Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 
Durerea in cancer

Durerea in cancer

Generalitati

In general tumorile maligne si tratamentul acestora cauzeaza durere pacientului. Durerea poate aparea atunci cand tumora comprima structurile osoase, nervoase sau alte organe. Metodele terapeutice cum ar fi interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia, pot sa cauzeze dureri.

Controlul durerii din cancer

Durerea din cancer poate fi ameliorata. Pentru stabilirea unui plan individualizat pentru fiecare pacient, de ameliorare a durerii, trebuie consultat un medic specialist. Prin stabilirea unei strategii de ameliorare a durerii, calitatea vietii se va imbunatatii indiferent de stadiul bolii.

Descrierea durerii din cancer

Fiecare pacient cu cancer va avea un prag diferit al perceptiei durerii. Doar pacientul va putea descrie intensitatea durerii resimtite. Cu ocazia consulturilor medicale periodice, pacientul trebuie sa informeze medicul despre momentul aparitiei episoadelor dureroase si despre eficienta sau ineficienta tratamentului.
In momentul consultului medical, este foarte important ca medicului sa i se raspunda sincer si la obiect, atunci cand intreaba despre caracterul durerii.

De exemplu, medicul trebuie informat despre:
- momentul aparitiei durerii: cum este resimtita de catre pacient, durata si orice variatii ale intensitatii acesteia; pentru o descriere cat mai exacta a caracterului durerii, trebuie folosite cuvinte ca de exemplu, durere usoara, continua, "surda", sfasietoare, durere acuta si brusca sau arsura
- localizarea exacta a durerii: pentru o localizare cat mai exacta, din punct de vedere anatomic, se poate folosi o schema; medicul trebuie informat daca durerea este prezenta doar intr-un singur loc, daca este migratorie de la un sediu la altul (iradiaza) sau daca este prezenta in mai multe locuri in acelasi timp
- factorii care amelioreaza sau agraveaza durerea
- intensitatea si severitatea durerii: intensitatea durerii se poate descrie cu ajutorul unei scale gradate de la 0 la 10, unde 10 reprezinta durerea atroce, cu cea mai mare intensitate posibila, ce poate fi resimtita de pacient; pentru a veni atat in ajutorul pacientului cat si al medicului, se recomanda folosirea unui caiet pentru notarea zilelor si a orelor cand durerea se agraveaza sau se amelioreaza.Aceste informatii trebuie aduse la cunostinta medicului, cu ocazia consulturilor medicale periodice sau prin anuntarea telefonica a medicului.Pentru depistarea cauzelor ce declanseaza durerea, se recomanda efectuarea anumitor analize medicale cum ar fi analize sangvine, radiografii, scintigrafia, tomografia computerizata (CT) sirezonanta magnetica nucleara (RMN).

Aceste analize pot fi repetate la un anumit interval de timp pentru a vedea daca tratamentul durerii este eficient sau nu.

Cauzele durerii din cancer

Managementul durerii din cancer

Pentru controlul durerii, medicul va recomanda administrarea anumitor medicamente, combinatii de medicamente sau doze crescute de medicamente. Atunci cand este posibil, medicul va indeparta sau reduce tumora canceroasa care este raspunzatoare de aparitia durerii.

Chimioterapia, radioterapia sau tratamentul chirurgical, se pot utiliza pentru a indeparta sau reduce tumora canceroasa.De asemenea, exista multe optiuni terapeutice pentru controlul durerii, cum ar fi:- caldura locala sau comprese reci
- vitaminoterapie
- terapii comportamentale, cum ar fi relaxarea, biofeedback-ul sau hipnoza
- medicamente fara prescriptie medicala, ca de exemplu: ibuprofen, ketoprofen, aspirina sau paracetamol
- medicamente prescrise de medic. Acestea din urma sunt:- medicamente antiinflamatoare, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene(AINS) si corticosteroizii
- antialgice pentru cavitatea bucala (badijonari ale cavitatii bucale) pentru tratarea durerii
- opioidele, ca de exemplu hidrocodone, morfina si fentanyl
- antidepresive, cum ar fi inhibitorii receptorilor de serotonina (Paxil sau Zoloft) sau antidepresivele triciclice (Elavil sau Tofranil)
- anticonvulsivantele, ca de exemplu gabapentin (Neurontin) sau carbamazepina (Tegretol)
- unguente antialgice, cum ar fi unguentele ce contin capsaicin sau lidocaina, ce ajuta la ameliorarea durerii de la nivelul tegumentelor si a tesuturilor invecinate.Pentru tratarea durerii severe sunt disponibile si alte terapii. Dintre acestea fac parte blocarea nervoasa si pompele ce se pot implanta subcutanat in organism, si care elibereaza medicamentele direct la nivelul maduvei spinarii. Pacientul poate apela si la psiholog pentru a putea face fata durerii. O mare parte dintre pacienti folosesc si terapii complementare pentru ameliorarea durerii, ca de exemplu acupunctura si aromoterapia.

Strategia terapeutica a durerii din cancer

Strategia terapeutica a durerii din cancer reprezinta inregistrarea intr-o fisa de evolutie, a tratamentului impotriva durerii si a raspunsului organismului la acesta. Aceasta inregistrare ajuta pacientul si medicul sa retina momentul utilizarii fiecarui tip de tratament, a eficientei si efectelor secundare atribuite acestuia. Aceste informatii sunt de folos atat pacientului cat si tuturor membrilor echipei medicale care se ocupa de acesta. In inregistrarile din fisa se vor mentiona toate modificarile terapiei, atat cele facute de pacient cat si cele facute de echipa medicala.

Dependenta de medicatia antialgica

Multi pacienti sunt ingrijorati la inceputul tratamentului pentru durerea din cancer, de aparitia dependentei fata de medicamentele antialgice. Acestia ar trebui asigurati de membrii echipei medicale, ca tratamentul impotriva durerii efectuat sub stricta supraveghere medicala, determina foarte rar dependenta. Daca pacientii sunt ingrijorati in aceasta privinta, atunci ei ar trebui sa ceara sfatul medicului.

Pacientii trebuie instruiti sa solicite tratament medical pentru durerea din cancer, ori de cate ori este nevoie. Durerea din cancer este mult mai usor de ameliorat, atunci cand tratamentul impotriva ei este inceput imediat ce aceasta apare. De asemenea, pacientii vor fi capabili sa anticipeze aparitia durerii si sa o trateze inainte ca aceasta sa apara, ca de exemplu inaintea unei activitati fizice intense. Durerea este foarte greu de tratat mai ales atunci cand aceasta a devenit severa, nefiind controlata de la debut.

Durerea din cancer poate fi cauzata de boala insasi sau de procedurile medicale utilizate pentru diagnosticarea si tratarea cancerului. De asemenea, durerea poate fi cauzata de o infectie, ca de exemplu zona zoster (herpes zoster), care poate aparea datorita bolii insasi sau tratamentului antineoplazic. Intensitatea durerii poate varia in functie de cauza acesteia. Primul pas in realizarea unei strategii pentru ameliorarea durerii este intelegerea cauzelor determinante.

Durerea datorata cancerului insasi poate sa apara daca:- cresterea tumorii comprima tesutul osos, structurile nervoase sau unele organe;
- tumora a metastazat la nivelul tesutului osos, afectand activitatea celulara normala si distrugand tesutul osos;
- cresterea tumorii comprima maduva spinarii, ceea ce poate determina durere de spate, durere la nivelul membrelor inferioare sau la nivelul gatului;
- tumora determina tumefierea, edemul sau blocajul unor organe interne, ca de exemplu obstructia intestinala. Datorita faptului ca boala canceroasa este atat de agresiva si invaziva, tratamentul curativ trebuie sa fie cel putin la fel de puternic. In consecinta, acesta determina adesea disconfort si alte efecte secundare care necesita masuri terapeutice suplimentare. Investigatiile medicale sau procedurile terapeutice pot determina durere atat in timpul, cat si dupa realizarea acestora. Compresia sau distrugerea structurilor nervoase poate determina furnicaturi sau senzatie de arsura. Unele metode terapeutice, ca de exemplu interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia, pot de asemenea sa determine durere. Intre 15 si 25 % dintre adulti si pana la 60% dintre copii, acuza durere asociata cu procedurile medicale folosite pentru a diagnostica si trata boala canceroasa.

Tipuri de durere

Durerea din cancer poate deveni invalidanta daca nu este tratata. Aceasta poate fi un efect secundar, de lunga durata (durere cronica), al cancerului sau tratamentului antineoplazic sau poate aparea brusc (durere acuta). Durerea care apare in ciuda medicatiei sau altor tipuri de tratament, este numita durere persistenta. Tipul de durere resimtita de pacient depinde de tipul de cancer si de modul in care aceasta boala afecteaza organismul.
De exemplu:- durerea surda, profunda la nivelul oaselor, poate fi determinata de compresia sau invazia tumorala la nivelul sistemului osos; afectarea sistemului osos poate fi determinata atat de o tumora cu punct de plecare osos cat si de o tumora care a migrat de la alt sediu (metastaze osoase); durerea osoasa este cea mai frecventa durere din cancer;
- durerea cu caracter de arsura poate fi cauzata de afectarea structurilor nervoase; de asemenea, aceasta durere poate fi cauzata si de distrugerea structurilor nervoase ca urmare a radioterapiei sau interventiei chirurgicale; durerea datorata afectarii structurilor nervoase este cea de-a doua cauza, ca frecventa, a durerii in cancer;
- durerea "fantoma" este acea durere sau orice alta senzatie care apare la nivelul unui segment al corpului care a fost indepartat chirurgical, ca de exemplu la nivelul sanului sau al unui membru.Fiecare persoana are un anumit grad de perceptie a durerii. Doar pacientul poate sa descrie caracterele durerii. Se recomanda ca la consultul medical pacientul sa descrie conditiile de aparitie a durerii si metodele terapeutice care sunt eficiente pentru controlul durerii.

Consultul de specialitate

In cazul unui pacient cu cancer, se recomanda consultul medical daca apar urmatoarele:- durere nou instalata si severa;
- durerea nu mai poate fi controlata cu terapia care a fost recomandata;
- medicamentele administrate pentru controlul durerii sunt eficiente doar o perioada scurta de timp;
- aparitia simptomelor noi, ca de exemplu dificultati la mers, la alimentatie sau la mictiune;
- aparitia efectelor secundare ca de exemplu, greata sau varsaturi, constipatie sau diaree;
- persistenta durerii afecteaza activitatile zilnice, cum ar fi alimentatia sau odihna.

Medici specialisti recomandati

Pentru tratarea durerii din cancer se recomanda consultul de specialitate, de catre urmatoarele cadre medicale:-medici internisti
-medici de familie
-medici chirurgi
-medici oncologi
-medici radioterapeuti
-medici anestezisti
-asistente medicale
-medici rezidenti
-medici neurologi. Durerea poate fi controlata cu ajutorul unei echipe de cadre medicale care include medici (inclusiv medici specialisti in tratarea durerii sau in ingrijiri paleative), asistente medicale, psihologi, asistenti sociali si farmacisti. Pentru un control cat mai bun al durerii, membrii echipei medicale ar trebui sa colaboreze pentru a fi informati de schimbarile aparute in strategia terapeutica a pacientului. Fiecare echipa medicala ar trebui sa fie condusa de un lider, care de obicei este medicul specialist oncolog.

 

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara