
Uleiurile esentiale sunt principalele unelte de lucru ale aromaterapeutului, in mana sa ele devenind un puternic, desi subtil, instrument al vindecarii. Din acest punct de vedere, cea mai valoroasa utilizare a lor este in masajul aromaterapeutic profesional, ce are doua etape.
Prima este aceea a consultatiei, in care aromaterapeutul stabileste cea mai eficienta modalitate de abordare a pacientului si care sunt cele mai utile uleiuri esentiale, in cazul sau. Cea de-a doua etapa consta in prepararea combinatiei de uleiuri si efectuarea masajului. In cazul unei pauze de pranz, va fi preferat un tratament mai scurt – un masaj limitat pe spate, cap, gat si umeri. Unii aromaterapeuti ofera masaje faciale, de drenaj limfatic si alte tipuri de tratament aromaterapeutic, speciale.
Dupa incheierea procedurii, aromaterapeutul poate recomanda continuarea tratamentului acasa, cu anumite uleiuri esentiale, pentru mentinerea si prelungirea efectului benefic obtinut. Ori poate prepara pacientului un ulei corporal sau de baie ori ii va sugera anumite uleiuri esentiale pe care acesta sa le cumpere si sa le foloseasca singur acasa.