
Datorita capacitatii sale puternic antioxidativa, vitamina E are un rol vital si complex in organismul uman. Vitamina E are rol protector asupra vitaminei A, a carotenilor si a acizilor grasi nesaturati prevenind astfel, imbatranirea si aparitia ateroscelozei. Depozitarea glicogenului in ficat si muschi este, de asemenea, sprijinita datorita vitaminei E. Aceasta survine in metabolismul grasimilor, calciului si a fosforului, in sinteza proteinelor si restrange producerea de colesterol.
Carenta vitaminei E in organism afecteaza activitatea sistemului imunitar. Vitamina E ajuta sistemul imunitar, mai ales in cazul persoanelor mai in varsta deoarece acestia sunt mai vulnerabili in fata bacteriilor si a virusilor.
Vitamina tineretii
Vitamina E este recomandata in perioada de covalescenta datorita puterii sale de a reface celulele. De asemenea previne si incetineste procesul de imbatranire.
Vitamina E si inima
Specialistii cardiologi au descoperit multe beneficii in urma consumului de vitamina E. Aceasta protejeaza muschiul inimnii si accelereaza vindecarea bolnavilor care au suferit intervenii chirurgicale, atenueaza simptomele afectiunilor deja instalate, atenueaza durerile cardiace si starile de sufocare, iar impreuna cu vitamina A previne formarea cheagurilor de sange la femei. Consumul zilnic de vitamina E are actiune benefica in: tromboflebita, ulcere varicoase, artrita, iar de langa acestea are efect diuretic si hipotensiv.
Vitamina fertilitatii
Vitamina E asigura functionarea normala a glandelor sexuale si endocrine, ajutand functia sexuala. Consumul de vitamina E previne avorturile spontane. Se recomanda o marire a dozei in cazul femeilor insarcinate. Tulburarile de menopauza pot fi, de asemenea, diminuate cu ajutorul vitaminei E.
Vitamina frumusetii
Vitamina E are rol cicatrizant, iar impreuna cu vitaminele A si C sunt considerate vitaminele frumusetii. Vitamina E este benefica in tratarea bolilor de piele. Sportivi au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E deoarece aceasta ajuta la dezvoltarea masei musculare si intarzie aparitia oboselii. Cercetatorii au descoperit ca vitamina E impreuna cu vitamina C au rol inflamator. Consumul de vitamina E este foarte importanta mai ales pentru amatori de sporturi extreme deoarece atenueaza efectele nocive ale consumului excesiv de oxigen.Vitamina E diminueaza aparitia bolii Parkinson si este eficienta in tratarea epilepsiei. De asemenea vitamina E mai poate fi folosita in afectiuni ale plamanilor, ficatului, ochilor si a pancreasului (diabet).
Este bine de stiut
Vitamina E se elimina rapid din organism, iar in cazul unui supradozaj aceasta nu este atat de toxica si periculoasa cum este, spre exemplu, vitamina A sau D. Vitamina E nu trebuie luata simultan cu fierul, iar sporirea aportului de vitamina E este dat de clorul din apa de la robinet si de laxativele cu ulei mineral.
Doza zilnica necesara unei persoane variaza in functie de:
-sex:
Barbati adulti au nevoie de 25 de mg de vitamina E/ zi. La femei sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E, dar in general, femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii
-varsta
Persoanele in varsta si copii nou-nascuti au nevoie de un aport mai mare de vitamina E.
-starea de sanatate
In functie de starea generala de sanatate, vitamina E nu se recomanda persoanelor care iau medicamente anticoagulante. Pe langa aceasta, organismul uman isi ia necesarul de vitamina E din alimente, iar un deficit de acest fel este aproape imposibil.
In medie, adultii consuma intre 8-12 mg de vitamina E zilnic, prin alimentatie.
O serie de alimente bogate in vitamina E sunt: uleiurile vegetale (floarea soarelui, porumb, soia, masline, arahide), pestele, nucile, alunele de padure, semintele de dovleac, migdalele dulci, fisticul, soia, avocado, maslinele, germenii de grau, cerealele integrale si legumele verzi