
Fortifierea - Hranirea organismului cu nutrienti echilibrati
Trebutie sa ne detoxifiem intotdeauna organismul inainte de a lua suplimente nutritive, deoarece toxinele reduc absorbtia nutrientilor. Asadar, intai trebuie sa eliminam toxinele si abia apoi sa consumam suplimente, pentru a asigura asimilarea nutrientilor si buna functionare a organelor interne.
Suplimentele trebuie administrate moderat si pe baze stiintifice. Oamenii inteleg, de regula, riscul alimentatiei inadecvate, ce slabeste si imbolnaveste organismul, dar putini inteleg pericolul unei alimentatii in exces sau dezechilibrate. Asadar, o buna dieta ar trebui sa asigure o cantitate adecvata si moderata de nutrienti esentiali, a caror lipsa provoaca insuficienta fiziologica. In cazurile grave, organele pot suferi schimbari structurale ireversibile ce duc la disfunctii si afectiuni permanente. Similar, o cantitate prea mare de nutrienti poate cauza si ea disfunctii ale organelor, afectand absorbtia altor nutrienti si ducand la un metabolism anormal sau chiar la intoxicare. Riscurile supraalimentarii nu trebuie subestimate.
Pe langa o suplimentare complecta, moderata si echilibrata cu substante nutritive, trebuie sa urmam, de asemenea, recomandarea unui nutritionist pentru a avea o alimentatie echilibrata.
De exemplu, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri cand consumam suplimente cu calciu. Calciul trebuie administrat impreuna cu alte vitamine si aminoacizi, iar o proportie adecvata calciu/fosfor faciliteaza buna absorbtie a calciului. Un alt exemplu, administrarea suplimentelor cu zinc impreuna cu proteine precum cele din albusul de ou poate sprijini absorbtia zincului. Absorbtia fierului se face in prezenta vitaminei C, asadar asigurati-va un bun consum de fructe si legume atunci cand aveti o dieta bogata in fier.
Calciu
Zinc
Fier
Soia
Tomate
Calciul
Calciul este sursa vietii, fiind supranumit ,,elementul vietii". Ross Eddie, expert american din California in biologia neurologica, spunea: ,,Nicio activitate cotidiana nu poate avea loc in absenta calciului". Este o afirmatie ce reflecta functiile regulatorii ale acestuia. Trebuie sa intelegem de care forma de calciu are nevoie organismul, care sunt functiile calciului, precum si care este cantitatea zilnica necesara pentru a mentine un nivel optim de calciu in organism.
[Proprietati]
Ca element de baza al vietii, calciul regleaza functionarea normald a tuturor organelor interne. Este foarte important si imposibil de inlocuit. 99% din calciul din organism se gaseste in dinti si oase, fiind necesar pentru a le mentine densitatea si a le facilita dezvaltarea normala. Restui de 1% se gaseste in sange si tesuturile moi si ioaca, de asemenea, un rol esential in functionarea fiecarui organ. Un metabolism echilibrat al calciului este vital pentru sanatate, deoarece :
1. Mentine oasele sanatoase
2. Regleaza contractia si relaxarea musculara
3. Regleaza vitaiitatea celulara
4. Mentine circulatia normala
5. Mentine pulsul in limite normale
Zincul
Zincul este, de asemenea, esental vietii. Corpul unui adult contine 2-2.5 g de zinc, cantitate ce se gaseste in concentratii ridicate in ochi, par, oase si organele genitale masculine, iar in concentratii medii in rinichi, ficat si muschi. In jur de 75-85% din zincul din sange se gaseste in globulele rosii, 3-5% in globulele albe, iar restul in plasma. Zincul este absorbit in special la nivelul intestinului subtire.
[Proprietati]
1. Sustine dezvoltarea creierului s( intelectului
2. Ajuta la mentinerea optima a functiilor sexuale
3. Mentinea nielea sanatoasa
4. Stimuleaza imunitatea
5. Previne arterioscleroza
Fierul
Fierul este un oligoelement esential pentru organism. Este cel mai important microelement atat din punct de vedere cantitativ, cat si ca semnificatie. Un adult are 3g de fier in corp, echivalentul unei unghii mici. Anemia provocata de deficienta de fier este considerata de QMS drept una dintre cele patru deficiente majore de substance nutritive. Lipsa fierului poate afecta grav dezvoltarea psihologica si a intelectului, poate duce la comportament anormal si, de asemenea,, poate slabi sistemul imunitar.
[Proprietati]
1. Faciliteaza oxigenarea sangelui
2. Amelioreaza anemia
3. Protejeaza mucoasa gastrica
4. Creste imunitatea
5. Este benefic pentru piele
Soia
Soia apartine genului Fabaceae. Este o sursa importanta de ulei pentru gatit, aliment si furaj.
Soia este originara din China. A fost cultivate in timpul domnie imparatului Huang Di si s-a raspandit apoi in Coreea si Japonia in timpul Dinastiei Qin. Diferitele sale variante sunt clasificate ca soia cu boabe maron, verzi si negre, in functie de culoarea bobului. Principala specie de soia este cea cu boabe maron.
[Proprietati]
Medlcii chinezl considera ca soia este un aliment beneflc pentru refacerea energiei Qi, pentru sange, intestinul gros si splina. Ajuta, de asemenea, la reducerea temperaturii corpului, eliminarea excesului de apa din corp, la functionarea rinichilor si este benefica pentru oase si tendoane. Soia contine o cantitate insemnata de nutrienti, precum proteine, lecitina, saponine, oligozaharide, flavone si fibre vegetale, si are urmatoarele proprietati:
1. Sustine functia cerebrala si vitalitatea
2. Are efecte antioxidante si previne oxidarea lipideler
3. Sustine dezvoltarea florei benefice din tractul intestinal
4. Sustine formarea oaselor
5. Previne constipatia si carille dentare
Tomatele
Tomatele, nume generic Solanum lycopersicum, aparjin genului Solanaceae, fiind o leguma de baza in intreaga lume. Planta este originara din America Centrala si de Sud, astazi fiind intalnita in orice colt al lumii.
Principalul ingredient activ din compozitia tomatelor este licopina, dificil de asimilat de catre organsim. Gradul de biodisponibilitate al licopinei creste prin preparare termica.
[Proprietati]
Cercetatorii au demonstrat ca licopina din tomate are urmatoarele proprietati:
1. Este antioxidanta
2. Ajuta la stoparea deizvoltarii celulelor degenerative
3. Intarzie imbatranirea
4. Protejeaza ficatul
5. Poseda efecte anti-radiatii