
Sindromul spleno adenic
In acest grup, caracterizat prin marirea de volum a splinei, si hipertrofie ganglionara, sunt incluse patru subgrupe cu/sau fara modificari sanguine.
Subgrupul cu leucocitoza si limfocitoza cuprinde ca tip reprezentativ leucemia limfoida, boala in care exista o adenopatie generalizata, cu leucocitoza in medie de 100.000 elem./mmc si cu predominanta limfocitelor in formula leucocitara (pana la 90 % sau chiar mai mult).
Subgrupul cu leucocitoza gi polinucleoza cuprinde: limfadenia tuberculoasa, limfosarcomatoaza si limfadeniile inflamatorii. In limfandenia tuberculoasa sunt interesati mai ales ganglionii regionalii cervicalii si axilari, care au o consistenta moale si tendinta la fistulizare. In limfosarcomatoza adenopatia este voluminoasa, dura, aderenta la tesuturile din jur.
Subgrupul cu leucocitoza si eozinofilie are ca reprezentant boala lui Hodgkin (limfogranulomatoza maligna), caracterizata prin splenomegalie, adenopatii profunde si superficiale, prurit cutanat, febra ondulanta. Punctia splenica si ganglionara evidentiaza un polimorfism celuIar (granulocite, limfocite, celule endoteliale, conjunctive si histiocitare si celule gigante tip Sternberg). Numarul de leucocite este intre 15.000 - 30.000 elem./mmc, iar eozinofilele variaza intre 5-30 %.
Subgrupul cu sange normal cuprinde hiperplaziile inflamatorii cronice ale splinei si ganglionilor, de cauze necunoscute, fara modificari sanguine. Un reprezentant al acestui grup poate fi boala Brill-Symmers (limfomul giganto-folicular) caracterizata prin hipertrofia marcata a foliculilor limfatici, a ganglionilor si splinei. Este considerata ca o varietate de reticulosarcom. Biopsia ganglionara pune in evidenta foliculi giganti, inconjurati de limfocite normale, cu centrul ocupat de celule fantoma (celule reduse la un simplu lizereu liniar).