
Punctia ganglionara
Se stie ca ganglionul limfatic este un organ limfopoietic activ, cu participare in procesele imunitare, iar ca organ al sistemului reticulo-histiocitar, pastreaza potenta multipla celuloformatoare (reticulara, histiocitara, hematopoietica). O adenopatie poate fi consecinta unui proces patologic propriu(adenoidian, SRH),a unui proces medulo—sanguin (inflamatie, supuratie, leucemie) sau a unui proces neoplazic (primitiv sau metastatic). Punctia ganglionara se va practica in orice hipertrofie ganglionara, deci si in adenopatiile care insotesc un sindrom splenomegalic, atunci cand examenul clinic si cel biologic nu dau suficiente certitudini de diagnostic.
Tehnica este simpla: cu un ac de seringa mai scurt, cu un diametru de circa 1 mm, adaptat la o seringa, se punctioneaza ganglionul prins intre doua degete, aspirind puternic continutul. Se efectueaza apoi un frotiu care va fi colorat May-Grttnwald Giemsa.
Adenograma normala contine: 60-80 % celule limfoide limfoblasti prolimfocite,limfocite si rare plasmocite; 20-30 % celule ale sistemului reticulo-histiocitar celula reticulara mare, histiomonocitul, eozinocitul, mastocitul.
In stare patologica, adenograma poate da indicatii hotarîtoare in: boala Hodgkin - tesut granulomatos cu adelocite eozinofile si bazofile, monocite, plasmocite, celule Sternberg, limfosarcomatosa sau in metastazele ganglionare neoplazice etc.
Extirparea unui ganglion sau a unui fragment din ganglion, raeprezinta un mijloc sigur de afirmare a unei anumite adenopatii, associate unei suferinte splenice.