
Boala Raynaud
Este o boala vasomotorie ce se caracterizeaza prin accese de vasoconstrictie. Accesele sunt declansate de frig, dar si de epuizarea fizica si nervoasa. Durerea se manifesta la degetul doi si cinci. Degetele albe si reci (faza de sincopa, expresie a vasoconstrictiei arteriolelor), apoi, dupa 15-30 minute, paloarea este inlocuita de cianoza (in urma dilatarii venelor, datorita anorexiei tesuturilor, faza asfixica), insotite de amorteala si dureri. Accesul se termina spontan, dupa una sau mai multe ore sau cedeaza prompt la imersia mainilor in apa calda. Boala progreseaza si accesele devin tot mai frecvente si dupa 1-4 ani apar tulburari trofice si incet apar flictene, apoi ulcere, iar in stadiile terminale apar gangrene. Se recomanda tratament profilactic, ceaiuri, hidroterapie si electroterapie.
Tratament profilactic: evitarea frigului, fumatului, reducerea carnii si a sarii.
Ceaiuri
- Leonurus cardiaca L. (talpa gastii). Infuzie din 15 g planta la 200 ml apa clocotita. Se iau 3-4 linguri pe zi. In uz extern, din 25 g planta, la 200 ml apa in clocot, se foloseste sub forma de comprese ale manilor, in fiecare seara.
- Folium, flores et fructus Crataegi (frunze, flori, fructe de paducel). Este un vasodilatator coronarian si periferic. Infuzie cu o lingurita de flori, frunze sau fructe la 200 ml apa in clocot. Dupa 15 minute, se strecoara si se bea fractionat in cursul unei zile.
Electroterapie
Diadinamici, cu un electrod negativ pe fata dorsala a mainilor si pozitiv pe fata palmara, diafazat fix = doua minute; perioada scurta = doua minute; perioada lunga = doua minute; zilnic o sedinta, 10 sedinfe pe serie. Se pot repeta dupa doua saptamani.
Interferentiali, cu doua placi (electrozi), unul pe fata palmara unul pe fata dorsala de la mana stanga si alti doi electrozi, simetric, pe mana dreapta. Intensitate usoara, frecventa rapida, spectru 10-15-20 minute; la doua zile o sedinta; total, pe serie, 10 sedinte.