
Varice
Este o boala caracterizata prin dilatarea permanenta, circumscrisa si patologica a venelor, datorita pierderii tonicitatii peretilor, ca urmare unor procese inflamatorii si distrofice, a insuficientei valvulelor congenitala sau a cresterii presiunii sanguine din cauza unui baraj in circulatia de intoarcere. Varicele apar intre 20 si 40 de ani, fiind mai frecvente la femei. Printre factorii externi, unul din cei mai importanti este profesiunea care obliga sa se stea mult in picioare (ospatari, frizeri, bucatari). Se recomanda ceaiuri, comprese, afuziuni, apiterapie, gimastica medicala si tratament fizio-balnear.
Ceaiuri
- Taraxacum officinale Web. (papadie) Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, din infuzie cu doua lingurite de planta la 250 ml apa clocotita.
- Salvia officinalis L. (salvia). Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu o lingurita de frunze la 100 ml apa clocotita. Extern, 5 g frunze la 100 ml apa in clocot. Se foloseste sub forma de comprese, insa reci.
Comprese din carpe inmuiate in apa rece cu lut. Se aplica de doua ori pe saptamana, peste noapte, incepand de la glezna pana la genunchi.
Un prosop muiat in decoct de flori de fan, rece, se foloseste ca o compresa. Se aplica de doua ori pe saptamana. Comprese elastice, cu fasa elastica sau ciorapi elastici. Sa se aplice dimineata, inainte de a cobori din pat.
Aipiterapie
Se prepara din 600 ml suc de ceapa rosie, plus 300 g miere de salcam sau fanete. Se stoarce ceapa maruntita si se strecoara printr-o panza deasa sau tifon. Sucul rezultat se trece intr-o sticla curata si se adauga miere. Se amesteca bine si se pastreaza in frigider. Se iau cate 50g, inainite sau dupa cele trei mese principale, timp de o luna. Dupa o pauza de o luna de zile se poate repeta, pana la disparitia varicelor. Se recomanda cate o serie de o luna, de doua ori pe an, primavara si toamna. Preparatul, daca nu se tine in frigider, devine toxic. Este contraindicat in gastritele hiperacide si ulcerele de stomac si duoden.
Afuziuni inferioare
Se incepe de la partea posterioara a calcaiului, se urca pe mijlocul gambei si al coapsei pana la regiunea sacro-lombara. Aici se fac cateva turnari transversale, apoi se coboara pe fesa opusa si pe mijlocul membrului inferior corespunzator, pana la calcai. Se repeta de 3-4 ori, apoi se trece pe partea anterioara a membrului pana la ombilic, se coboara de aici pe celalalt membru inferior. Se repeta de 3-4 ori, zilnic sau la doua zile. Daca exista cianoza, se executa tinand suferindul culcat cu membrele inferioare la orizontal, sau ridicate pe un plan mai sus. Dupa procedura sa faca gimnastica membrelor.
Gimnastica medicala
Culcat pe spate, bratele de-a lungul corpului, membrele inferioare fiind indepartate. Se executa miscari rotatorii, in afara si in interior, cu membrele inferioare, de 4-6 ori. In timpul departarii se inspira, la apropiere se expira. Se executa de doua ori pe zi.
Tratament fizio-balnear
Bai generale. 34°, cu durata de 15-30 minute, zilnic sau la doua zile.
Bai galvanice bicelulare a membrelor inferioare, cu apa rece, 20 mA; durata 15-20 minute; zilnic cate o baie; in total 20 de bai pe serie. Se pot repeta dupa o luna de pauza.
Impachetari reci cu namol, tip Techirghiol sau argila, timp de doua ore zilnic.
Tratament fizio-balnear in statiunile: Buzias, Covajsna, Calimanesti-Caciulata, Tusnad, Eforie-Nord, Mangalia, Neptun, Techirghiol. In statiunile unde nu exista namol ar fi de dorit sa se foloseasca argila.