Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


cancerul de san si sarcina

 
Cancerul de san si sarcina

Cancerul de san si sarcina

Generalitati

Cancerul de san este afectiunea in care celulele maligne (celulele canceroase) se dezvolta la nivelul glandei mamare. Cancerul de san apare cu o frecventa de 1 la 3.000 de sarcini. Cancerul de san este uneori descoperit la femeile insarcinate sau care tocmai au nascut.
La acestea, cancerul de san apare cel mai frecvent intre 32 si 38 de ani. Poate fi dificil de descoperit cancerul de san in stadiu incipient la femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece sanii acestora sunt adeseori sensibili si destinsi de volum. Din aceasta cauza, e posibil ca micii noduli (formatiuni de consistente mai crescuta fata de structura normala a sanului) sa fie dificil de detectat, ceea ce poate duce la intarzieri in diagnosticul cancerului de san. Din cauza acestor intarzieri, la aceste femei, cancerele sunt adesea descoperite intr-un stadiu avansat.

Diagnostic

Examinarea sanului trebuie sa fie o parte a ingrijirilor prenatale si postnatale. Pentru a descoperi precoce un eventual cancer de san, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa-si auto-examineze sanii. Ele ar trebui, de asemenea, sa fie examinate clinic de rutina la fiecare control prenatal sau postnatal. Examinarea glandei mamare prin inspectie si palpare este folosita pentru a diagnostica de timpuriu orice modificare care poate reprezenta un stadiu incipient al cancerului de san.
Daca e descoperita o astfel de modificare, unul sau toate din urmatoarele teste pot fi folosite in continuare:
- ultrasonografia (ecografia mamara): o procedura in care undele de frecventa inalta (ultrasunete) strabat tesuturile interne sau organele si creaza ecouri; aceste ecouri dau o imagine a tesuturilor corpului numita sonograma
- mamografia (o radiografie a sanului): razele x strabat tesuturile si formeaza o imagine numita radiografie; mamografia poate fi executata cu riscuri mici pentru fetus (produsul de conceptie; la femeia insarcinata pot aparea rezultate fals negative (mamografie negativa chiar in prezenta cancerului)
- biopsia: prelevarea unui fragment de tesut malign de catre un medicul morfopatolog (medic specialist care poate diferentia celula sau tesutul normal, sanatos de o celula sau un tesut modificat, nesanatos) pentru a fi observat la microscop si pentru a cauta semnele de cancer.

Stadializare

Dupa ce s-a stabilit diagnosticul de cancer mamar, testele ulterioare sunt efectuate pentru a evalua gradul de extindere al celulelor canceroase la nivelul glandei mamare sau in alte parti ale corpului. Procedeul folosit pentru depistarea extinderii cancerului la nivelul sanului sau in alte zone din corp se numeste stadializare. Informatiile aduse ajuta la determinarea stadiului cancerului si la stabilirea schemei de tratament.
Metodele folosite pentru a stadializa cancerul pot fi modificate pentru a le face mai sigure pentru produsul de conceptie. Metodele standard care dau imaginile scanate pot fi modificate, astfel incat fetusul sa fie expus unei cantitati mai mici de radiatii. Testele care masoara concentratia de hormoni din sange se pot folosi, de asemenea, in procesul de stadializare.

Prognostic

Cativa factori influenteaza prognosticul (sansa de insanatosire) si optiunile de tratament:
- stadiul cancerului (daca modificarile celulelor sunt limitate la nivelul sanului sau daca s-au extins si in alte locuri in organism)
- marimea tumorii
- tipul de cancer mamar (in functie de modificarile care se vad la microscop exista mai multe tipuri de cancer)
- varsta produsului de conceptie (fetus)
- existenta sau nu a simptomelor
- starea generala de sanatate a pacientei.

Rata de supravietuire la femeile insarcinate care au cancer mamar poate fi mai mica decat la femeile care nu sunt insarcinate, pentru ca diagnosticul este cel mai adesea intarziat si cancerul e descoperit de obicei intr-un stadiu mai avansat. Cancerul diagnosticat intr-un stadiu tardiv este mai dificil de tratat cu succes.

Tratament

Diferite tipuri de tratament sunt disponibile pentru pacientele cu cancer mamar. Unele tratamente sunt standard (tratamentul folosit in mod curent), iar altele sunt inca testate in trialuri clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientele ar putea lua in considerare posibilitatea de a participa la un trial clinic. Un tratament facut in cadrul unui trial clinic e un studiu de cercetare al carui scop este de a imbunatatii tratamentele actuale sau de a obtine informatii despre noi tratamente pentru pacientii cu cancer. Cand trialurile clinice arata ca un nou tratament este mai bun decat tratamentul standard, noul tratament ar putea deveni el insusi tratamentul standard. Trialuri clinice se desfasoara in diferite parti ale tarii. Alegerea celui mai potrivit tratament este o decizie care implica in mod ideal pacientul, familia si echipa medicala.

Pentru femeia insarcinata, optiunile de tratament depind de stadiul bolii si de varsta produsului de conceptie. Sunt folosite trei tipuri de tratament standard: chirurgical, radioterapia si chimioterapia. Alte tipuri de tratamente sunt inca testate in trialuri clinice. Intre acestea este inclusa si terapia hormonala.

Incheierea sarcinii nu pare sa imbunatateasca sansele mamei de supravietuire si nu e de obicei o optiune de tratament. In cazul in care cancerul trebuie tratat cu chimioterapie si radioterapie care pot dauna fetusului, terminarea sarcinii este, uneori, luata in considerare. Aceasta decizie depinde de stadiul cancerului, de varsta fetusului si de sansele mamei de supravietuire.

Tratament chirurgical

Majoritatea femeilor insarcinate care sufera de cancer mamar sunt operate pentru a extirpa sanul bolnav. Unii dintre nodulii limfatici din axila sunt si ei in mod uzual extirpati si examinati la microscop, pentru a vedea daca contin celule canceroase.
Tipurile de operatii utilizate pentru a inlatura sanul bolnav includ:
- mastectomia simpla: un procedeu chirurgical prin care se indeparteaza tot sanul afectat de cancer; unii dintre nodulii limfatici din axila pot fi de asemenea extirpati pentru biopsie; acest procedeu este, de asemenea, numit mastectomie totala.
- mastectomia radicala modificata: un procedeu chirurgical prin care se indeparteaza intregul san afectat de cancer, majoritatea nodulilor limfatici din axila, aponevroza muschilor pectorali (structura anatomica formata din fibre conjunctive care formeaza o membrana alba, rezistenta, avand rolul de a delimita muschii sau unele regiuni) si, uneori, parti din peretele muscular.

Interventiile chirurgicale conservatoare sunt procedee de a inlatura tumora, dar nu si sanul insusi, si pot consta in urmatoarele:
- extirparea tumorii: un procedeu chirurgical de inlaturare a tumorii si a unei mici cantitati de tesut normal din jurul ei; majoritatea chirurgilor extirpa, de asemenea, o parte dintre nodulii limfatici din axila.
- mastectomia partiala: un procedeu chirurgical de inlaturare a partii din san care e afectata de cancer si a unei parti de tesut normal din jurul ei; unii dintre nodulii limfatici din axila pot fi, de asemenea, extirpati pentru a fi biopsiati; acest procedeu este, de asemenea, cunoscut ca mastectomie sectoriala.

Chiar daca medicii inlatura toata portiunea afectata de cancer care poate fi vazuta in momentul operatiei, pacientii pot face radioterapie, chimioterapie sau terapie hormonala dupa operatie, in incercarea de a inlatura celulele canceroase restante. Tratamentul urmat dupa operatie in incercarea de a creste sansele de vindecare se numeste terapie adjuvanta.

Radioterapia

Radioterapia este un tratament care foloseste razele X sau alte tipuri de radiatii pentru a distruge celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie.
Radioterapia externa foloseste un aparat situat in afara corpului, care trimite razele pe care le emite spre zona afectata de cancer. Radioterapia interna foloseste substante radioactive etansate (fixate) in ace, miezuri, sarme, catetere fixate in sau langa zona afectata de cancer. Alegerea tipul de radioterapie depinde de stadiul si tipul de cancer care este tratat.

Radioterapia nu trebuie sa fie recomandata femeilor insarcinate cu cancer mamar in stadiul incipient (stadiul I sau II), deoarece poate face rau fetusului. Pentru femeile cu cancer mamar in stadiul avansat (stadiul III sau IV), radioterapia nu trebuie recomandata in timpul primelor 3 luni de sarcina.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament anticanceros care foloseste medicamente, pentru a opri cresterea celulelor canceroase, fie distrugand celulele, fie oprind diviziunea lor. Cand medicamentul chimioterapic este administrat pe cale orala (pe gura) sau injectat in muschi sau o vena, el intra in sistemul circulator si poate ajunge la celulele canceroase oriunde in corp (chimioterapia sistemica). Cand chimioterapicul este plasat direct in coloana vertebrala, intr-un organ sau o cavitate a corpului, ca de exemplu cavitatea abdominala, medicamentul actioneaza in principal asupra celulelor canceroase din acea zona (chimioterapie regionala). Tipul de chimioterapie recomandat depinde de stadiul si tipul de cancer tratat.

Chimioterapia nu trebuie recomandata in timpul primelor 3 luni de sarcina. Recomandata dupa aceasta perioada, chimioterapia nu dauneaza in mod normal fetusului, dar poate cauza declansarea travaliului si greutatea mica la nastere.

Terapia hormonala

Terapia hormonala este un tratament anticanceros care inlatura hormonii sau le blocheaza actiunea si opreste cresterea celulara. Hormonii sunt substante produse de catre glandele endocrine in organism si care circula in sistemul circulator. Prezenta unor hormoni poate cauza cresterea anumitor tipuri de cancere. Daca testele arata ca celulele canceroase au anumite locusuri (numite receptori) de care hormonii se pot atasa, medicamentele (chimioterapia), interventia chirurgicala sau radioterapia sunt folosite pentru a reduce productia de hormoni sau pentru a le bloca actiunea.

Eficacitatea terapiei hormonale in tratamentul cancerului mamar la femeile insarcinate, singura sau in combinatie cu chimioterapia, nu este inca cunoscuta.

Tratament in functie de stadiu

Stadiul incipient al cancerului mamar (stadiul I si stadiul II)

Tratamentul stadiului incipient al cancerului mamar (stadiul I si II) poate fi chirurgical, urmat de terapia adjuvanta, ca de exemplu:
- mastectomia radicala modificata
- operatia conservatoare: extirparea tumorii, mastectomia partiala sau mastectomia sectoriala
- operatia care pastreaza sanul pe durata sarcinii, urmata de radioterapie dupa ce copilul a fost nascut
- operatia in timpul sarcinii, urmata de chimioterapie dupa primele 3 luni de sarcina
- trialuri clinice de operatii urmate de terapie hormonala cu sau fara chimioterapie.

Stadiul avansat al cancerului mamar (stadiul III si IV)

Tratamentul stadiului avansat al cancerului mamar (stadiul III si IV) poate include urmatoarele:
- radioterapia
- chimioterapia
Radioterapia si chimioterapia nu ar trebui recomandate in timpul primelor 3 luni de sarcina.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro 

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara