Partea sangelui care dupa coagularea acestuia se separa de cheag sub forma unui lichid galbui transparent se numeste Ser. Deosebirea dintre plasma si ser este prezenta, respectiv lipsa fibrinogenului, care in timpul coagularii se transforma, in fibrina insolubila. In compozitia serului 90% este apa si 10% substanta uscata. Aceasta din urma contine substante organice intr-un procent de 9% si saruri minerale in cantitate de 1%. Cele mai importante componente in categoria substantelor organice sunt proteinele (8%), care la randul lor se impart in albumine si globuline. Primele dintre acestea joaca rol in fixarea apei, asigurand astfel concentratia constanta a sangelui, iar globulinele sunt transportoare ale diferitelor substante, printre care figureaza anticorpii specifici si nespecifici (gammaglobulinele). Din substantele organice unele cu produsi finali ai metabolismului se elimina prin rinichi, altele (glucoza; lipidele, aminoacizii) sunt principii alimentare. Hormonii si enzimele dirijeaza procesele metabolice. Substantele anorganice, dintre care majoritatea se gasesc sub forma de ioni, exercita efecte specifice, asigurand totodata si presiunea osmotica a sangelui. Aceasta din urma este un factor primordial al dinamicii proceselor metabolice. Se mai numesc seruri si acele preparate sanguine de origine animala, care contin anumiti anticorpi formati prin imunizare artificiala (diferite antitoxine).
|