
Alimente cu actiune similara medicamentelor
Daca anumite alimente care fac parte din regimul nostru alimentar pot actiona ca fertilizatori pentru tumori, altele, dimpotriva, pot adaposti in compozitia lor pretioase molecule anticancerigene. Asa dupa cum indica descoperirile recente, aceste molecule depasesc cu mult seria obisnuita de vitamine, minerale si anti-oxidanti.
In natura, atunci cand se confrunta cu un agresor, legumele nu pot nici sa lupte, nici sa fuga. Pentru a supravietui, ele trebuie sa fie innarmate cu puternic molecule capabile sa le apere impotriva bacteriilor, insectelor si a vremii nefavorabile. Aceste molecule sunt compusi fitochimici cu proprietati anti-microbiene, anti-micotice si insecticide, care actioneaza asupra mecanismelor biologice ale potentialilor agresori. Ele prezinta, de asemenea, proprietati antioxidante, prin existenta unor compusi care protejeaza celulele plantei de umezeala si de razele soarelui (anti-oxidantii impiedica formarea de rugina in compunerea celulelor, atunci cand mecanismul fragil al acestora este expus efectului coroziv al oxigenului )
Ceaiul verde blocheaza invazia tesuturilor invecinate si angiogenezei
Ceaiul verde, de exemplu, care creste in regiuni cu clima extrem de umeda, contine numerosi catehinenumiti catehine. Una dintre acestea, si anume epigalocatehina galate sau EGCG, este printre cele mai puternice molecule nutritionale a carei actiune se manifesta impotriva formarii de noi vase de sange de catre celulele canceroase. Ea se distruge pe timpul fermentatiei necesare pentru a se produce ceaiul negru, insa se intalneste in cantitati mari in ceaiul care nu a suferit trecerea prin procesul de fermentatie, ramanand astfel verde. Dupa doua sau trei cesti de ceai verde, sangele este plin de EGCG. Se raspandeste pe intreg cuprinsul corpului, prin intermediul vaselor capilare. Acestea inconjura si hranesc fiecare celula din corp. EGCG se stabileste pe suprafata fiecarei celule si blocheaza locurile de trecere (receptorii) a caror functie este aceea de a da semnalul care marcheaza penetrarea tesuturilor invecinate de catre celule straine, cum ar fi cele canceroase. EGCG este, de asemenea, capabila sa blocheze si acei receptori care emit comenzile de creare a noi vase de sange. Odata ce receptorii sunt blocati de moleculele EGCG, ei nu mai raspund la ordinele pe care celulele canceroase le trimit prin intermediul factorilor inflamatori, si anume acelea de a invada tesuturile invecinate si de a da nastere la noi vase de sange necesare pentru dezvoltarea tumorii.
In laboratorul lor de medicina moleculara din Montreal, Richard Beliveau si echipa sa au testat efectele moleculelor EGCG, izolate din ceaiul verde, asupra catorva randuri de celule canceroase. Ca rezultat, ei au observat ca s-a incetinit in mod substantial dezvoltarea leucemiei, ca si a celorlalte forme de cancer testate, de san, de prostata, de rinichi, de piele si bucal.