
Grasimea agatatoare
Se spune despre americani ca sunt natiunea cea mai tare jignita si cu cei mai multi obezi din intreaga lume. De fapt, obezitatea este una dintre principalele probleme de sanatate ale acestei tari. Boala aceasta este atat de severa, incat peste 35 de milioane de persoane sunt expuse unui risc important de imbolnavire din cauza ei. In ceea ce ne priveste pe noi, unul din patru romani este obez. Este inspaimantator. Nu-i de mirare ca retetele-minune de slabire sunt atat de populare... Asa este si, din pacate, mult prea multe persoane cad prada acestor fanteziste regimuri de slabire, care ofera rezultate spectaculoase, rapide. Ca un reflex conditionat, excesul ponderal trezeste in mintea celor mai multi gandul recurgerii la o cura de slabire. Un studiu recent efectuat in S.U.A. a aratat ca 40-50% dintre persoanele din intervalul de varsta 35-59 de ani se afla in cursul unei cure de slabire, la orice moment dat. Ceea ce este trist este ca majoritatea oamenilor nu inteleg ca eforturile lor de a slabi sunt sortite esecului, afara de cazul ca sunt dispusi sa faca modificari de durata in modul lor de viata si sa aleaga sistematic numai alimente sanatoase. Pana la 95% dintre cei ce au slabit tinand o cura de slabire isi recapata kilogramele pierdute in maximum un an de zile, de obicei cu un supliment deloc neglijabil. Or aceasta permanenta pendulare intre pierderea si castigul ponderal demoralizeaza si da un simtamant al inutilitatii, iar pe plan fizic face mai mult rau decat bine.
Vreti sa spuneti ca ar fi mai bine sa raman obez?
Pentru multi, acest lucru ar fi mai putin periculos decat jocul nesfarsit de-a controlul greutatii corporale. Inainte de a inalta steagul alb al capitularii insa, va invitam sa aruncati o privire atenta asupra riscurilor pentru sanatate pe care le implica obezitatea. Excesul ponderal scurteaza viata. Studii recente arata ca pana si un exces ponderal redus, de 2,5-5 kg, creste cifra mortalitatii. Se estimeaza ca fiecare kilogram de exces ponderal sterge doua luni din speranta de viata. Treizeci de kilograme in plus costa, asadar, cinci ani. Obezitatea este definita ca fiind depasirea greutatii ideale cu 20% sau mai mult. Cei cu un exces ponderal cuprins intre 10 si 19% fata de greutatea ideala se numesc supraponderali.
Excesul ponderal pune bazele tuturor bolilor degenerative, cu exceptia osteoporozei. Un obez este expus unui risc de trei ori mai mare de a dezvolta o boala de inima, de patru ori mai mare de a suferi de hipertensiune, de cinci ori mai mare de a se imbolnavi de diabet si de a avea niveluri crescute ale colesterolului sangvin si de sase ori mai mare de a contracta boli ale vezicii biliare. De asemenea, obezii se imbolnavesc mai des de cancer de colon, rect, prostata, san, col uterin, uter si ovar si sufera mai des de durere lombara joasa si osteoartrita. Supraponderalii sunt niste bombe cu ceas, asteptand ca una sau mai multe dintre aceste boli sa explodeze in viata lor. Pe langa toate acestea, greutatea excesiva afecteaza imaginea de sine. In conditiile societatii actuale, atat de orientata spre aparente, aceasta poate constitui o considerabila povara psihologica - in ce fel dauneaza organismului excesul ponderal? Cheia problemei sunt caloriile - mai precis excesul lor.
Supragreutatea apare atunci cand consumi mai multe calorii decat poate folosi organismul tau. Indiferent de sursa de provenienta a excesului caloric- proteine, grasimi, zaharuri sau amidon, acesta este transformat in grasime. Aceasta grasime pluteste incoace si incolo o data cu sangele, tencuind si obstruand treptat arterele vitale, prin care circula sangele incarcat cu oxigen. Ceea ce mai ramane din aceasta grasime sfarseste in depozitul central de grasime al organismului, situat in jurul sectiunii sale mediane, desi deseori apar sucursale stanjenitoare ale acestui depozit si in alte parti ale corpului. Pentru fiecare 7.700 de calorii pe care organismul le primeste peste necesitati, se depune un kilogram de grasime. O scadere ponderala de numai 10% la un barbat cu varste intre 35 si 55 de ani duce la o scadere cu 20% a riscului de imbolnavire coronariana. In schimb, o crestere ponderala de 10% determina o crestere cu 30% a acestui risc. Si acesta este numai unul dintre multele exemple din care se poate vedea ca intre excesul ponderal si sanatate exista o legatura directa. Asadar, fiecare kilogram in plus sau in minus conteaza.
Si care ar fi secretul controlului greutatii corporale?
Succesul se bazeaza pe o strategie intreita: Cresterea calitatii si cantitatii alimentelor consumate, scazand in acelasi timp numarul de calorii. Cresterea vitezei de ardere a caloriilor prin intensificarea activitatii fizice.
Integrarea acestor doua practici intr-un mod de viata permanent.
Incepeti prin a consuma cantitati generoase de alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, zarzavaturile, fructele, cartofii si legumele, in special cele din familia fasolei. Evitati cat mai mult posibil consumul de grasimi si zahar, precum si de alimente si gustari rafinate si prelucrate. Acestea sunt incarcate cu calorii, dar au prea putine substante nutritive. Folositi foarte rar produsele de origine animala, cum ar fi carnea, ouale, inghetata si branza. Contin foarte putine fibre si sunt incarcate cu grasime. Adoptarea unui astfel de tip de alimentatie, impreuna cu mersul zilnic pe jos, in pas vioi, va ajuta sa pierdeti intre 0,5 si 1 kg pe saptamana. Nu va lasati biruiti de grasime. Sta in puterea dumneavoastra sa scapati de toate kilogramele in plus si sa va ridicati nivelul energetic. Atunci si digestia va deveni mai buna, va veti simti mai bine si va veti bucura mai mult de viata.
Majoritatea celor care scad in greutate isi inchipuie ca pierd grasime. in realitate insa, se poate intampla de multe ori sa piarda in principal apa, precum si muschi si alte tesuturi vitale.
In ultimul timp, au revenit la moda pilulele pentru slabire. Multe dintre ele contin diuretice, care elimina apa din organism. Intrucat corpul omenesc este format in proportie de 70% din apa, este lesne de inteles cum aceste pilule reusesc cu relativa usurinta sa inlature rapid cateva kilograme de apa. Cifrele in dreptul carora se opreste acul indicator al cantarului sunt incurajatoare - cel putin pentru cateva zile. Treptat insa, organismul se reechilibreaza, recuperand apa, si o data cu aceasta sunt recastigate si kilogramele pierdute. Ingestia unei supradoze de proteine va produce, in esenta, acelasi rezultat. Ficatul transforma excesul de proteine in azot ureic sangvin (AUS), care sileste rinichiul sa elimine fortat apa din organism. Este necesara de sapte ori mai multa apa pentru a spala produsii rezultati din metabolismul excesului de proteine, comparativ cu apa necesara eliminarii produsilor de degradare a hidrocarbonatelor sau grasimilor. Retetele de slabire cu efect rapid profita de acest lucru. Arderea unui regim alimentar hiperproteic (foarte bogat in proteine) duce la scaderi spectaculoase in greutate, realizate in timp scurt. Insa in vedere marele pericol pe care il comporta, aceste regimuri sunt aproape intotdeauna limitate la perioade scurte de timp in general doua saptamani. Si in acest caz cantarul arata cifre uimitoare, insa greutatea revine in scurt timp la nivelul anterior, pe masura ce organismul recupereaza apa pierduta.