Dafin
Utilizari Dafin :
Din fructele de dafin se extragea unt de dafin care era folosit la prepararea unor unguente. La noi in tara planta era cultivata ca planta ornamentala. Insa cu foile si boabele de dafin ( alifie) se puteau trata rani care cu alte tratamente nu se vindecau. Frunzele amestecate cu balega de oaie se foloseau pentru a scapa de durerile de picioare. La noi din frunzele de dafin se faceau coronite pentru invingatori. In zilele de azi frunzele de dafin se folosesc cel mai mult ca condiment.
Proprietatile frunze de dafin : se pot folosi, insa doar in cantitate mica pentru ca pot produce voma. Previn fermentatiile nocive din tubul digestiv, antiseptic intestinal sau extern, combate bronsita cronica
Mod de preparare Dafin :
-Decoct din 2 lingurite de frunze fierte timp de 10 minute în 250 ml apa. Se strecoara si se vor consuma în cursul zilei cu inghitituri mici.
-100 g de frunze de dafin se maruntesc apoi se pun intr-o sticla si se umezesc cu alcool. Se lasa 24 ore, dupa care se pune peste ele ulei pana la 1 litru. Se lasa 4-6 saptamani dupa care se strecoara. Ca sa se faca mai repede se fierb pentru 3 ore pe Bain-Marie apoi se strecoara. Se pot folosi cate o lingurita de 3 ori pe zi sau se folosesc ca si condiment la diferite salate sau la mancaruri.
Uleiul acesta se poate folosi si la diferite dureri cand se aplica cald pentru calmarea durerii.
Dafin trateaza : anorexie, atonii stomacale, betie-trezeste din betie si totodata se pot folosi pentru dezobisnuirea de alcool, boli nervoase-calmant, bronsite chiar cronice, fermentatii digestive, gastralgii, gripa, infectiile gurii, infectii intestinale, otraviri, paralizii-alifie si se fac frectii, raguseala (laringita), reumatism cronic sub forma de ceai sau alifii, spasme (le calmeaza un ceai slab).
|