
Trei ciuperci cu proprietati anticangerigene dovedite
De secole proprietatile vindecatoare ale ciupercilor sunt cunoscute si utilizate de medicina traditionala chineza, si nu numai. Aceasta recomanda consumul anumitor ciuperci pentru a trata boli precum cancerul, diabetul si hipertensiunea.
Iata trei ciuperci care potrivit cercetarilor, sunt eficiente in tratarea cancerului:
Shiitake ciuperca bruna creste in mod regulat in padurile din Estul Asiei si este cea mai cultivata ciuperca medicinala din lume, fiind foarte apreciata chiar si pentru gustul sau, in gastronomia japoneza. In Japonia aceasta ciuperca este un simbol al longevitatii.
Shiitake contine vitaminele din complexul B, egosterol, minerale, saruri organice si aminoacizi esentiali. Pe langa ca ciuperca Shiitake este bogata in magneziu si vitaminele din complexul B, reprezinta si o sursa importanta de antioxidanti care lupta impotriva cancerului. In plus, contine si letinan, un beta glucan care are propietati stimuleaza organismul sa produca anumite proteine cu propietati anticerigene.
Shiitake este un bun protector al ficatului, intarindu-i functia de dezintoxicare. Scade nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale. Si este un anti-fungic redutabil, recomandat in cazul infectiilor cu candida.
Maitake este o ciuperca bruna care creste la baza stejarilor in Japonia si in America de Nord. In anii '80 faima ei s-a raspandit la nivel mondial, cand specialistul Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe, a inceput sa studieze cu atentie actiunea diferitelor ciuperci. In urma acestor studii Dr Namba ca concluzionat ca polizaharidele existente in Maitake au o structura unica, avand cele mai viguroase efecte anti-tumorale dintre toate ciupercile. In 1984, acesta a izolat si patentat din pulberea de Maitake Fractia D, o forma standardizata a compusilor polizaharidici, care ofera o mai buna precizie de dozare.
Fractia D extrasa din aceste ciuperci are darul extraordinar de a lupta cu tumora indirect, intarind sistemul de aparare al organismului, impiedicand celulele inca sanatoase sa se transforme in celule canceroase, prevenind metastazele (migrarea celulelor canceroase in corp) si inhiband sau incetinind cresterea tumorii (carcinogeneza).
Reishi este cunoscuta de mii de ani si sub denumirea ciuperca nemuririi. Cercetari efectuate in ultimele decenii au relevat diversi constituenti bioactivi, cu o gama variata de actiuni, incluzand cresterea functiilor imune. Potrivit acestor studii Reishi sprijina sistemul cardiovascular, scade colesterolul si tensiunea arteriala si protejeaza inima.
Nu este eficienta de una singura impotriva cancerului, pentru rezultate antitumorale crescute este folosita in asociere cu alte plante si ciuperci medicinale. Actioneaza bine ca antialergic (inhiba eliberarea histaminei) si in problemele virale sau bacteriene (sprijina organismul bolnavilor de SIDA, previne recidiva herpesului, lupta impotriva sinuzitelor sau infectiilor auriculare). Dupa 6-8 saptamani de folosire, in cazul pacientilor cu hepatita C, s-a observat o imbunatatire considerabila a starii ficatului.