Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 
constantele eritrocitare

In practica curenta, determinarea hematocritului si dozarea hemoglobinei reprezinta indici importanti orientativi pentru a stabiIt gradul de globulizare (normocitemie, anemie, policitemie); cu toate acestea, pentru a defini mai bine o boala care se adreseaza eritrocitului, vom recurge si la unele constante de culoare si constante de marime ale eritrocitului.
Indicele de culoare (valoarea globulara) reprezinta continutul relativ in Hb al eritrocitului. Se determina dupa formula:

Valoarea globulara normala este de 1,0 (0,9 - 1,1). Dupa acest indice, anemiile se pot imparti in anemii hipercrome (ex. anemiile megalolastice) si anemii hipocrome (ex.anemiile feriprive).
Concentratia medie de hemoglobina a eritrocitului (CHEM) este o constanta care se refera la cantitatea medie de Hb din 100 ml masa eritrocitara si se determina astfel:

Valoarea normala este de 32-38 g/100 ml si corespunde unei saturatii hemoglobinice eritrocitare maxime. Ca si indicele de culoare (valoarea globulara), si cel de saturatie (CHEM) exprima cifre relative care fac ca unele situatii de hipercromii sa fie false (ex.:cand volumul eritrocitar mediu este mare, creste valoarea absoluta a Hb, dar saturatia nu poate fi depasita).
Hemoglobina eritrocitara medie (HEM) sau continutul mediu in Hb al eritrocitului, determina valoarea absoluta a incarcarii eritrocitului cu Hb. Se calculeaza dupa formula:
 

 Valoarea normala este de 25-33 micromicrograme (media = 29 Ug)
Pentru a aprecia gradul incarcarii cu Hb a eritrocitului, aceasta constanta fiind in functie de volumul hematiei, este preferata indicelui de culoare si celui de saturatie. In anemiile megaloblastice valorile HEM-ului depasesc cifrele normale, indicand hipercromia, pe cand in cele microcitare valorile sunt scazute, indicand hipocromia.
Volumul eritrocitar mediu (VEM) este o constanta de marime care permite clasificarea anemiilor in macro- , normo- si microcitare, indicii importante pentru aprecierea etiopatogeniei. Se calculeaza dupa formula:

Valorile normale variaza intre 80 – 97 u la a3-a , media = 87 u la a3-a 
Indicele de sfericitate rezulta din raportul intre diametrul mediu si grosimea medie a hematiei. Diametrul mediu se masoara cu un micrometru ocular, pe un frotiu colorat panoptic (n= 7,2 ), iar grosimea medie se calculeaza dupa formula:

Indicele de sfericitate variaza in limite normale intre 3,1 - 3,7; cifre mai mari indica platicitoza, cifrele mai mici sferocitoza.

Studiul calitativ al eritrocitului va mai cuprinde relatii asupra morfologiei (modificari de marime, de forma, anomalii de culoare), viteza osmotica globulara, viteza de sedimentare a hematiilor, testul Coombs s.a.

Modificarile de marime indica micsorarea sau marirea diametrului mediu al hematiei (n= 7,5 u ). Daca diametrul mediu al hematiei este mai mic de 7,2 u , aceasta anomalie poarta denumirea de microcitoza (anemii hipocrome feriprive, anemia hemolitica sferocitara congenitala). Daca diametrul mediu este mai mare de 8 u , (8-12 u  ), anomalia se numeste macrocitoza. Cand hematile sunt mai mari de 12 u  poarta denumirea de megalocite (anemii megaloblastice). Macrocitele se vor gasi deci in cursul anemiilor megaloblastice, dar si in alte stari patologice (boli hepatice, boli de nutritie, talasemie, intoxicatie cu CO etc.). Daca pe frotiu hematiile sunt inegale (varsta diferita), anomalia este denumita anisocitoza. Intr-un oarecare grad, si in mod normal exista o anizocitoza, dar facand curba Price-Jones (repartizare procentuala a hematiilor dupa marimea diametrului) al carui varf este in jur de 7,2 u , se va defini variatiile la stinga ca microcitoza, iar cele la dreapta, macrocitoza.
Modificarile de forma evidentiaza urmatoarele aspecte: poikilocitoza (modificari ale formei ca o consecinta a tulburarilor severe ale eritropoezei, ca in anemia Biermer, talasemie); sferocitoza, caracterizata prin hematii mici (diametru in jur de 4  u ) intalnite in sferocitoza congenitala, unele anemii hemolitice castigate; leptocitoza sau platicitoza sunt modificari care care constau in micsorarea grosimii eritrocitului, dar cu diametrul marit; schizocitoza consta in prezenta in sangele periferic a fragmentelor de hematie (anemii hemolitice severe); drepanocitoza (grecescul drepane = secera) este intalnita in hemoglobinoza S si combinatiile sale, anomalia fiind reprezentata de prezenta de hematii falciforme.

Modificarile de culoare sunt abaterile de la coloratia rosie-portocalie a hematiilor, pe frotiul colorat panoptic. In cazurile cand incarcarea hematiei cu Hb este deficitara, acestea apar hipocrome, chiar lipsite de continut (anulocite), ca in anemiile feriprive; in anemiile macromegaloblastice, cantitatea absoluta de Hb din hematie este crescuta, eritrocitul este uniform colorat si hipercrom. In cadrul anomaliilor de culoare se mai intalnesc: eritrocite in semn de tras la tinta (palarie mexicana), caracteristice talasemiei si altor hemoglobinoze, precum si unor anemii hipocrome cronice si dupa splenectomie, modificare care consta in dispunerea hemoglobinei in centru si spre margine, ramanand o zona de separare hipocroma; policromatofilia (policromia) reprezinta un semn de regenerare eritrocitara, dupa hemoragii acute, severe constand din prezenta nuantelor intre acidofilie si bazofilie (pe frotiu se vor gasi alaturi de hematii colorate normal si hematii colorate in albastru-violaceu); punctatiile bazofile se gasesc in intoxicatia cu Pb, CO, benzen, anilina, unele anemii hemolitice, dupa splenectomie; corpusculii Heinz sunt granulatii mici, intraeritrocitare, puse in evidenta prin coloratii vitale, prezente in intoxicatii care formeaza methemoglobina (anilina, nitriti, clorati) sau sulfhemoglobina (sulfamida). Rezistenta globulara este rezistenta osmotica a eritrocitelor fata de actiunea hemolizanta a solutiilor hipotonice de CINa, in tuburi de hemoliza care contin solutii de CIHa de la 4,4-4,6 g %o, si este totala la 3,4 g %o. Rezistenta globulara este scazuta cand hemoliza incepe la concentratii de 5-6 g %o CINa, fiind completa la 3,3 %o (anemii hemolitice) si este crescuta cand hemoliza incepe la congectratia de 3,4 %o (icter mecanic, poliglobulia esentiala etc.).

Investigatiile moderne cerceteaza hemoliza prin metode directe, folosind hematii marcate cu radioizotopi care permit determinarea tipului de hemoliza, locul de sechestrare al hematiilor marcate si prin metode indirecte, folosind dozarea produsilor de catabolism ai hemoglobinei (bilirubina, haptoglobina, hemosiderina etc.).

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) se cerceteaza prin metoda Westergreen: 0,4 ml citrat de sodiu 3,8 % se amesteca cu 1,6 ml sange venos, se aspira in pipeta gradata, se aseaza in stativ si se face citirea la 1 ora si 2 ore (eventual la 24 ore). Valorile normale sunt de 7-10 mm la 1 ora, de 8-15 mm la 2 ore si de 50-70 mm la 24 ore - variatiile mai inalte fiind intalnite la femeie.

Testul Coombs permite depistarea anticorpilor anti- eritrocitari in anemiile hemolitice castigate. Exista un test Coombs direct care consta in a pune in contact hematiile pacientului (spalare de trei ori) cu ser Coombs (ser antiglobulina umana preparat pe iepure). Aglutinarea hematiilor presupune existenta de anticorpi (globuline) fixati pe hematii; testul Coombs indirect arata premii ta anticorpilor circulanti, si pentru aceasta serul bolnavului este mai intai incubat cu hematii test (hematii normale sau cu antigenele ce trebuie studiate), dupa care hematiile se spala si sunt puse in contact cu serul Coombs. Aglutinarea hematiilor denota prezenta de globuline antieritrocitare in serul examinat (ex. eritroblastoza fetala).


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Sindromul spleno adenic
Sindromul spleno adenic Sindromul spleno adenic In acest grup, caracterizat prin marirea de volum a splinei, si hipertrofie  ganglionara, sunt incluse patru subgrupe cu/sau fara modificari sanguine. Subgrupul cu leucocitoza si limfocitoza cuprinde ca tip reprezentativ leucemia limfoida, boala in care exista o ade
 
• Sindromul splenic pur
Sindromul splenic pur Sindromul splenic pur In acest grup se includ situatiile patologice in care gasim de obiciei numai marirea de volum a splinei, fara interesarea ficatului si a ganglionilor. Este necesara insa o explorare hematologica intrucat in majoritatea cazurilor, acest criteriu sta la baza diferenttieril
 
• Punctia ganglionara
Punctia ganglionara Punctia ganglionara Se stie ca ganglionul limfatic este un organ limfopoietic activ, cu participare in procesele imunitare, iar ca organ al sistemului reticulo-histiocitar, pastreaza potenta multipla celuloformatoare (reticulara, histiocitara, hematopoietica). O adenopatie poate fi conseci
 
• Punctia splenica
Punctia splenica Punctia splenica Examenul morfologic al splinei se practica intr-un numar redus de cazuri, atunci cand datele clinice si biologice obisnuite nu sunt concludente. Punctia splenica nu este lipsita de riscuri, de acea se vor evita bolnavii cu suspiciuni de chist hidatic - soc anafilatic difuzarea
 
• Tulburari in irigarea rinichiului
Tulburari  in irigarea rinichiului Tulburari  in irigarea rinichiului In medicina  experimentala (pe animale) au putut fi produsi  prin simpla micsorare  a  debitului sanguin renal. In aceste conditii  sunt excretate cantitati  crescute de protein ce sunt  considerate ca prima etapa in&nb
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni genitale si renale

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara