
Piperul o planta medicinala
Putini dintre noi stiu ca piperul negru prezent in toata bucatariile este un remediu extrem de puternic in tratarea catorva afectiuni. Si acest fapt se datoreaza in special uleiurile volatile continute, uleiuri care au un efect puternic antiinfectios asupra cailor respiratorii, stimuleaza procesele digestive, stopeaza varsaturile, actioneaza asupra aparatului cardiovascular si chiar asupra metabolismului. Consumat in cantitati moderate, piperul negru joaca chiar un rol imunostimulator, intarind sistemul imunitar, contribuind la detoxifierea ficatului si chiar grabind arderile.
Infectii in gat, guturai - in cazul acestor afectiuni, putine leacuri sunt atat de puternice ca piperul negru. Intr-o cana de ceai fierbinte (nu conteaza de care, busuioc, menta, cimbrisor etc.) se pun 2-3 varfuri de cutit de piper negru. Se lasa cateva minute, dupa care se bea cu inghitituri mici. Efectele sunt imediate: descongestionearea gatului, eliberarea cailor nazale, resimtirea unei calduri placute ce se raspandeste in intreg corpul.
Tusea iritativa sau uscata - se trateaza cu ajutorul a 2 varfuri de cutit de piper amestecate cu 4 lingurite de miere si cu putina zeama de lamaie. In cazul tusei spastice se pun la macerat vreme de 7 zile, 5 linguri de piper negru in 200 ml de alcool alimentar, impreuna cu 1 lingura de cuisoare macinate, apoi se filtreaza. Lichidul consuma diluat in apa sub forma de gargara avand o actiune antitusiva extrem de puternica. Substantele volatile din piper exercita pur si simplu un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.
Gripa - in faza incipienta, poate fi tratata daca se beau 2-3 cani de ceai aromatic fierbinte, indulcit cu miere. Reteta de obtinere a acestui ceai provine din medicina medievala franceza: intr-o cana de apa fierbinte se infuzeaza 2 varfuri de cutit de piper negru, impreuna cu 1 varf de cutit de cuisoare si 2 varfuri de cutit de scortisoara. Se lasa la infuzat totul vreme de 10 minute, dupa care se filtreaza, iar ceaiul rezultat se bea cat mai fierbinte posibil.
Sensibilitate la frig - se recomanda ca vreme de o saptamana sa nu se consume deloc hrana rece (in special de la frigider) si la fiecare masa sa se consume 2-3 varfuri de cutit de piper negru macinat.
Reumatismul - se poate trata cu ajutorul unui amestec din piper negru si rachiu. Se pun la macerat vreme de 7 zile, 5 linguri de piper negru in 200 ml de rachiu, impreuna cu 1 lingura de cuisoare macinate, apoi se filtreaza. Cu acest amestec se maseaza zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face mai elastice, calmand astfel durerile. Tratamentul este eficient mai ales atunci cand vremea este rece si umeda.
Astenie - venirea sezonului rece si lipsa soarelui ne fac sa devenim mai inactivi, si sa evitam pe cat posibil iesirile afara. Cateva doze de piper ne vor incalzi si la propriu si la figurat. Introduceti la fiecare masa 1 doza de piper negru cat de mare puteti suporta (nu trebuie sa apara jena digestiva sau alte stari de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rand.
Indigestie - in cazul acesta piperul negru este cel mai la indemana si cel mai eficient digestiv posibil. Persoanele care se confrunta cu indigestii frecvente trebuie sa-si condimenteze din abundenta hrana cu piper negru, in special in zilele friguroase.
Balonare - realizati o combinatie de condimente cu efecte carminative puternice (evacuarea gazelor din intestin) amestecand 1 lingurita de piper negru proaspat macinat cu 2 lingurite de chimen si cu alte 2 de anason. Se recomanda sa adaugati aceasta combinatie in toate mancarurile care va baloneaza. Pentru un efect mai puternic preparati un ceai obtinut prin infuzarea acestei combinatii de mirodenii, pe care sa il beti dupa masa foarte cald.
Hipotensiune - in cazul acestei afectiuni leacul cel mai eficient si simplu il reprezinta suplimentarea cantitatii de piper si de sare cu care condimentam hrana zilnica. Medicii chinezi au observat ca persoanele hipotensive pot sa-si mareasca tensiunea arteriala cu circa 5 mmHg daca tin in gura cate un bob de piper negru timp de 20-30 minute, de cateva ori pe zi. Aceasta metoda este utila pentru a readuce tensiunea arteriala in limitele normale, fara efecte secundare nedorite, obtinandu-se si un efect de incalzire a corpului.