
Atunci cand creati un amestec de uleiuri esentiale pentru dumneavoastra sau pentru o alta persoana, trebuie sa tineti seama de eventualele boli sau afectiuni, de cauzele simptomelor manifestate, de factorii emotionali si psihologici, ca si de considerentele generale de ordin estetic. Chiar daca nu faceti altceva decat sa preparati un parfum, actiunea terapeutica a uleiurilor esentiale selectate se va face simtita, fapt pe care nu trebuie sa-l treceti cu vederea.
Exista asocieri stranse intre mirosuri si memorie, astfel ca unele uleiuri esentiale pot evoca evenimente pe care le-ati fi crezut uitate sau amintiri clare. Evitati orice ulei esential care va trezeste amintiri nedorite sau care va displac atunci cand le mirositi prima data; mirosurile care vi se par dezagreabile nu vor avea nici un efect benefic si pot genera chiar reactii emotionale adverse.
Atunci cand incercati sa creati propriile dumneavoastra combinatii, rezumati-va pentru inceput la maximum patru uleiuri esentiale intr-un amestec. Chiar si daca folositi numai trei, tot aveti posibilitatea de a combina o nota de baza cu una intermediara si alta de varf. In caz ca gresiti si creati o combinatie despre care veti constata apoi ca nu va place, va va fi usor sa descoperiti care anume este vinovatul, daca va veti limita la un numar mic de uleiuri esentiale.
Este de dorit ca, initial, sa selectati uleiurile pe care vreti sa le folositi in combinatie si, inainte de a le mesteca in uleiul de migdale, in crema de fata sau in alt material de baza, sa picurati un strop din fiecare pe cate o discheta cosmetica. Tinand dischetele la o oarecare distanta de nas si fluturandu-le usor, va veti putea da seama cum anume va mirosi combinatia.
Indepartand o discheta sau adaugand una pe care ati picurat alt ulei esential, va veti putea regla combinatia inainte de a prepara produsul aromaterapeutic propriu-zis. Astfel veti evita sa irositi uleiuri scumpe si veti putea deprinde mai usor complexitatile procesului de combinare. Acesta a fost descris la un moment dat ca a invata sa asculti cu nasul – sintagma care spune multe despre arta combinarii uleiurilor esentiale.