
Notiuni de cromozom si cod genetic
Este limpede ca, fara notiunile de cromozom si cod genetic nu s-ar putea dezvolta nici etiologia, nici terapia cancerului (G. B. Kuznetov, 1971). Dealtfel,cu notiunea de program genetic, vechile dispute referitoare 1a originea cancerului si-au pierdut din semnificatie. Indiferent daca leziunea incepe in nucleu sau in citoplasma, daca la originea ei sta o maturatie somatica, prezenta unui virus sau deranjarea unui circuit, tot ce impiedica receptionarea unui semnal poate scoate celula in afara legilor comunitatii. Intelegerea cancerului presupune patrunderea in logica sistemului care impune celulelor constringerile organismului (Fr. Jacob, 1972).
Potrivit datelor actuale, Sistemele biologice sint sisteme informationale care primesc mesaje dlin mediu, le transforma si le pot transmite; informatiile acestea, vor fi cu atit mai complete si mai sugestive cu cit gradul de organizare a sistemului va fi mai inaintat (Al. lonescu, 1975) insa in comparatie cu celula omoloaga (de origine) normala, a carei periferie dispune de structuri specializate de o nebanuita complexitate, celula canceroasa prezinta o accentuata simplificare, plna la aspectul nediferentiat, imatur, deci se intelege ca aceasta din urma nu poate raspunde eficient semnalelor neuroendocrine de reglare a multiplicarii celulare. Nu e de ajuns sa ai hormoni, trebuie ca tesutul sa raspunda la rindul sau, si, ca sa raspunda, el trebuie sa aiba echipamentul lui molecular corespunzator. in special enzimatie, si substratul lui celular capabil sa raspunda la stimularea de hormoni (St. Milcu, in Magazin, nr. 989 din 13 sept. 1976).
De pilda, se stie ca steroizii actioneaza asupra celulei tinta prin intermediul proteinelor specifice, intracitoplasmatice, de inalta afinitate, numite receptori, receptorii estrogenilor permit acestor hormoni sa-si exercite actiunea lor biologica de multiplicare celulara, de sinteza proteica, dupa transferul in nucleu al complexului estrogen receptor care s-a format in citoplasma celulei. Chiar in aceeasi celula pot exista diferiti receptori citoplasmatici pentru diferiti hormoni steroizi (estrogeni, progestativi, androgeni . ..) si diferiti receptori membranari pentru diferiti hormoni polipeptidici (F. Bayard, 1976).
Dar., potrivit datelor din literatura, Competenta fata de actiunea hormonilor nu este evidenta la celulele embrionare, aparind mai tirziu. Cu alte cuvinte, competenta fata de actiunea factorilor care limiteaza multiplicarea celulara este rezultatul unui proces de diferentiere (I. M. Olenov, 1962)