
Gustul si mirosul sunt doua dintre simturile care ne fac, cel mai adesea, viata frumoasa. De la mirosul florilor si ierbii primavara, pana la placinta cu mere din cuptor, de la parfumul iubitei, pana la mirosul propriului parfum. Toate acestea ne incanta simturile si unele ne bucura chiar papilele gustative.
Daca v-ati intrebat vreodata cat de mult ne influenteaza mirosul si gustul viata si nu ati gasit inca un raspuns, aceste randuri au intentia de a lamuri, macar putin, importanta gustului si mirosului.
Inca din antichitate oamenii se bucurau de bai cu petale de flori, si sigur nu doar aspectul lor colorat era incantarea celor ce le foloseau, ci, in deosebi, mirosul era cel care-I fascina. Se stie ca femeile in special se bucurau de miracolul naturii dandu-si pe corp cu uleiuri in care au stat flori de portocal sau coji de portocala, scortisoara sau flori de lavanda. Este mai putin important ca stim cu totii ca ne plac anumite mirosuri sau anumite condimente, ceea ce cantareste mult in viata noastra, chiar daca nu suntem pe deplin constienti de acest lucru, sunt efectele terapeutice pe care le au alimentele pe care le mancam, florile pe care le avem in glastra sau uleiurile, cremele pe baza de extracte naturale.
E adevarat ca marea majoritatea oamenilor isi cauta, de exmplu o crema, dupa necesitatea pe care o au: au tenul prea uscat sau prea gras, au nevoie de o noua crema pentru calcaie. Oricare ar fi necesitatea, omul porneste in cautarea satisfacerii ei.
Ceea ce se uita adesea, este insa faptul ca oricate creme ai incerca, oricate uleiuri, esente, terapii, corpul uman a fost creat si pentru miscare. Miscarea atat de ravnita de corp, este atat de ignorata de multi dintre noi.
Uneori e nevoie sa ne uitam in interior pentru a intelege exteriorul. Exteriorul este reflexia interiorului nostru. Corpul uman este inzestrat cu o intelgenta complexa, ne anunta cu fiecare neregula din functionarea lui, din aspectul lui, ca este nevoie sa schimbam ceva, si ar fi bine s-o facem cat mai repede.
Noi, oamenii, avem tendinta de a amana lucrurile, chiar daca este vorba de ingrijirea corpului sau de invatarea unei limbi straine. Se pare ca a sosit momentul sa vedem prioritatile reale, si sigur multi vor recunoaste, ca prima prioritate este sanatatea.
Sanatatea buna se tine cu miscare si tot mai des, in ultima vreme, cu terapii alternative pentru afectiunile mai putin grave.
Exista legume si fructe care au un aport aparte pentru anumite parti ale organismului uman.Voi aminti cateva dintre legumele si fructele care ajuta la o mai buna functionare a ficatului: fructele si legumele de culoare galben-portocaliu, de exemplu grapefruitul, portocala, lamaia, merele galbene, pepenele galben, gutuile, rosiile galbene, morcovul. In plus, uleiul essential de portocale si cel de lamaie, cat si betisoarele parfumate din extracte naturale din flori de portocal sau din lamai sunt sigur un sprijin bun pentru organism, in special pentru o mai buna functionare a ficatului; astfel uleiul esential de portocale energizeaza organismul chiar prin simpla mirosire a uleiului esential sau prin punerea a 20 de picaturi in cada cu apa in care urmeaza sa ne imbaiem.
Dreptul la sanatate apartine fiecaruia dintre noi. Daca noi toti am deveni constienti de faptul ca fiecare dintre noi isi poate imbunatati sanatatea prin lucruri atat de simplu de facut (cum ar fi: o plimbare de o ora pe jos zilnic, o baie in care folosim aromaterapie si o salata din legume crude) cu siguranta, organismul nostru ne-ar multumi printr-o mai mare rezistenta si printr-o sanatate mult mai buna.
Chiar daca veti face o salata zilnic si incepeti sa va plimbati mai mult, cred ca stiti ca e necesar sa devina stil de viata pentru a da rezultate durabile. Cum suntem o societate care petrece cateva ore zilnic in fata televizorului, este nevoie sa recunoastem ca nu este usor sa pregatesti cada cu aromaterapie, sa pregatesti salata(acestea cer ceva timp), dar merita toate eforturile renuntarea la o ora in fata televizorului pentru acea plimbare care face minuni pentru circulatie, starea de spirit, si pentru crearea unui echilibru intre timpul pentrecut sezand sau intins si timpul petrecut facand miscare.
Noi suntem cei care putem face mai multe pentru noi, decat ar putea face ceilalti. Traim vremuri in care timpul pare sa nu mai aiba rabdare, de aceea este mai mare nevoie sa ne concentram pe lucrurile placute, care ne induc o stare de bine, pe relaxare si pe mai multa atentie la ceea ce mancam, nu degeaba se spune: Esti ceea ce mananci si traiesti ceea ce esti!.
Perseverenta si curajul sunt mari virtuti in viata oamenilor care au success pe toate planurile, iar planurile insele cresc din noi, din visele si din dorintele noastre. Doar cand actionam in directia viselor pe care le avem, sunt si sanse ca ele sa se implineasca. Fiecare dintre noi are de luat decizii in fiecare zi, iar aceste decizii reflecta fiecare zi numita maine. De aceea ar fi bines a ne oprim putin din goana sis a ne gandim de doua ori inainte de orice decizie, chiar si cea de a deschide televizorul.
Daca azi fac miscare, ma relaxez, dau o fuga in parc si ma bucur de o salata, maine ma voi simti sigur mai bine si ciclul poate continua la nesfarsit, depinde doar de noi cum vrem sa ne fie, ce vrem sa schimbam si cum vrem sa traim.
Cu fiecare pas, cu fiecare ingrijire pentru corpul nostru, multumirea si incantarea nu intarie sa apara, ramane doar sa luam deciziile care ne fac bine.