
In ziua de azi, majoritatea oamenior au o viata plina de griji si stres. Majoritatea persoanelor dezvolta stari nevrotice, cu tulburari psihice. Nevroza se datoreaza unor excitatii nervoase si neliniste, emotii puternice si repetate, suprasolicitari psihice, traume sufletesti, suparari pe diverse motivatii, esecuri in activitate si in dragoste, surmenaj intelectual.
Aceste aspecte sunt insotite si de insomnii, cu intrerupere brusca si repetata a somnului. Exista 4 tipuri de nevroza diferite, in functie de modul de manifestare. Ele pot fi: astenica, obsesivo-fobica, isterica si mixta.
Nevroza astenica sau neurastenia se datoreaza unor eforturi mari din cauza oboselii fizice sau intelectuale. Principalele simptome sunt de astenie, ameteala, dureri de cap chinuitoare, epuizare, stare de plans, slabirea vederii si a sistemului imunitar, insomnie. In momentul in care se trezeste, bolnavul va fi mai obosit decat la culcare. Prezinta stari de sufocare, noduri in gat, amorteli ale membreor, furnicaturi. Aceste stari pot conduce la boli neurologice grave: hepatita toxica, intoxicatii cu pumb sau oxid de carbon.
Nevroza obsesivo-fobica (psihastenia) se dezvolta in organism din cauza unei obsesii, dubii, nesigurante, meancolie si idei fixe obsedante despre unele boli imaginare. Ce mai comun simptom este dar de frica nejustificata fata de orice. Are stari de neliniste, spaima,pierderea memoriei,tremuraturi, crampe abdominale.
Nevroza isterica (isteria) se manifesta prin excitati temporare si stari de convulsii. Principalele cauze sunt conflictele, discutiile contradictorii, batai. Crizele pot tine cateva minute. Boala poate evolua spre paraplegie, hemiplegie, tulburari grave de sensibilitate si chiar mutenie sau surditate.
Nevroza mixta se manifesta prin ticuri la fata si la maini, carcei si balbaiala.
Tratamente naturiste eficiente pentru tratarea nevrozei:
- infuzie cu amestec compus din fructe de paducel, flori de tei cu bractee, conuri de hamei, herba de talpa-gastei si radacini de valeriana. Din acest amestec se administreaza cate 1 lingura la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara, se indulceste dupa gust si se beau 1-2 cani pe zi, avand proprietati sedative si antispasmodice, cu utilizari in stari de excitatii nervoase, in linistirea nervilor si reglarea ritmului cardiac.
- Tinctura in alcool 40º cu herba de talpa-gastei, flori si frunze de paducel, flori de lavanda, radacini de valeriana si conuri de hamei din care se iau 50 g amestec la 500 ml alcool.
- Tinctura in alcool 40º cu radacini de angelica, radacini de ghintura, rizomi de obligeana, herba de talpa-gastei si fructe de coriandru (in parti egale) care se consuma ca mai sus
Pentru uz extern se recomanda bai calde cu:
- amestec din flori de tei + radacini de valeriana + herba de sulfina (cate 20 g) puse intr-o punga de tifon care se imbiba cu apa rece apoi se fierbe 5 minute iar decoctul se toarna in cada si se fac 18-21 bai, la intervale de 2 zile, avand efecte bune in stari de anxietate, neliniste motorie si palpitatii.
- Baie generala calda (32-34ºC) cu infuzie din flori de lavanda si tei (cate 200 g la 3 litri apa).
- Baie generala cu extract de lavanda (20 g flori la 1 litru apa clocotita) care se toarna in cada de baie, cu apa calda la 37ºC, unde se sta timp de 20 minute; se fac 15-20 bai in 2-3 serii pe an, avand efecte sedative si deodorizante. In locul extractului se poate folosi uleiul de lavanda diluat cu cantitati egale de alcool 70º din care se toarna 3-4 g in cada de baie.
- Baie generala cu extract din ace de pin (150 g la o cada de apa cu 37ºC); baia dureaza 15-20 minute si se repeta 15-20 zile consecutiv, in 2-3 cure pe an, cu efecte in nevroza cardiaca cu palpitatii, sufocari si dureri precardiace. In locul extractului se poate folosi un amestec de uleiuri eterice de conifere (brad, pin, molid) in alcool 70º; se toarna cate 10 ml la o cada si se face zilnic o baie, inainte de culcare, intr-o cura de 20 de sedinte.