
Soia blocheaza hormonii primejdiosi
Soia contine molecule fito-chimice foarte puternice, care contra-ataca mecanismele esentiale ale cancerului, de supravietuire si raspandire. Acestea sunt substantele izo-flavone din soia – in special genisteina, diazeima si gliciteina. Ele sunt numite fito-estrogeni, datorita faptului ca moleculele din compunerea lor sunt foarte asemanatoare cu hormonii estrogeni feminini. Abundenta hormonilor estrogeni de provenienta naturala sau chimica este cunoscuta a fi una dintre principalele cauze ale adevaratei epidemii de cancer de san. Iata de ce, in prezent, terapia bazata pe inlocuire de hormoni se prescrie numai femeilor care au trecut de menopauza, cu mare atentie, de vreme ce este asociata cu riscul crescut de dezvoltare al unui cancer de san. Fito-estrogebii din soia sunt numai 1/1000 de ori la fel de activi din punct de vedere biologic, in comparatie cu hormonii estrogeni feminini naturali. Ei actioneaza, in general, pe aceleasi cai ca si Tamoxifenul – un medicament folosit in mod obisnuit pentru a impiedica aparitia recidivelor in cancerul de san. Prezenta lor in sange scade semnificativ supra-stimularea pe care o provoaca in corpul uman hormonii estrogeni si, drept consecinta, pot incetini ritmul de dezvoltare al tumorilor dependente de estrogen. In orice caz, actiunea protectoare exercitata de soia fata de pericolul reprezentat de cancerul de san a fost oficial demonstrata la femeile care au consumat acest aliment inca din adolescenta. Efectul de protectie nu s-a demonstrat in situatia in care consumul a inceput in perioada adulta. In acelasi timp, datorita faptului ca una din substantele izo-flavone din soia, genisteina, se aseamana indeaproape cu hormonii masculini care stimuleaza dezvoltarea cancerului de prostata, acelasi mecanism protector actioneaza si in cazul barbatilor care consuma cu regularitate soia.