
Uleiurile esentiale sunt substante volatile ceea ce inseamna ca se evapora rapid cand intra in contact cu aerul. Indiferent de modalitatea in care sunt folosite, o anumita cantitate tot va fi inhalata. Iar acum masajul corporal este principala metoda de aplicare a uleiurilor esentiale, plamanii si pielea sunt pentru ele principalele porti de patrundere in organism, acolo unde isi pot exercita efectul lor benefic.
In plamani: Cu fiecare respiratie in timpul masajului, al baii sau a altui tip de proces aromaterapeutic, inhalam si particule de ulei esential. Amestecul de aer si ulei parcurge traheea si ajunge in plamani. In interiorul acestora se afla niste mici saculeti de aer numiti alveole, inconjurati de minuscule vase de sange prin intermediul carora se face schimbul de gaze din procesul respiratiei. Cu alte cuvinte, reziduurile gazoase – in principal, dioxid de carbon – sunt eliminate si in locul lor sunt absorbite oxigenul si particulele de ulei esential.
Pe piele: In timpul unui masaj corporal, pielea este acoperita cu un strat de ulei de baza ( de pilda, ulei de migdale ) in care a fost dizolvata o cantitate mica de ulei esential. Pielea fiind un invelis semipermeabil – adica poate absorbi si elimina anumite substante cu structura moleculara redusa -, la nivelul ei uleiurile pot patrunde in organism.
In organism: Odata ajunse in organism, particulele de ulei esential sunt preluate de fluxul sanguin si transportate catre diversele organe si sisteme anatomice. Spre exemplu, uleiul esential de trandafir are efect de purificare, reglare si tonifiere a uterului. Odata patrunse in corp, particulele sale vor ajunge prin intermediul circulatiei sanguine la uter, exercitandu-si asupra lui efectele benefice.
Asupra mintii: Uleiurile esentiale au, deopotriva, puternice efecte in plan mintal, emotional si psihologic. Trandafirul actioneaza ca antidepresiv, tonic nervos si afrodiziac. Prin urmare, aromaterapeutul il va include in uleiul de masaj destinat unei femei cu probleme de infertilitate. Asupra ei, trandafirul va exercita, simultan, efecte benefice de natura fizica, emotionala si psihologica.