
Hemoroizi
Sunt varicele venelor ano-rectale. Pot fi externi cand sunt situati in afara anusului si interni, cand sunt situati in canalul anal. Apar, mai ales, intre 30-40 ani. Factorii care determina aparitia: tumori abdominale, ciroza hepatica, infectie locala (diaree-constipatie). Clinic hemoroizii externi se manifesta prin senzatii anormale la nivelul anusului (mancarimi, greutate, dureri) si aparitia, in jurul orificiul anal, a unei ridicaturi moi de culoare violacce. Hemoroizii interni au aceleasi simptome, la care se adauga hemoragie, de la cateva picaturi de sange pana la cativa cm 3. Hemoragia se repeta la fiecare scaun si determina anemia bolnavilor. Ca tratament se recomanda: ceaiuri, bai de sezut, comprese, afuziuni, apiterapie, presopunctura, acupunctura.
Ceaiuri
Rp1 Cortex Frangulae (coaja de crusin) l0g
Herba Centaurii (tintaura) 5g
Rhizoma Rhei (revent) 5g
Herba Millefolii (coada soricelului) 5g
Se beau 2-3 pahare pe zi din decoct, cu o lingurita din acest amestec la un pahar cu apa.
Rp.2 Herba Millefolii (coada soricelului) l0g
Cortex Frangulae (coaja de crusin) 5g
Radix Taraxaci (radacina de papadie) 5g
Folium Juglandis (frunze de nuc) 5g
Herba Hyperici (sunatoare) 10 g
Flores Chamomillae (flori de musetel) 5g
Se beau 2-3 cani pe zi din decoct, cu o lingura din amestec la un pahar cu apa.
Ceai laxativ antihemoroidal (plafar) pentru combaterea constipatiei si hemoroizilor. Se beau 2-3 cani pe zi din decoct, cu 2 g%; se fierbe timp de 3-4 minute, apoi se lasa vasul acoperit 15 minute.
Bai
Rp.3 Cortex Quercus (coaja de stejar) l0g
Folium Salviae (salvie) 5g
Flores Chamomillae (musetel) 5g
Intrega cantitate se amesteca, se pune la un litru de apa si se fac 1-2 bai de sezut pe zi.
Rp. Flori de musetel, frunze de frasin, coaja de stejar, pelin. Se folosesc cate doua liugurite, din fiecare planta, la un litru de apa clocotita. Pentru baia de sezut se folosesc 4-5 l la o baie, la temperatura 36°, timp de 10-15 minute. Se fac doua bai pe zi, una seara la culcare, bineinteles dupa o prealabila toaleta a regiunii anale. Baile se executa pana la descongestionarea totala a hemoroizilor si a fisurilor anale, atunci cand ele exista.
- Anethum graveolem L. (marar). Se foloseste atat ca ceai cat si ca baie de sezut. Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie, cu 1-2 lingurite la o cana, din partea aeriana a plantei. Pentru bai se folosesc 4-5 linguri, la 250 ml apa, care se toarna in baia de sezut.
- Symphylum officinale L. (tataneasa). Se foloseste atat ca ceaiuri, cat si ca bai de sezut.
Se beau 2-3 ceaiuri pe zi din decoct, cu o lingurita de radacina la 250 ml apa rece. Se fierb 20-30 minute. Decoct, 4-5 linguri de radacina la 250 g de apa, ce se toarna in baia de sezut. Se pot face si comprese. Se executa concomitent doua bai pe zi si o compresa seara, la culcare, pana la vindecare.
Apiterapie
Propolis, unguent 20%. Se foloseste prin ungerea rectului si a hemoroizilor de doua ori pe zi, dimineata si seara. Durerea, mancarimea si sangerarea dispar dupa cca. doua saptamani.
Hidroterapie
Afuziuni timp de 14 zile, cate trei afuziuni ale pulpelor, doua afuziuni ale genunchilor, trei afuziuni superioare, pe saptamana. Timp de alte 14 zile, cate trei bai de jumatate de corp, doua afuziuni dorsale, o afuziune a pulpelor si doua afuziuni generale, apoi cate doua bai la jumatate de corp pe saptamana.
Presopunctura si acupunctura
Punctul Colina negustorului SP5 - (punctul venelor), care se afla la intalnirea verticalei ce trece pe marginea interioara a maleolei interne, cu orizontala dusa prin varful sau. Se maseaza prin dispersie (desurubare) cu ajutorul degetului aratator sau degetului mare de la mana, timp de cinci minute; doua masaje pe zi; se fac 10 sedinte pe serie.