
Intoarcerea la alimentele de altadata
Cancerul este mult mai des intalnit astazi in occident, iar frecventa aparitiei sale a fost in crestere, inca din 1940. Ca urmare, trebuie sa examinam care au fost schimbarile care s-au petrecut in tarile noastre, de la terminarea Celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Trei factori foarte importanti au destabilizat drastic mediul nostru ambiant de-a lungul ultimilor cincizeci de ani:
1. Adaugarea in regimul nostru alimentar a unor mari cantitati de zahar ultrarafinat.
2. Modificarea metodelor de cultivare a plantelor alimentare si crestere a animalelor si, ca urmare, modificarea caracteristicilor alimentelor noastre.
3. Expunerea la un mare numar de produse chimice care nu existasera inainte de 1940.
Acestea nu sunt schimbari intamplatoare. Foarte multe dovezi ne fac sa credem ca aceste trei fenomene au un rol major in raspandirea cancerului. Pentru a ne proteja, trebuie mai intai sa incercam sa le intelegem.
Genele noastre inca poarta urmele unei dezvoltari petrecute cu mai multe sute de mii de ani in urma, pe vremea cand eram doar vanatori si agricultori. De-a lungul evolutiei, acestea s-au adaptat la mediul ambiant al stramosilor nostri si, in special, la sursele de hrana ale acestora, si nu prea s-au schimbat mult de atunci. In prezent, corpul nostru inca mai asteapta un regim alimentar similar aceluia pe care-l aveam in vremea in care consumam doar produse rezultate in urma vanatorii si culeselor recoltelor. Acel regim alimentar consta din multe legume si fructe si doar ocazional carne sau oua de pasari salbatice si asigura un echilibru intre acizii grasi esentiali (omega-6 si omega-3) si o cantitate foarte mica de zahar, fiind lipsit de fluor. (Singura sursa de zahar rafinat pentru stramosii nostri era mierea. Ei nu mancau cereale).
In prezent, analize statistice ale nutritiei occidentale releva faptul ca 56% din caloriile noastre vin din trei surse care nu existau pe vremea cand genele noastre erau in dezvoltare.
- zaharuri rafinate (zahar din trestie de zahar si sfecla de zahar, sirop de porumb, fructoza, etc.)
- faina inalbita (paine alba, paste albe, orez alb, etc)
- uleiuri vegetale (soia, floarea soarelui, porumb, grasimi transformate)
Intamplarea face ca aceste trei surse sa nu contina nici unul dintre elementele necesare corpului nostru pentru a functiona in bune conditii, ca proteinele, vitaminele, mineralele sau acizii grasi omega-3. Pe de alta parte, acestea furnizeaza in mod direct combustibilul necesar cancerului pentru a se dezvolta.