
Suntem, oare, cu adevarat pregatiti sa ne acordam noi insine sprijinul? Imi amintesc de o conversatie avuta cu un coleg medic, la o conferinta unde prezentasem date despre decaderea obiceiurilor alimentare asupra urgentei corectarii acestor obiceiuri. Poate ca ai dreptate, David, insa oamenii nu vor sa se schimbe, mi-a spus el. Este inutil sa spui lumii toate acestea. Tot ceea ce vor ei este sa ia un medicament si sa nu-si bata capul.
Nu stiu daca are dreptate sau nu dreptate. Tot ceea ce stiu este ca, referitor la propriul meu caz, adevarul nu este acesta. Si iarasi, in ceea ce ma priveste, prefer sa cred ca nu sunt singurul care gandeste in acest fel.
Ceea ce este sigur, este ca institutiile sunt cele carora le este foarte dificil sa se schimbe. Dupa ultima scanare pe care mi-am facut-o la centrul oncologic al universitatii, m-am oprit la cafeneau spitalului, asezata intr-un loc placut, sub un acoperis de sticla, aproape de intrarea in cladire. Am descoperit acolo opt tipuri diferite de ceaiuri si infuzii: Darjeeling, Earl Grey, musetel si alte cateva ierburi de ceai cu arome de fructe. Cu siguranta era o mare varietate de ceaiuri, tinand cont ca era cafeneaua unui spital, dar, oricat m-am straduit, nu am vazut pe acolo nici un fel de ceai verde.
Alimentele anticancerigene in practica zilnica
Un nou meniu standard
Regimul alimentar anticancerigen este compus, in principal, din zarzavaturi (si legume) insotite de ulei de masline (ori de canola ori de seminte de in) sau unt de provenienta organica, usturoi, verdeturi sau mirodenii. Carnea sau ouale sunt elemente optionale. Ele nu reprezinta ingredientul principal al meniului. Ele se afla aici, inainte de toate, doar pentru a adauga putin gust platoului de mancare (raportul din 2007 al Fondului Mondial de Cercetare in Domeniul Cancerului recomanda sa nu se consume mai mult de 500 de grame de carne rosie pe saptamana). Aceasta reprezinta exact imaginea contrara a platoului tipic occidental (o bucata mare de carne in mijlocul farfuriei, cu numai cateva legume pe margine)
O lista de alimente recomandate
Ceaiul verde
Bogat in polifenoli, printre care si catehinele (si in special epigalocatehina galate-3 sau EGCG), care reduc formarea noilor vase de sange de care are nevoie tumora pentru a se dezvolta si a forma metastaze. Este, de asemenea, un puternic antioxidant si dezintoxicant (activeaza anumite enzime prezente in ficat, care elimina toxinele din corp) si faciliteaza moartea celulelor canceroase, prin fenomenul de apoptoza. In laborator, s-a dovedit ca mareste efectul radioterapiei asupra celulelor canceroase.
De notat ca ceaiul negru se obtine in urma fermentarii, un proces care distruge o mare parte a polifenolilor ce ii intra in compozitie. In ceea ce priveste celelalte tipuri de ceai, se pot face mai multe mentiuni. Ceaiul Oolong sufera un proces de fermentatie mai redus, pe undeva intre ceaiul verde si ceaiul negru. Ceaiul verde decafeinizat contine inca toti polifenolii. Ceaiul verde japonez (Sencha, Gyokuro, Matcha, etc.) este inca si mai bogat in ECGC decat ceaiul verde chinezesc.
Ceaiul verde trebuie sa fie oparit pentru aproximativ cinci sau opt minute – ideal ar fi timp de zece minute – pentru a-si elibera catehinele.
Recomandari de folosire: opariti doua grade de ceai verde timp de zece minute intr-un ceainic si beti cantitatea rezultata nu mai tarziu de o ora dupa preparare. Beti sase cesti pe zi. Dupa preparare, nu incercati sa-l pastrati, deoarece isi pierde polifenolii benefici dupa o ora sau doua.
Atentionare: Unele persoane sunt sensibile la cafeina din ceaiul verde si isi pot pierde somnul daca beau infuzia dupa ora patru dupa-amiaza. In acest caz, folositi ceai verde decafeinizat.
Sofranul de India si sosul curry
Sofranul de India (pulberea galbena ce intra in compozitia sosului galben curry) este cel mai puternic antiinflamator natural identificat in prezent. Ajuta, de asemenea, la stimularea apoptozei celulelor canceroase si inhiba angiogeneza. In laborator, s-a dovedit ca mareste eficacitatea chimioterapiei si reduce procesul de dezvoltare a tumorilor.
Atentionare: pentru a fi asimilat de catre corp, sofranul de India trebuie sa fie amestecat cu piper negru (nu doar cu piper). Ideal ar fi sa fie dizolvat in ulei (de masline, de canola sau, de preferat de seminte de in). In amestecurile de curry cumparate de la magazin, sofranul de India reprezinta doar 20% din compozitie, astfel incat este mai bine sa se obtina pulberea de sofran de India in mod direct.
Recomandari de utilizare: Amestecati un sfert de lingura de pulbere de sofran de India cu o jumatate de lingura de ulei de masline si putin piper negru (cat se poate prinde cu generozitate intre degete). Adaugati amestecul acesta la garniturile de salata, legume sau supe. Cateva picaturi de nectar de agave pot indeparta gustul usor amarui.
Ghimbirul
Radacina de ghimbir actioneaza si ea ca un puternic antiinflamator si antioxidant (cu mult mai eficient, de exemplu, decat vitamina E). Actioneaza impotriva unora dintre celulele canceroase. Mai mult, inca, ajuta la diminuarea procesului de creare de noi vase de sange. O infuzie de ghimbir ajuta si la indepartarea greturilor cauzate de chimioterapie sau radioterapie.
Recomandari de folosire: adaugati ghimbir ras la un amestec de legume, pe timpul cat acestea se pregatesc intr-o tigaie. Sau marinati fructe in suc de lamaie verde si radeti ghimbir (se poate adauga cateva picaturi de nectar de agave pentru aceia care prefera preparatele mai dulci). Se poate prepara si o infuzie: taiati felii o bucatica de ghimbir si opariti-le in apa fiarta timp de zece si cincisprezece minute. Se poate bea fierbinte sau rece.
Legume cruciforme
Plantele din familia verzei (varza de Bruxelles, bok choy, varza chinezeasca, broccoli, conopida, etc) contin sulforafan si indo-3-carbinoli (I3C), care sunt niste molecule puternic anticancerigene. Sulforafanul si I3C sunt capabile sa elimine toxinele emise de anumite substante carcinogene. Ele impiedica celulele aflate in stadiul precancerigen sa se transforme in tumori maligne. De asemenea, ele stimuleaza procesul de sinucidere al celulelor canceroase si blocheaza fenomenul de angiogeneza.
Atentionare: Evitati sa fiebeti varza si broccoli. Prin fierbere, riscati distrugerea sulforafanului si a moleculelor I3C.
Recomandari de folosire: Acoperiti si inabusiti putin sau caliti rapid, pentru scurt timp, intr-o tigaie, cu putin ulei de masline.