Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Paducelul sau doctorul inimii

 
Paducelul sau doctorul inimii

Specialistii francezi numesc preparatele din paducel laptele batranilor, ca o aluzie la florile albe ale plantei si la proprietatile tamaduitoare exceptionale constatate la persoanele varstnice, cu inima subrezita. De aceea, batranii francezi beau zilnic cel putin un ceai de paducel, convinsi ca le prelungeste viata cu minimum 10 ani. Medicina traditionala de la noi foloseste preparatele din paducel in peste 50 de afectiuni, in principal la cele cardiace si nervoase.

Paducelul este un arbust spinos, uneori arborescent, cu frunze lobate si flori albe-crem, uneori roz, frumos mirositoare, grupate in buchete. In clasificarea botanica face parte din familia Rosaceae (ca si macesul) si cuprinde circa 250 de specii raspandite in toata lumea, majoritatea cu proprietati medicinale, dintre care in Romania se gasesc 5 specii (Crataegus monogyna, C. oxyacantha, C. pentagyna, C. laevigata si C. macrocarpa) cu denumiri populare de paducel, gherghin, gherghinar, maracine alb, malaet si malaiul-cucului.

Creste in toata tara, mai mult in sud si in est, din zona de campie pana in ariile submontane, raspandit in liziere, cranguri, tufarisuri, poieni, margini de padure si pe versantii insoriti, urcand pana la altitudinea de 1.400 de metri.

Organele vegetale utilizate in scopuri terapeutice sunt: florile, frunzele si fructele.

Florile se culeg manual, impreuna cu frunzele, in buchete, la inceputul infloririi, pe timp insorit, dupa ce s-a ridicat roua, intre orele 11-15. Se transporta in saculeti de panza si se usuca la umbra, in strat subtire, cu intoarcere zilnica pentru a evita degradarea, de preferinta in poduri acoperite cu tabla. Artificial, se usuca la temperaturi sub 350C.

Fructele carnoase, comestibile, se recolteaza manual, fara peduncul, de preferat toamna, dupa caderea brumei, cand sunt bine coapte si au culoarea rosie si gustul dulceag, usor acru-astringent, datorita continutului in vitamina C. Fructele se deosebesc de alte fructe rosii de toamna prin aceea ca pastreaza resturile sepalelor in partea superioara. Uscarea se face la umbra, in incaperi incalzite si cu buna aerisire, iar artificial la temperaturi sub 350C pentru flori si 700C pentru fructe, cu ventilatie continua. Randamentul la uscare este de 5:1 la flori si 2,5:1 la fructe.

Proprietatile terapeutice

Paducelul are insusiri multiple, pe masura continutului foarte variat de principii active existente in flori, frunze si fructe. In primul rand, sunt luate in considerare actiunile exercitate asupra aparatului cardiovascular: vasodilatatoare in special la nivelul vaselor coronariene si periferice, hipotensive, brahicardizante, tonic-cardiace si tonotrope asupra miocardului, datorita compusilor flavonici.

In sistemul nervos central actioneaza prin efecte sedative, antispasmodice si usor hipnotice. In plus, actioneaza ca bronhodilatator, febrifug si stimulator al respiratiei.

Remediu valoros pentru bolile de inima

Efectele tamaduitoare ale produselor sunt asigurate de amestecul complex al principiilor active care actioneaza sinergic asupra diferitelor afectiuni maladive.

Se pare ca nu exista in natura un prieten mai bun al inimii decat paducelul, care intra in randul remediilor cu cea mai mare eficienta in prevenirea si tratarea bolilor cardiace si vasculare, mai ales daca au la baza un substrat nervos.

Dintre aceste afectiuni pot fi mentionate:

- insuficienta cardiaca manifestata prin miocardita, cardiopatie ischemica (dureroasa sau nedureroasa) si riscul acceselor de angina pectorala (Angor pectoris);

- hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, care sunt reglate prin imbunatatirea vascularizatiei, in urma vasodilatarii arteriale, coronariene si periferice;

- tulburari de ritm cardiac cu extrasistole, palpitatii, tahicardie paroxistica, aritmii, spasme vasculare si bufeuri congestive;

- ateroscleroza coronariana, cu blocarea sau reducerea fluxului de sange oxigenat de la inima spre creier, tratamentele avand rolul de a imbunatati circulatia la nivelul scoartei cerebrale si de a preveni accidentele cerebrale (congestii);

- nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie perceptibila.

In toate aceste boli cardiovasculare, efectele benefice ale tratamentelor cu preparate din paducel sunt recunoscute de toti medicii terapeuti, care apreciaza actiunea stimulatoare asupra activitatii inimii bolnave si intarirea fortei de contractie, mai ales dupa sechele post-infarct. In bolile cardiace degenerative se inhiba patrunderea ionilor de calciu in celulele miocardice si se reia nutritia optima a muschiului cardiac.

Paducelul regleaza sistemul nervos

Un tratament bine condus are un rol esential in calmarea sistemului nervos, intervenind in:

- stari de nervozitate si distonii neurovegetative (spaime, atacuri de panica, ameteli, migrene, tiuituri in urechi);

- emotivitate excesiva la persoane cu labilitate psihica, sensibile, irascibile si permanent agitate;

- insomnii, dureri de cap, oboseala, stari de anxietate si depresie psihica;

- agresivitate si tulburari de comportament la copiii impulsivi, cu tendinte spre batai, distrugeri, tipete, violente verbale.

S-a constatat ca paducelul are un rol important in oxigenarea si hranirea celulelor nervoase, marind capacitatea de aparare a organismului.

Rol important in reglarea colesterolului

De multa vreme, au fost constatate actiunile favorabile in prevenirea si combaterea tulburarilor de pubertate si de menopauza, cu bufeuri, insomnii sau stari de nervozitate si neliniste la femei. Alte efecte au fost evidentiate in reducerea colesterolului, in unele afectiuni digestive (diaree, dizenterie, dispepsie, litiaza biliara), iar in uz extern contra unor boli de piele (panaritiu, lichen, bataturi, mancarimi pe talpi si intre degetele picioarelor).

Laptele batranilor previne alterarea capacitatilor mentale

La persoanele de varsta inaintata, paducelul este cel mai bun remediu in fazele de degenerare a cordului, previne alterarea capacitatii mentale specifice senilitatii, indeparteaza depresiile psihice si simptomele bolii Alzheimer. Creste cu 40% capacitatea de efort fizic si intelectual, respiratia este mai bine reglata, iar inima are o rezistenta sporita la solicitarile indelungate si la stresul cotidian.

Cura cu tinctura de paducel

Extractele de paducel, obtinute in alcool, vin si siropuri, macerate, sunt apreciate ca cele mai eficiente medicamente de origine vegetala pentru dereglarile cardiovasculare si ale sistemului nervos.

Tinctura de paducel se prepara din 20 g flori, frunze sau fructe uscate, care se maruntesc intr-un mojar sau se macina si se pun la macerat in 100 ml alcool 600, timp de 10 zile, intr-un borcan inchis ermetic. Se strecoara prin tifon in sticlute inchise la culoare. In cantitate mai mare, se iau 10 linguri cu planta uscata, la 500 ml alcool 600, care se macereaza 14 zile. Se consuma intern cate 10-15 picaturi, diluate in 50 ml apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, in cure de 3 saptamani pe luna.

Tratamentele cu tinctura pot avea efecte remarcabile, preventive si curative, in primul rand in bolile de inima si de circulatie sanguina, cum ar fi cardiopatie ischemica, angina pectorala, hipertensiune arteriala, nevroze si aritmii cardiace (palpitatii, extrasistole de orice natura, tahicardie paroxistica) si edeme cardiace cu umflarea picioarelor si mainilor, ca urmare a actiunii vasodilatatoare generale si coronariene si de irigare normala a creierului si a inimii, prevenind infarctul si favorizand activitatea continua a muschiului cardiac.

La crizele de angina pectorala, manifestate prin dureri acute in zona inimii sau ca o gheara spre umarul stang, bolnavul va fi intins la orizontala, in repaus absolut si cu capul mai sus, fara masaje sau gimnastica respiratorie si va lua inghitituri rare de tinctura.

In combaterea hipertensiunii arteriale, cura cu tinctura de paducel, eventual asociata cu tinctura de talpa-gastei, se face in paralel cu o alimentatie vegetariana, cu multe cruditati, saraca in sare si fara condimente iuti.

Tinctura de paducel este benefica si in combaterea starilor de nervozitate, emotivitate excesiva, in epuizarea fizica sau psihica a organismului si in starea de oboseala, amnezie, tetanie si anxietate, determinand un somn linistitor.

Se poate sublinia ca tinctura de paducel se asociaza bine cu tinctura de valeriana (in parti egale), din care se iau cate 30-50 de picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu efecte deosebite in bolile de inima si de nervi. Luata in doze de 3-4 lingurite pe zi, in cure de cate o luna, tinctura de paducel are efecte exceptionale in oprirea tulburarilor de menopauza, mai ales cand se asociaza cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati.

Infuzia de paducel calmeaza starile nevrotice

Infuzia de paducel (flori, frunze, fructe) se prepara dintr-o lingurita cu planta uscata, la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri neindulcite pe zi, fractionate in mai multe reprize, inainte de mesele principale, in cure de 2-4 luni.

Efectele consumului de infuzie sunt constatate imediat in prevenirea si combaterea suferintelor cardiovasculare (palpitatii, hipertensiune, angina pectorala), mai ales la persoane de varsta a treia. Calmeaza si stabilizeaza starile nevrotice, alunga gandurile stresante, atacurile de panica, emotiile si starea de anxietate cuplata cu depresia psihica. Dupa consum, se produce un somn fara cosmaruri, iar la femei se elimina tulburarile de menopauza. Persoanelor cu varice pronuntate la picioare le este indicat sa bea zilnic un litru de infuzie din flori de paducel, in care s-a macerat, timp de o ora, coaja de la o lamaie, intr-o cura de 5 luni.

Pentru a avea efecte sporite, infuzia de paducel se asociaza cu valeriana sau cu talpa-gastei, iar pentru a capata un gust placut se adauga o cantitate mica dintr-o planta aromatica (tei, menta, busuioc, lavanda).

Decoctul, bun pentru curatarea tenului

Decoctul de paducel se prepara prin macerarea fructelor zdrobite (100 g) in 200 ml apa rece. Dupa 12 ore, se fierbe timp de 5 minute, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara si se beau cate 2 cani pe zi, avand efecte cardiotonice sau in tratarea enterocolitelor, enteritei si a unor infectii genitale (leucoree).

Un decoct cu mare eficienta in combaterea tulburarilor cardiace de origine nervoasa se obtine dintr-un amestec de flori si frunze de paducel (1,5 parti), talpa gastei (4,5 parti), radacini de valeriana (1,5 parti), flori de tei (1,5 parti), frunze de menta (0,5 parti), din care se beau cate doua pahare pe zi.

Extern, se utilizeaza sub forma de comprese sau cataplasme in boli de piele sau la spalatul fetei pentru curatarea si netezirea tenului.

Siropul – tonic cardiac

Siropul de paducel se prepara intr-un borcan de sticla cu capac, in care se pun, alternativ, un strat de flori proaspete si tocate marunt si un strat de miere de albine pana la umplerea borcanului, ultimul fiind stratul de aprox. 2 cm de miere. Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza la intuneric si la racoare, timp de 4-5 saptamani, dupa care se strecoara in sticlute inchise la culoare.

Se ia cate o lingura de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata, avand efecte excelente de tonic-cardiac, calmant al sistemului nervos central si al starii psihice, cu reducerea impulsurilor agresive ale copiilor si adultilor.

Pulberea de paducel se prepara din flori uscate, macinate fin, din care se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, inghitind putina apa, intr-o cura de 3 luni. Tratamentul favorizeaza vascularizarea muschiului cardiac, calibrarea vaselor de sange care alimenteaza inima, elimina sechelele post-infarct si stabilizeaza valorile tensiunii arteriale. De asemenea, poate reduce cu 40% nivelul colesterolului din sange, avand actiuni pozitive si in tratarea arteritelor obliterante.

Vinul de paducel se prepara din 50 g flori de paducel si 50 g vasc, care se macereaza timp de 7 zile in 500 ml vin alb; se strecoara si se bea cate ½ pahar inainte de mesele principale, avand efecte bune in tulburari de menopauza, insomnii ale cardiacilor si dispepsii la stomac, de origini nervoase.

Alte utilizari

In bucataria fara foc se foloseste salata preparata din petale de paducel, amestecate cu frunze fragede de papadie si de spanac. Din fructele bine coapte se obtine o pasta care foloseste la creme sau la alte dulciuri.

In medicina veterinara, se recomanda pentru tratarea animalelor cu edeme cardiace, nevroze cardiace, insuficienta coronariana, degenerescenta miocardica, miocardoza de natura toxica si infectioasa.

Din fructele coapte se pot obtine coloranti vegetali pentru lana si borangic, dand culori ocru-inchis si cafeniu-roscat. Din buchete de flori si frunze se obtin culori ocru-inchis in diferite nuante.

In parcuri si gradini sunt plantati arbusti de paducel in scopuri ornamentale si de protectie, ca gard viu ghimpos, dand decoratiuni frumos armonizate in combinatii cu alte specii dendrologice.

In concluzie, atat florile albe de primavara cat si fructele care inrosesc colinele toamna au efecte aproape magice asupra persoanelor in etate, la care trecerea anilor a erodat ceva din mecanismele de functionare neintrerupta a inimii si din capacitatile mentale.

Preparatele din paducel, considerate lactatele recomandate batranilor, sunt total lipsite de nocivitate si foarte bine tolerate de organism, contribuind la prelungirea duratei de viata, cu pastrarea nealterata a facultatilor fizice si mentale.

Sursa: www.farmacia-verde.ro 

 

 

 

 

 

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangeita obliteranta si, mult mai rar, in unele arterite infectioase. Simptomele principale sunt: Simptomele subiective, care apar lent si progresiv, de obicei in urmatoarea ordine: oboseala la mers, car
 
• Trombangeita obliteranta
Trombangeita obliteranta Trombangeita obliteranta Trombangeita obliteranta - este o boala inflamatorie care apare aproape in exclusivitate la barbati tineri, intre 20 si 40 de ani, mari fumatori, interesand concomitent arterele si venele din orice regiune, dar in special ale membrelor, mai ales pelviene. Etiologia bol
 
• Eritromelalgia
Eritromelalgia Eritromelalgia Eritromelalgia este o boala caracterizata prin accese paroxistice, dureroase, de vasodilatatie a extremitatilor. Apare in accese declansate de caldura sau de efort si dureaza minute sau ore. Simptomele principale sunt: roseata extremitatilor, dureri vii si hipenermic (caldura). T
 
• Acrocianoza
Acrocianoza Acrocianoza Acrocianoza e o tulburare spastica, vasomotorie, caracterizata prin cianoza permanenta, nedureroasa, simetrica, a mainilor, uneori a gambelor. Boala apare indeosebi la femei tinere cu deficite endocrine, etiologia fiind necunoscuta. Regiunile afectate sunt cianotice, reci si umede.
 
• Sindromul Raynaud
Sindromul Raynaud Sindromul Raynaud Este o tulburare paroxistica a circulatiei periferice, localizata de obicei la nivelul membrelor toracice, caracterizata prin aparitia intermitenta a unui spasm bilateral si simetric la nivelul arterelor digitale, aparand la frig sau emotii, cu stare normala intre accese. Est
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni cardiovasculare

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara