman, aportul pe care acestea il aduc sanatatii noastre. Aceasta minunata planta
 
• Propietatile curative ale spanacului
propietatile curative ale spanacului Calitatile curative ale spanacului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind denumit si matura intestinului, reprezentand cel mai bun mijloc natural de curatire si regenerare a sistemului digestiv. Anticii cunosteau faptul ca spanacul preparat termic este daunator organismului. Daca in mo
 
• Legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru sanatatea stomacului
legume cu frnze verzi Legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru sanatatea stomacului Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la stimularea productiei de celule care protejeaza sistemul digestiv de diferite boi, printre care si cancerul, se arata intr-un studiu elaborat de institutul australian Walter y E
 
Vezi toate stirile din categoria Legume

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara