Ce face cobaltul?
Se stie foarte putin despre toxicitatea cobaltului. In trecut era chiar prescris ca medicatie penru anemie. Tratamentul era, insa, mai rau decat boala. Cobaltul anorganic blocheaza utilizarea oxigenului, astfel incat, organismul este pacalit si facut sa creada ca se afla pe varful unui munte inalt, unde aerul este foarte rarefiat (sarac in oxigen). Adaptarea organismului la altitudine consta in producerea unui numar mai mare de globule rosii in sange. Acest lucru parea a vindeca anemia. Dar blocarea utilizarii oxigenului are acelasi efect cu starea de anemie, asa incat nu se obtinea nimic.
Mai demult, oamenii de stiinta au descoperit un fapt important: orice reducere a gradului de utilizare a oxigenului intr-un organ oarecare favorizeaza formarea tumorilor in organul respectiv. Este de asteptat ca un aport constant de cobalt catre tumora sa sustina cresterea ei.
Un alt efect al cobaltului anorganic este cel asupra ficatului, unde sunt produse cele doua proteine sangvine principale: albumina si globulina. Acestea trebuie supravegheate cu grija, deoarece controleaza presiunea osmotica in vasele de sange. Ele trebuie sa fie in cantitate de circa 7g/dl. Totalul lor ar putea deveni mult prea mare, ca de pilda 10g/dl in cazul mielomului multiplu, sau putea scadea prea mult (sub 6), cand boala a ajuns in stadiul terminal. Cobaltul creste prea mult nivelul de albumina si mentine globulina la un nivel prea scazut. Acest tip de perturbari poate fi evidentiat prinr-un test obisnuit al sangelui (n.r. electroforeza proteinelor).
Toxicitatea cobaltului asupra inimii este cunoscuta de zeci de ani; folosirea lui este interzisa aproape in totalitate. Treptat, insa, au aparut din ce in ce mai multe produse. Prezenta sa in detergentii de vase si in detergentii pentru rufe ne furnizeaza o doza constanta, cobaltul ramanand pe vase sau in haine si patrunzand astfel in piele prin contactul direct cu imbracamintea.
O sursa de cobalt ridicol de evidenta, dar care poate fi prevenita, este plomba metalica. Dar, inlocuind metalul cu material plastic, deseori nu indepartam cobaltul! Acesta, de obicei, fie intra in compozitie, fie contamineaza lucrarile din materiale plastice. Atunci cand atat metalul, cat si materialul plastic sunt meticulos indepartate, nivelele de albumina si globulina din sange revin la normal - deseori, in circa 3 zile! O situatie ce pericliteaza viata se poate transforma intr-un proces de recuperare.