
Paralel cu schimbarea modului de viata din ultimele decenii si alimentatia a suferit modificari substantiale. Cresterea standardului de viata nu a mers paralel cu o alimentative rationala favorabila organismului. Consumul de protein a crescut constant iar consumul grasimilor s-a dublat, in timp ce cartofii, paine si pastele fainoase se mananca in cantitati mai mici. La aceasta se adauga faptul ca mecanizarea si automatizarea larga a productiei inlocuieste munca fizica grea cu munca intelectuala si sedentara. Exista o disproportie intre alimentatie - excesiva, hipercalorica si activitatea fizica - numai moderata, avand drept consecinte excesul de greutate corporala - chiar obezitate si o serie de boli, printer care se numara si litiaza urinara.
Conform cunostintelor actuale, alimentatia nu este un factor determinat pentru aparitia litiazei urinare, dar este sigur un element favirizant.
Se recomanda pentru profilaxia litiazei urinare un mod de viata rational, cu miscare fizica suficienta, cu o alimentatie bogata in lichide si substante minerale si cu un aport caloric la limita.
Un loc important il ocupa aportul de lichide din belsug si sistematic.
Excesul de saruri si de alte substante excretate in urina este susceptibil de a duce la formarea calculilor. Cu cat urina este mai concentrata, cu atat mai usor precipita sarurile din urina se conglomereaza si formeaza calculi. Este un fapt de observatie verificata ca intr-o urina diluata cu densitatea sub 1010, nu se formeaza calculi.
In urina diluata nu apar calculi!
Cand bolnavul nu prezinta o suferinta cardiovasculara care limiteaza aportul de lichide, bolnavul litiazic va consuma cel putin 2 litri de lichide. Dat fiind ca organismul poate pierde lichide multe prin respiratie , transpiratie, diaree etc., se recomanda masurarea urinii din 24 de ore. Este bine ca diureza sa fie de cel putin 1,5 litri, preferabil 2 litri. Pentru ca in timpul noptii urina sa nu devina prea concentrata, se recomanda ca bolnavul sa bea la culcare ½ litru lichid. In cursul noptii pericolul de precipitare a sarurilor in urina concentrata este mai mare.
Cantitatea de lichide ingerate trebuie sa realizeze o diureza de 1,5 -2 litri.
Apa distilata, atat de des recomandata odinioara este indicate numai in calculii din faosfat amoniaco-magnezian.
Avand in vedere ca diferitele saruri din urina se influenteaza reciproc, in ce priveste solubilitatea, se va prefer consumul de ape minerale. Acestea se recomanda in functie de compozitia chimica a calculului.
Cura de ape minerale in statiuni balneare nu se poate face, in general decat la intervale mai mari, de aceea se recomanda intretinerea tratamentului prin cure la domiciliu. Acestea se pot face de doua ori pe an.
Consumul de sucuri de fructe diluate se recomanda pentru completarea aportului de lichide , datorita continutului lor bogat in vitamine si substante minerale.
Prin remarcabilul sau efect diuretic, berea este indicata in socurile scurte cu apa pentru eliminarea calculilor ureterali. Consumul indelugat si repetat de bere duce la ingrasarea bolnavului, prin valoarea caloric ridicata a acestei bauturi.
Se va veghea ca aportul de lichide sa fie sufficient in conditiile unor pierderi crescute, cum ar fi caldura excesiva cand eliminarea de apa prin transpiratie si respiratie fiind mare, urina devine foarte concentrata. S-a observant o incidenta crescuta a litiazei urinare la persoanele care au petrecut mai mult timp in Africa, Asia sau America de Sud.
Persoanele care prin meserie sunt expuse la conditii de temperature ridicata - furnalistii, turnatiorii sunt obligate sa consume lichide din belsug. Pentru bolnavii cu litiaza aceste meserii sunt stricte contraindicate.
Litiazicii vor evita transpiratiile abundente in conditii de caldura mare, vor bea multe lichide.