
Calculii cistinici
Bonavii puratori de calculi cistiniei elimina in urina excesiv de multa cistina. Aceasta nu provine direct din alimentatie de aceea in litiaza cistinica nu pot fi date recomandari dietetice speciale. Cistina se dizolva in mediul alcalin si de aceea se recomanda o alimentative alcalinizata conform prescptiei medicului. Vor fi restranse proteinele si in special aminoacizii care contin sulf ( cistina). Cantitatea de lichide ingerate in 24 ore sa fie de cel putin 3 litri. Diureza buna si urina diluata sunt condtii esentiale pentru profilaxia recidivelor la aceasta varietate de calculi.
Calculii oxalic
Calculii oxalic sunt formati din calciu si acid oxalic . Organismele superioare nu sunt capabile de a degrada acidul oxalic. Numai circa 5 la suta din acidul oxalic excretat urinar provine din alimentatie.Bolnavii cu calculoza oxalic nu elimina in urina cantitati mai mari de acid oxalic decat individual sanatos.De aceea reducerea aportului de acid oxalic prin alimentatie atat de ferm recomamdata in trecut nu mai este justificata.Din prudent se vor restrange insa cruditatile si spanacul. Tomatele continand acid oxalic in cantitate mica , nu mai sunt interzise.
In tabelul urmator este redat continutul in acid oxalic al catorva alimente.
Continutul in acid oxalic al catorva alimente.
Macris 360mg
Revent 240-800 mg
Spanac 290-800 mg
Patrunjel 140 mg
Agrise 88 mg
Smochine 10-120 mg
Cacao 400-500 mg
Paine 4 mg
Tomate 5-7 mg
Struguri 8 mg
In aceasta varietate de litiaza se va acorda mai multa atentie metabolismului calciului. In litiaza oxalica bolnavii elimina prin urina cantitati crescute de calciu. Aceasta se combina cu acidul oxalic , formand calculi oxalic. Se vor restrange alimentele bogate in calciu: laptele si produsele lactate ( cu exceptia untului), nucile, smochinele, bananele, salatele verzi etc.
Se recomanda alimente ca: pestele, carnea, produsele din cereal, cartofii, orezul, grasimile, ouale, morcovii, varza, conopida, castravetii, prazul, merele, perele, lamaile, portocalele, ciresele persicile, pepenii.
Bauturile premise sunt cele enumerate la litiaza urica.
Tabelul urmator informeaza despre continutul in calciu al difritelor alimente.
Continut in calciu al unor alimente
Continutul in calciu mg/100g produs proaspat
Branza 900
Branza de vaci 200
Lapte 120
Zarzavaturi 30-120
Oua 50-80
Carne 10
Peste 10-40
Magneziul reprezinta pe de o parte un bun mediator pentru solubilizarea calculilor oxalic iar pe de alta parte impedica absorbtia calciului alimentar din intestine. Nevoile zilnice de magneziu ale adultului sunt de 300 mg. Bolnavii cu calculi oxalic vor consuma mai mult magneziu prin alimente ca : germeni de cereale, nuci, cacao, ciocolata, si zarzavaturi verzi. Din pacate aceste alimente contin si mult calciu.
O imbogatire temporara a organismului in magneziu se poate realize prin cure de ape minerale. Sunt indicate apele slab mineralizate de tip alcalin mixt: Malnas, Slanic Moldova, Herculane (izvorul Higea).