Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


cancerul veziculei biliare

 
Cancerul veziculei biliare

Generalitati

Cancerul veziculei biliare este o afectiune maligna rara, in care celulele maligne (canceroase) se formeaza la nivelul epiteliului veziculei. Vezicula biliara este un sac mic in forma de para asezat in partea de jos a ficatului. Rolul ei este de a stoca bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea (bila intervine in digerarea grasimilor). Cand bolul alimentar trece din stomac in intestine bila este eliminata din vezicula biliara, prin intermediul canalului biliar comun, care se deschide la nivelul portiunii proximale a intestinului subtire.

Peretele veziculei biliare are 3 straturi:- mucoasa (stratul intern)- musculara (stratul mijlociu)- seroasa (stratul extern).Intre aceste straturi se gaseste tesut conjunctiv de sustinere.Cancerele de vezicula biliara se formeaza la nivelul mucoasei si se dezvolta rapid, avand un mare potential de invazivitate si diseminare. Afecteaza preponderent sexul feminin.

Simptome

Simptomatologia include icter, durere si febra. Aceste simptome nu sunt specifice, ele apar si in alte afectiuni.

 Este obligatorie efectuarea unui consult la medic daca apar urmatoarele simptome:

 -icter (coloratia galbena a tegumentelor si albului ochilor)    

- durere in hipocondrul drept

  -febra    

- greturi si varsaturi

- distensie abdominala  

 -biochimia sanguina masoara cantitatea unor substante eliberate in sange de catre organele si tesuturile organismului. Nivelul crescut sau scazut al unei substante este semn al unei afectiuni a organului sau tesutului care o elibereaza.

 -radiografia toracica, a organelor si oaselor toracelui. O radiografie este obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X care trec prin corp si se proiecteaza pe un film, rezultand o poza a regiunilor anatomice de interes - imagistica prin rezonanta magnetica este o investigatie ce foloseste un magnet, unde radio si un calculator pentru a realiza o serie de imagini a organismului; aceasta investigatie este numita si RMN (rezonanta magnetica nucleara). Prin injectarea unei substante de contrast in vezicula biliara se obtine o imagine detaliata a ductelor biliare (colangiopancreatografie RMN), daca se doreste evidentierea vaselor de sange din vecinatatea veziculei biliare se injecteaza intravenos substanta de contrast (angiografie RMN) - colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP):este o investigatie folosita in scopul radiografierii ductelor biliare care transporta bila de la ficat la vezicula biliara, respectiv a celor de la vezicula biliara la intestinul subtire. Cateodata, tumorile ductelor biliare blocheaza sau incetinesc circulatia normala a bilei, cauzand icter. Un endoscop (un tub prevazut cu fibra optica si o sursa luminoasa, capabil sa redea imagini video), este introdus prin cavitatea bucala, esofag si stomac pana la nivelul intestinului subtire. Un cateter (un tub de dimensiuni mici) este apoi inserat prin endoscop pana la nivelul ductelor pancreatice. Substanta de contrast este injectata prin cateter pana la nivelul ductelor care sunt apoi radiografiate. In eventualitatea unei obstructii tumorale a canaliliculelor biliare, un tub de dimensiuni speciale este introdus la acest nivel pentru a realiza dezobstructia acestuia. Acest tub (stent) poate fi lasat pentru a mentine permeabil ductul dezobstruat. De asemenea prin aceasta metoda pot fi preluate probe de tesut pentru examen anatomo-patologic (biopsie)  

 - biopsia: consta in prelevarea unor celule sau tesuturi, care sunt prelucrate si apoi vizualizate la microscop pentru a gasi eventuale modificari tumorale. Mostra de tesut poate fi preluata cu ajutorul unui ac inseratla nivelul ductului vizualizat prin raze X sau prin ultrasonografie. Aceasta procedura se numestebiopsie prin aspiratie cu ac fin si este, de obicei, realizata in timpul PTC sau ERCP. Probele de tesut pot fi, de asemenea, preluate si prin interventie chirurgicala (laparoscopie exploratorie) -laparoscopia diagnostica este o tehnica chirurgicala miniinvaziva prin care sunt vizualizate organele abdominale; printr-o incizie chirurgicala (taietura) la nivelul peretelui abdominal se introduce in abdomen un mic tub (laparoscopul), pentru a verifica astfel continutul abdominal si a cauta anumite semne de boala, iar prin alta se introduce un tub prin care se realizeaza fie biopsia ghidata fie interventia chirurgicala. Laparoscopia permite aprecierea extinderii tumorii la tesuturile din jur si posibilitatea realizarii interventiei chirurgicale       

 - colangiopancreatografia hepatica transcutanata (PTC) este o procedura folosita pentru a radiografia ficatul si ductele biliare. Un ac fin punctioneaza pielea in portiunea inferioara a rebordului costal pana in interiorul ficatului. Dupa injectarea substantei de contrast se fac o serie deradiografii si daca se vizualizeaza o obstructie, un tub ingust, flexibil (stent) este introdus la nivelul respectiv si este lasat pentru a drena bila in intestinul subtire sau intr-o punga colectoare fixata in afara corpului. Rezultatele diagnosticului imagistic, laparotomiei, precum si a biopsiei sunt analizate impreuna in scopul stadializarii corecte a cancerului.

 Prognostic 

 Prognosticul (probabilitatea recuperarii) si optiunile terapeutice depind de urmatorii factori:

- stadiul bolii (daca afecteaza doar vezicula biliara sau daca este diseminat si in alte regiuni ale organismului)

 - posibilitatea de indepartare chirurgicala completa a tumorii (rezecabilitatea)

 - tipul histologic al celulelor canceroase (cum arata acestea la microscop)  

 - tumora diagnosticata intr-un stadiu incipient sau tumora recidivanta, prima avand un prognostic favorabil.

Tratamentul mai depinde si de varsta pacientului, de starea acestuia de sanatate sau daca boala este simptomatica.

Cancerul veziculei biliare este curabil numai daca este diagnosticat inainte de a se extinde la alte organe, stadiu in care este rezecabil chirurgical. Daca a metastazat in vecinatate sau la distanta, tratamentul paliativ poate imbunatati calitatea vietii pacientului prin controlul simptomelor si al complicatiilor date de cancer.

 Diagnostic 

 Diagnosticul de cancer de vezicula bilara este pus tardiv deoarece:

- nu exista semne si simptome precoce

 - simptomatologia este nespecifica

 - vezicula biliara este ascunsa de ficat.

Cancerul de vezicula biliara este descoperit de cele mai multe ori intamplator, atunci cand se practica colecistectomie pentru alte motive decat cancerul de vezicula biliara. Pacientii cu litiaza veziculara dezvolta rar cancer vezicular.    

 Stadii

 Investigatiile imagistice au atat caracter de diagnostic cat si de stadializare. 

Urmatoarea stadializare este folosita pentru cancerul veziculei biliare:

 Stadiul 0 (carcinoma in situ) - in acest stadiu, procesul tumoral este limitat doar la nivelul stratului celular mucos

 Stadiul I este impartit in stadiul IA si IB:

 - stadiul IA - cancerul s-a raspandit la nivelul  tesutului conjunctiv sau la stratul muscular al veziculei biliare

 - stadiul IB - cancerul a depasit stratul muscular si a invadat tesutul conjunctiv din jur

 Stadiul II este impartit in stadiul IIA si IIB:

  - stadiul IIA - tumora s-a extins la nivelul peritoneului visceral (tesutul care inveleste vezicula biliara) si/saula nivelul ficatului sau a organelor invecinate (ca stomacul, intestinul subtire, vezicula biliara, pancreasul)

- stadiul IIB - tumora s-a extins dincolo de mucoasa in tesutul conjunctiv din jur sau la nivelul ganglionilor limfatici invecinati sau la nivelul stratului muscular si a ganglionilor limfatici invecinati sau dincolo de stratul muscular in tesutul conjunctiv din jur si la nivelul ganglionilor limfatici invecinati sau la nivelul peritoneului visceral (tesutul care inconjoara vezicula biliara) si/sau la nivelul ficatului si/sau la nivelul organelor din vecinatate (stomac, intestin subtire,colon, pancreas, ductele biliare extrahepatice) si a ganglionilor limfatici regionali    

 Stadiul III - tumora s-a extins la nivelul vaselor mari hepatice, la organele din jur sau la nivelul ganglionilor limfatici

Stadiul IV - tumora a depasit ganglionii limfatici si/sau a diseminat la distanta. 

Cancerul recidivant al veziculei biliare

 Cancerul recidivant al veziculei biliare este o forma de cancer recidivat (reaparut) dupa efectuarea tratamentului. Acest tip de cancer poate aparea la nivelul veziculei biliare sau in oricare alta parte a organismului.

 Tratament

 In functie de stadii, cancerul veziculei biliare poate fi impartit in 2 grupe de tratament:

 - stadiul I (localizat) – rezecabil - cancerul este limitat la nivelul peretelui veziculei biliare si poate fi indepartat prin tratament chirurgical 

 - nerezecabil - stadiile II, III, IV- tumora s-a extins la nivelul vaselor invecinate, ficatului, ductului biliar comun, ganglionilor limfatici adiacenti sau la nivelul altor regiuni a cavitatii abdominale. Cu exceptia cazurilor in care s-a extins doar la nivelul ganglionilor limfatici, tumora nu poate fi indepartata in totalitate printr-un procedeu chirugical.

 Tratament chirurgical

 De obicei, cancerul veziculei biliare este tratat prin colecistectomie (interventie chirurgicala prin care se indeparteaza colecistul, tesutul din jur cat si nodulii limfatici invecinati). In urma laparotomiei exploratorii se evalueaza extinderea tumorii si se realizeaza indepartarea chirurgicala a tumorii. Cateodata o laparoscopie (vizualizare video intraabdominala) poate fi efectuata inaintea laparotomiei pentru a vedea daca tumora a diseminat. Daca tumora a diseminat si nu poate fi indepartata printr-un procedeu chirurgical, chirurgul poate renunta la efectuarea laparotomiei exploratorii.

Urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale sunt folosite in tratamentul cancerului nerezecabil (metode paliative):- bypass biliar se realizeaza daca tumora nu poate fi indepartata, dar obstrueaza intestinul subtire si blocheaza bila la nivelul veziculei biliare. In timpul interventiei chirurgicale, vezicula biliara sau ductul biliar vor fi incizate si suturate la intestinul subtire pentru a crea o noua cale in jurul ariei obstruate. Aceasta procedura ajuta la diminuarea icterului cauzat de acumularea de bila.- inserare endoscopica de stent: daca tumora obstrueaza ductul biliar, un stent (un tub ingust) poate fi folosit pentru a drena bila acumulata la acest nivel.    

 Stentul poate drena bila inafara organismului sau poate ocoli zona obstruata si drena bila la nivelul intestinului subtire.

 - drenaj biliar transhepatic percutan: este folosit in situatiile in care tumora obstrueaza ductul biliar iar inserarea unui stent nu este posibila. Prin PTC este localizata obstructia, iar sub ghidaj ecografic este plasat un stent care dreneaza bila fie la nivelul intestinului subtire fie la nivelul unei pungi colectoare fixata in afara corpului.    

RadioterapiaRadioterapia este un tratament antineoplazic care foloseste raze X de intensitate mare sau alte tipuri de radiatii capabile sa distruga celulele maligne. Exista doua doua tipuri de radioterapie: externa, care foloseste un aparat care trimite radiatii catre zona afectata si interna care foloseste substante radioactive injectate direct la nivelul tumorii prin ace, tuburi sau catetere. Modalitatea prin care este realizata radioterapia depinde de tipul si stadiul procesului tumoral.     

 Chemoterapia 

 Chimioterapia este un tratament antitumoral care foloseste anumite medicamente in scopul distrugerii celulelor canceroase, fie prin distrugerea directa a acestora, fie prin stoparea diviziunii acestora. Cand tratamentul chimioterapic este administrat oral, injectat intravenos sau intramuscular, substantele medicamentoase intra in circulatia sistemica ajungand astfel la nivelul procesului tumoral (chimioterapie sistemica). Cand tratamentul chimioterapic este injectat direct la nivelul coloanei vertebrale, a unui organ sau intr-o cavitate a organismului precum abdomenul, medicamentele actioneaza mai ales pe zonele afectate de tumora, crutand restul organismului de efectele adverse a tratamentului sistemic (chimioterapie regionala). Metoda de administrare a chimioterapiei depinde de tipul si stadiul tumorii.

 Alte tratamente

Alte tipuri de tratament se afla inca in stadiul de cercetare, acestea au scopul de a imbunatati efectul radiatiilor asupra celulelor tumorale.Radiosensibilizatori - medicamente care cresc sensibilitatea celulelor tumorale la radioterapie. Combinand cele 2 procedee, radioterapia si radiosensibilizarea, cresc rata succesului in eradicarea celulelor maligne.  

  Tratamentul cancerului localizat al veziculei biliare include: - tratament chirurgical (colecistectomie), cu sau fara radioterapie externa adjuvanta - radioterapie, cu sau fara chimioterapie - radioterapia si radiosensibilizarea, in cadrul unor studii clinice.Tratamentul cancerului nerezecabil al ductului biliar extrahepatic poate include: - radioterapie ca tratament paliativ, cu sau fara chirurgie sau plasare de stent folosit pentru a drena bila acumulata la acest nivel    

- chimioterapie ca tratament paliativ

 - tratament in cadrul unui studiu experimental: radioterapia si radiosensibilizarea

- tratament in cadrul unui studiu experimental: chimioterapie.

Tratamentul cancerului recurent al ductului biliar extrahepatic se face de obicei in cadrul unui studiu experimental.

 Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro 

 


>> citeste mai multTe-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara