
In ultimii ani si la noi, in Romania, apar schimbari printre oameni, si acest lucru nu are loc intamplator, s-a trecut deja de la etapa de ignoranta, la cea de curiozitate si se pare ca ne indreptam cu pasi repezi spre etapa cunoasterii. Fiinta umana, mereu si-a dorit sa stie mai mult, sa cerceteze, sa caute si mai ales, s-a bucurat sa gaseasca explicatii, exemple, modele demne de urmat pentru a avea o viata mai placuta.
Ceea ce pare intr-adevar interesanta in ultimii ani, este aparitia unei dorinte care depaseste curiozitatea, o dorinta apriga de cunoastere a realitatii, a adevarului spiritual, a modului real de functionare psihica, morala si fizica a omului . Oamenii au inceput sa inteleaga ca nu religia de care apartinem ne face mai buni, ca nu regulile zeciuielii ne fac generosi, ci insasi constiinta omului in secolul 21, deoarece este un secol in care se pare ca schimbarile sunt la cote maxime in constiinta umana.
Astazi vrem sa stim, de aceea pe piata romaneasca a dezvoltarii personale si a dezvoltarii spirituale am avut de-a face in ultimii zece ani cu o evolutie deosebita. Daca acum 10 ani aproape nimeni nu auzise de reiki, de Munay-ki sau de Tai Chi, astazi deja si in Romania sunt maestri sau instructori care transmit aceste metode de echilibrare energetica si contribuie la o imbunatatire a constiintei umane.
In plus, psihologia castiga teren, deoarece apar schimbari si de mentalitate, oamenii nemaiconsiderand asa de des in ultima vreme ca daca mergi la psiholog, sau la psihiatru, esti nebun. Este adevarat ca va mai dura ceva pana vor intra in rutina medicala, de exemplu, terapiile de grup. Un lucru este insa sigur: oamenii simt nevoia sa gaseasca solutii problemelor lor emotionale, personale, de sanatate si chiar actioneaza in acest sens.
Tot mai multe persoane sunt atente la interiorul lor, la reactiile si deciziile pe care le iau, reusind astfel sa se cunoasca mai bine si sa-I cunoasca si pe ceilalti mai bine. Se poate spune ca a crescut un pic gradul de cunoastere, deoarece tot mai multe companii cauta sa se ocupe si de oameni nu doar de masini, investind astfel in dezvoltarea oamenilor. Se pare ca noile generatii inteleg ca o societate are success si valoare prin ceea ce este, deci, indirect, prin ceea ce fiecare individ reprezinta, ajungand astfel sa se preocupe de propria dezvoltare si cunoastere.
Astfel, au aparut formari in cadrul companiilor ce aduc multe schimbari in interiorul oamenilor, daca aceste formari tin de psihologia si interesul individual si colectiv. Se spune ca este secolul Intregului, secolul in care nu mai luam omul pe parti, nu-l mai vedem ca format din bucati ci-l privim in ansamblu, ca pe un tot. Asa mergand lucrurile, la nivel mental se produc schimbari ce se manifesta si la nivel de masa, ca in cele din urma ajungand sa se formeze o societate de factura noua. S-a inteles de catre marea majoritate a fiintelor mature ca a venit vremea sa ne ocupam si de suflet, nu doar de materie ci si de material.
Omul a fost creat pentru a trai in mijlocul naturii, de aceea se simte tot mai mult nevoia in ultimii ani sa fie protejata natura. Multe ONG-uri au inteles ca este nevoie de fiecare floare si de fiecare copac pentru a aduce zambete si pe fetele nepotilor nepotilor nostri, nu doar pe fetele noastre. Drept urmare au loc tot mai des evenimente care promoveaza protejarea naturii si a sanatatii creandu-se intre acestea doua o stransa interdependenta.
Dragostea pentru natura este bine inradacinata in adancurile sufletelor noastre, dar avem nevoie sa cautam mai ales in interior pentru a ne cunoaste mai bine, doar astfel reusind sa expunem in exterior reactii si atitudini in cunostinta de cauza, nu in virtutea inertiei, aducand schimbari in cele din urma si in exteriorul nostru, deci si in natura.
Locuim o planeta darnica, protectoare si este nevoie sa fim la fel de darnici si de protectori cu mediul care ne inconjoara. Cu siguranta, nu degeaba in arta feng-shui se pune atat de mult accent pe mediu, fie ca este vorba de mediul familial, mediul natural, sau anturajul nostru cel de toate zilele. Se spune de asemenea ca in exterior este intotdeauna reflectat interiorul, de aceea un om zambitor si plin de optimism, va avea in jurul lui, cel mai adesea, un mediu cu o familie si prieteni plini de viata si de umor.
Alegerea ne apartine fiecaruia dintre noi: daca ar fi sa alegem intre a fi fericiti si a fi nefericiti, ipotetic vorbind, am raspunde ca vrem sa fim fericiti, dar nu de putine ori ceea ce traim cu adevarat este o nemultumire sau chiar o nefericire profunda. Desigur, toate acestea se intampla fie pentru ca nu facem niciun efort sa facem schimbari, fie pentru ca avem frici care ne-au acaparat fiinta intru totul, fie am incetat sa gandim pentru noi insine dupa propriile scari de valori si dupa primul instinct.
Orice ne-ar fi dat sa traim, este bine sa luam din cand in cand un mic ragaz sa ne privim sufletul, dorintele, bucuriile, momentele de incantare si implinire si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a le inmulti, pentru a le integra permanent in planurile noastre de viitor; iar obstacolele sa le privim ca pe un pas mai sus pe o scara care duce catre o stare deplina de fericire.
Doar atunci cand credem din tot sufletul ca noi putem face ceva pentru noi, cand intelegem cu adevarat ca doar noi suntem cei care putem schimba raul in bine, cand vom aprecia din tot sufletul eforturile celor din jur pentru a ne sprijini, numai atunci vom intelege ca rostul scolii acesteia care se numeste viata este de a invata sa fim fericiti prin noi insine in primul rand si dupa aceea prin eforturile altora.