
Fiecare dintre noi gandeste, unii o fac in graba, altii o fac despicand firul in 4, pe de alta parte exista altii care verifica, socotesc, masoara, se informeaza si abia apoi spun ceva despre ce au gandit.
Indiferent in care dintre situatii va regasiti, este bine de stiut ca gandirea noastra cat si cea a celor ce ne sunt apropiati sau alaturi de care petrecem o buna parte din viata noastra (acasa, la serviciu, cu prietenii) au o mare influenta asupra modului in care ne petrecem viata si indirect asupra sanatatii.
Noi, oamenii, avem obiceiul de a-i consulta pe cei din jur, ceea ce nu este gresit cand nu stim incotro s-o luam intr-o anumita situatie, dar cum stau lucrurile atunci cand devenim dependenti si nu mai luam nicio decizie in viata fara a ne consulta familia sau cei mai buni prieteni. Dupa multe studii, se pare ca orice dependenta este considerata lipsa de curaj si implicit ajungem sa traim dupa scarile de valori ale altora, dupa filtrele de gandire ale celor din jurul nostru si suntem in cele din urma asemenea unor roboti care executa dupa ce li s-a dat comanda.
Care este limita de unde nu mai este bine sa lasam nicio influenta exterioara sa ne controleze deciziile, mai ales deciziile foarte importante? Este foarte greu de stabilit acea limita, ceea ce este insa sigur, este faptul ca daca cerem sfatul in mai mult de 5 % din actiunile pe care le intreprindem, sigur nu viata noastra o traim, ci pe a altora.
Cum se reflecta acest aspect asupra sanatatii? Imaginati-va ca va doare capul si spuneti familiei, care va sfatuieste la randul ei sa luati un medicament impotriva durerilor de cap si constatati ca durerea s-a ameliorat, dar a revenit la putin timp.
V-ati pus vreodata problema ce cauze ar putea duce la acea durere de cap, ati fost atenti de-a lungul timpului daca v-ati situat in aceeasi situatie emotional cand ati avut ultima durere de cap? Avem noi romanii o vorba : imi dai dureri de cap sau imi da dureri de cap situatia aceasta.
Daca vom studia ce efect are in mod real aceasta afirmatie asupra organismului, vom constata, ca foarte des, chiar incepe sa ne doara capul dupa ce rostim astfel de afirmatii, adesea nemaistiind daca ne durea dinainte de aparitia situatiei in sine, sau in timpul situatiei. Dar ceva ne trage un semnal de alarma, pentru ca doar acordand atentie putem sa observam ca: orice afirmatie rostita, in 99% din cazuri intai a fost gandita. Astfel ajungem la gand.
Inainte de a trage orice concluzie, este nevoie sa amintesc ca o durere de cap poate fi cauzata de o situatie tensionata, de probleme la nivel biliar, de probleme cu ficatul, ca urmare a unei anemii. Cauzele pot fi mai multe, de aceea pentru dureri ce persista este cel mai indicat sa consultati un medic specialist. Totusi, cum ramane cu gandul?
Este mult mai bine sa ne ascultam propriile ganduri si sa ne facem din ascultarea primului instinct modul de a ne urma drumul in viata, astfel am avea mai putin de suferit, iar sanatatea noastra ar fi mult mai buna. In plus, ceea ce este potrivit azi, acum, aici pentru o anumita persoana, sunt mari sanse, ca maine, pentru aceeasi persoana, in acelasi loc, sa nu mai fie valabila potrivirea pentru ca factori externi au influentat-o.
Cu fiecare gand al celorlalti, suntem influentati, daca permitem aceasta influenta. Toti vrem sa fim sanatosi si sa fim fericiti, toti meritam fericirea si cea mai buna sanatate, si chiar obtinerea lor depinde de noi, de la gandurile noastre pana la faptele noastre.
Sunt timpuri in care este nevoie sa gandim singuri, mai ales la varsta de adult, cand filtrele gandirii ar cam fi cazul sa fie pregatite pentru fiecare decizie din viata, pentru fiecare strop de mai bine. Influentele exterioare sa fie rare si doar in cazuri deosebite. Altfel, ajungem sa traim ceea ce nu e al nostru, nu e asa cum vrem, nu ne reprezinta si nu reflecta adevarul din noi.
Puterea gandului nu mai este un secret. Este util ca gandurile pe care le alegem sa fie ale noastre si cum bine zicea cineva: mai bine ai remuscari, decat sa ai regrete. Cu alte cuvinte, mai bine sa-ti apartina tie deciziile si sa intelegi legea cauza-efect, decat sa nu-ti apartina tie hotararile cu privire la viata ta si sa nu intelegi de ce ai pornit-o intr-o anumita directie, in adancul tau nefiind cea aleasa de tine, ci de altii.
Gandurile ne influenteaza viata intr-un procent foarte ridicat si tot gandurile ne sprijina sa ne imbunatatim viata. Alegeti sa va traiti propria viata si sa luati propriile decizii. Mai mult, experienta aduce un plus valorii personale, in cele din urma ajungand sa intelegeti efectul de boomerang si legea cauza-efect. Sa nu uitam ca suntem ceea ce gandim.