
Organizatiile pacientilor bolnavi de cancer doresc modificarea legii drepturilor pacientilor
Reprezentantii bolnavilor de cancer vor sa modifice legea privind drepturile pacientilor, prin introducerea unor articole despre siguranta pacientului, calitatea serviciilor si egalitatea de sanse, potrivit preedintelui Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Cezar Irimia.
Vrem sa tragem un semnal de alarma in privinta problemelor cu care se confrunta aceasta categorie de pacienti, tot mai numeroasa in Romania. Deseori, pacientii accepa sa li se incalce drepturile pentru ca nu le cunosc. De aceea, vom demara o campanie de informare, impreuna cu membrii Colegiului Medicilor din Romania, a precizat Cezar Irimia.
Preedintele Colegiului Medicilor Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae a declarat ca va cere autoritatilor ca membri ai organizatiilor pacientilor cronici sa poata face parte din Consiliul de Administratie al CNAS, din comisiile Ministerului Sanatatii si Consiliile de Administratie a spitalelor.
Potrivit reprezentantilor pacientilor cu afectiuni cronice, nevoile unei persoane care sufera de cancer sunt extrem de complexe, de la posibilitatea de a urma un tratament de ultima generatie la sustinerea emotionala si reintegrarea socio-profesionala. Subestimarea tratamentului in fata problemelor de ordin financiar cu care se confrunta sistemul medical romanesc a devenit o practica pe care nu o putem accepta. Vom sutine accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente noi care sunt insa si extrem de costisitoare. Pentru a realiza acest lucru, vom face presiuni pentru ca procentul din PIB destinat sanatatii sa fie mai mare, a completat Cezar Irimia.
O alta problema cu care se confrunta pacientii cu cancer sunt lipsa unui Registru National de Cancer, care face ca bugetul anual in oncologie sa fie atribuit pe istoricul medical al pacientilor si nu pe statistica actualizata, ceea duce la o subfinantare a Programului National de Oncologie.
Potrivit unui studiu realizat in anul 2008 de catre Comisia Cosultativa de Oncologie a Ministerului Sanatatii, suma necesara pentru programul de oncologie este de 150.000 de lei.
In prezent, numarul oficial al persoanelor bolnave de cancer este peste 400.000, iar numarul medicilor oncologi este de aproximativ 250.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro