
Insuficienta cardiaca cu edeme
Se recomanda ceaiuri, apiterapie.
Ceaiuri
- Herba Equiseti (coada calului). Decoct cu o lingurita de planta la o cana, ce se bea in cursul unei zile.
- Folium Betulae (frunze de mesteacan). Infuzie concentrata cu doua linguri la 200 ml apa. La racire se adauga, pentru neutralizare, un varf de cutit de bicarbonate de sodiu. Se lasa sase ore, apoi se bea in doua reprize, la patru ore interval. ,
- Radix Ononidis (radacina de osul iepurelui). Se beau 3-4 cani pe zi de decoct din patru linguri de planta la un litru de apa rece, fierbandu-se 30 minute.
- Infuzie de sparanghel cu alte plante:
- Asparagus officinalis L. (sparanghel) 30g
- Anethum graveolens L. (marar) 3g
- Herba Equiseti (frunze de coada calului) 50 g
- Betonica officinalis L. (vindecea) 12 g
- Rumex acetosa L. (macris.) 10 g
- Folium Urticae (frunze de urzica) 20 g
- Folium Plantagius (frunze de patlagina) 20 g
- Folium Fragariae (frunze de frag) 20 g
- Fructus Cynosbati (macese) 20 g
Toate plantele se maruntesc si se amesteca intre ele. O lingura din amestecul de plante se pune intr-un vas emailat, se adauga doua pahare de apa clocotita, apoi se acopera. Se lasa in liniste timp de o jumatate de ora, apoi se strecoara. Se imparte in trei portii, care se iau cu 10 minute inainte de cele trei mese principale. Cura dureaza pana la completa ameliorare.
Bautura din dovleac fiert: 500 g miez de dovleac, fara seminte, se taie in bucatele si se pune la fiert intr-un vas emailat, cu apa cat cuprinde. Dupa ce s-a inmuiat dovleacul, se scurge apa si se pastreaza. Dovleacul fiert se pune intr-un vas si se freaca cu lingura de lemn pana se face o pasta fina, apoi se adauga apa in care a fiert, se amesteca pana la completa omogenizare. Bautura rezultata se consuma in doua reprize, dimineata si seara. Cura dureaza timp de 30 zile.
Sucul de dovleac se obtine din 500 g de miez de dovleac ajuns la maturitate, care se curata de coaja si seminte, se taie felii, se trece prin masina de tocat si apoi se stoarce sucul. Se consuma imediat sau se pastreaza la frigider 12 ore. Se bea in doua reprise, dimineata si seara.