
Remedii naturiste pe baza de galbenele
Galbenelele sunt o sursa importanta de saruri minerale, carotenoizi, vitamina C si substante proteice. Aceste flori trebuie recoltate in perioada mai-septembrie, fara codite, pe o vreme insorita. Iata cateva remedii cu galbenele:
1. Ceaiul de galbenele - benefic in tratamentul ulcerului duodenal se prepara infuzie din doua linguri de planta la 500 ml apa clocotita si se consuma impartita in doua doze de 250 mlfiecare, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale.
Gingivita, stomatita, parodontoza sau alte afectiuni ale cavitatii bucale, toate isi gasesc leacul in ceaiul de galbenele. Gargara cu infuzia din aceste plante, facuta in fiecare dimineata si seara, va diminua din simptome, iar in timp, alaturi de o igiena orala impecabila, afectiunile pot disparea.
2. Crema de galbenele vindeca intepaturile de insecte- crema de galbenele este foarte benefica in afectiunile dermatologice. Crema de galbenele calmeaza senzatia de mancarime si grabeste vindecarea intepaturilor de insecte, inclusiv a celor de albina.
3. Tinctura de galbenele calmeaza durerile menstruale - tinctura se poate obtine din florile proaspate, culese pe timp insorit sau si din flori uscate de galgbenele care se introduc intr-o sticla de un litru, cu gura larga, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Sticla se aseaza in apropierea unei surse de caldura ori la soare unde trebuie sa stea 2 saptamani.
In caz de dismenoree, prepara o tinctura astfel: 50 g de flori proaspete se pun intr-un borcan si se pune 100 ml alcool de 70 grade peste ele. Se inchide ermetic si se lasa o saptamana la macerat intr-un loc cald. Apoi se strecoara si se pune in sticlute si se pastreaza la loc racoros. Se ia de trei ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura de galbenele, diluate in putina apa.
In caz de arsuri, ulceratii, afectiuni ale ochilor, se amesteca 10 grame de tinctura de galbenele cu 90 grame de apa fiarta si racita si se aplica comprese pe locurile afectate.
4. Perna de flori calmeaza durerile renale - se realizeaza simplu din flori culese pe timp insorit si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet (pernuta) pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe partea de jos a abdomenului pentru ciclu menstrual neregulat, pe mijloc in cazul durerilor renale. Pentru ciclu menstrual neregulat concomitent se mai ia si tinctura de galbenele- cate 30 picaturi pe zi diluate in apa si impartite in trei doze.